20/07/2021 20/07/2021 Από σήμερα, ένα έργο καμωμένο από τα χέρια των γυναικών της Θράκης κοσμεί το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα έργο που με μέσα ταπεινά – ένα βαμβακερό πανί, μαύρη και κόκκινη κλωστή – ζωντανεύει τη μνήμη των τόπων και των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί και την διαφυλάσσει για πάντα, παρακαταθήκη για τις...
20 Ιουλίου, 2021 - 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2021 - 18:22

Από τα χέρια των γυναικών της Θράκης στο Προεδρικό

Διαδώστε:
Από τα χέρια των γυναικών της Θράκης στο Προεδρικό

Από σήμερα, ένα έργο καμωμένο από τα χέρια των γυναικών της Θράκης κοσμεί το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα έργο που με μέσα ταπεινά – ένα βαμβακερό πανί, μαύρη και κόκκινη κλωστή – ζωντανεύει τη μνήμη των τόπων και των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί και την διαφυλάσσει για πάντα, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ευγενική δωρεά της διευθύντριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Ethnological Museum of Thrace κυρίας Αγγελικής Γιαννακίδου η οποία και το εμπνεύστηκε, φτιαγμένο από 200 πανάκια με κεντημένα ονόματα προγόνων και τοπωνύμια της βόρειας και ανατολικής Θράκης, είναι μια έμπρακτη εναντίωση στη λήθη, μια χειρονομία αντίστασης στο δρεπανηφόρο άρμα του χρόνου που θερίζει ανθρώπους και έργα.

«Η έσχατη σύνοψη μαρτυρίας, το όνομα. Όπως στους τάφους των προγόνων μας», είπε χαρακτηριστικά η Αγγελική Γιαννακίδου στη συγκινητική τελετή παράδοσης του έργου στην Προεδρία.

Μίλησε για τις γυναίκες που το κέντησαν, «φορείς, σημειολογικά και ουσιαστικά, της ζωής και της δημιουργίας». Μίλησε για τη Θράκη, τόπο πολυσήμαντο από την αρχαιότητα ως σήμερα, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων που πλουτίζει από τη διαφορά και δυναμώνει από τη σύνθεση των αντιθέσεων. Και τόνισε την πολυσημία του έργου, που με τον τίτλο του – «Ταμείο μνήμης» – και κυρίως με τη συλλογική δουλειά που διοχετεύτηκε στην υλοποίησή του, εγγράφεται στη μακραίωνη ιστορία του χειροτεχνικού μόχθου, της καλαισθησίας, της δημιουργικότητας των γυναικών και των κοινοτήτων τους. Η Αγγελική Γιαννακίδου και οι συνεργάτιδές της χειροτέχνησαν μια υφασμάτινη ανθρωπογεωγραφία της Ξάνθης, μια ιστορία της μέσα από τη διαφάνεια των ονομάτων της. Κι αυτά τα ονόματα γίνονται από σήμερα κομμάτι της μνήμης όλων μας.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων