20/03/2022 20/03/2022 Η «Φυγή εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας που έγινε με τη γέννηση του θείου βρέφους και την απειλή από τον Ηρώδη – γεγονός που ανάγκασε τον Ιωσήφ, την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού να περάσουν τρία χρόνια στη Χώρα του Νείλου έχει ενταχθεί πλέον και επίσημα στους επίσημους καταλόγους της UNESCO. Της Δέσποινας Σωτηρίου Η...
20 Μαρτίου, 2022 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2022 - 19:27

Αγία Αικατερίνη Σινά: Το σχέδιο ανάπλασης, οι αντιδράσεις και η στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαδώστε:
Αγία Αικατερίνη Σινά: Το σχέδιο ανάπλασης, οι αντιδράσεις και η στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η «Φυγή εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας που έγινε με τη γέννηση του θείου βρέφους και την απειλή από τον Ηρώδη – γεγονός που ανάγκασε τον Ιωσήφ, την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού να περάσουν τρία χρόνια στη Χώρα του Νείλου έχει ενταχθεί πλέον και επίσημα στους επίσημους καταλόγους της UNESCO.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Η καταγραφή του σπουδαίου τούτου γεγονότος είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το οποίο προωθεί σημαντικά τον προσκυνηματικό τουρισμό αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων σημαντικά ορθόδοξα προσκυνήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, σε παγκόσμια πρωτεύουσα του προσκυνηματικού τουρισμού. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάϊρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Μάλιστα με εγκύκλιό της η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει ότι θα τελεστεί δισκοφορία υπέρ της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, την Δ´ Κυριακήν των Νηστειών, 3ην Απριλίου 2022. «Το προϊόν της δισκοφορίας κατατεθήσεται εις τον υπ’ αριθ. 146/55804632, ΙΒΑΝ GR6701101460000014655804632, Λογαριασμόν της Εθνικής Τραπέζης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το έργο αυτό έχει δεχθεί έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής που κατηγόρησαν τις αρχές ότι παραμόρφωσαν την πόλη.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εκφράσει ανησυχία για το μέλλον της ως αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέροντας αυτό που περιγράφουν ως συνεχιζόμενη «καταστροφή» και την έλλειψη σαφούς οράματος για την ανάπτυξή του. «Αυτό που μας πωλούν ως ανάπτυξη στην πραγματικότητα καταστρέφει αυτήν την αρχαία και όμορφη πόλη», είπε στο Middle East Eye, ο Ahmed Ali, εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού.

«Η θέα προς τους περισσότερους αρχαίους χώρους της πόλης θα αποκλειστεί από τα τσιμεντένια κτίρια που κατασκευάζονται τώρα σε αυτήν στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού έργου». Άνθρωποι όπως ο Αλί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις απόψεις τους τόσο με τους συναδέλφους τους Αιγύπτιους όσο και με τις αρχές. Μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει δείχνουν σημαντικά σημεία της πόλης να ισοπεδώνονται.

Ένας κάτοικος είπε ότι δεν μπορεί να δει τίποτα παρά μόνο οι μπουλντόζες να γκρεμίζουν σημαντικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων κτιρίων, και να τα
αντικαθιστούν με τσιμεντόλιθους που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά αλλοιώνουν την Αγία Αικατερίνη. Ένας άλλος είπε ότι η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα μέρος γεμάτο σκόνη και μπάζα που δεν μοιάζει καθόλου με την πόλη που γνώριζε εδώ και πολλά χρόνια.

Το έργο ανάπτυξης για την Αγία Αικατερίνη, που ονομάζεται «Μεγάλη Μεταμόρφωση», χρηματοδοτείται προσωπικά από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.Στόχος του είναι να αξιοποιήσει τη σημασία της πόλης μετατρέποντάς την σε σημαντικό πνευματικό αξιοθέατο και κέντρο του παγκόσμιου προσκυνηματικού τουρισμού.

Οι αιγυπτιακές αρχές ξεκίνησαν την εφαρμογή του έργου της Μεγάλης Μεταμόρφωσης πέρυσι, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα προβλέπει την κατασκευή δεκάδων νέων εγκαταστάσεων και έργων υποδομής.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στις περιοχές γύρω από το όρος Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Η ανάπτυξη της πόλης θα περιλαμβάνει μια υδρολογική μελέτη για την προστασία της Αγίας Αικατερίνης από πλημμύρες στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση σχετικά με το έργο.

Θα περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση της Μονής Αγίας Αικατερίνης, την αποκατάσταση ορισμένων εκκλησιών στο εσωτερικό της μονής και την εισαγωγή νέου συστήματος φωτισμού στην πόλη και τα περίχωρα της μονής.

«Το έργο θα βάλει την πόλη στον τουριστικό χάρτη για άλλη μια φορά, πολύ καιρό μετά την παραμέλησή της και την αποφυγή των τουριστών λόγω έλλειψης των απαραίτητων υπηρεσιών. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα εφαρμοστούν σε ολόκληρο το Σινά», δήλωσε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Αγίας Αικατερίνης, Ταλαάτ αλ-Ανάνι.

Σύμφωνα με τον Anani, τέσσερα δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 256 εκατομμύρια δολάρια) έχουν καθοριστεί για την πρώτη φάση του αναπτυξιακού έργου, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχο χρηματικό ποσό θα διατεθεί για τη δεύτερη φάση του αναπτυξιακού έργου, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε. Το 2002, η Unesco ανακήρυξε την πόλη, η οποία κατοικείται από περίπου 10.000 ανθρώπους, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάϊρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στην περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων