20/11/2023 20/11/2023 Ο Δήμος Λευκονοίκου, το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε Αρτοκλασία για τη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ταυτόχρονα, τελέστηκε Μνημόσυνο των ηρώων και όλων των κατοίκων της κωμόπολης που έφυγαν πριν από και μετά την...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 9:42
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 9:52

Δήμος Λευκονοίκου: 4η Γιορτή του Οφτού

Διαδώστε:
Δήμος Λευκονοίκου: 4η Γιορτή του Οφτού

Ο Δήμος Λευκονοίκου, το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Θέκλας στον Προσφυγικό Συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε Αρτοκλασία για τη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ταυτόχρονα, τελέστηκε Μνημόσυνο των ηρώων και όλων των κατοίκων της κωμόπολης που έφυγαν πριν από και μετά την εισβολή στην προσφυγιά αλλά και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της κωμόπολης. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου, Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υ.Π.Α.Ν., η οποία φόρτισε συναισθηματικά το εκκλησίασμα.

Ήταν πραγματική μυσταγωγία! Η συγκίνηση σε όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων, αφού οι κατοχικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν για άλλη μια φορά να εκκλησιαστούν στη δική τους ανακαινισμένη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε καφές στο οίκημα του προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα, και στις 12:30 μ.μ. ξεκίνησε το 5ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και η 4η Γιορτή του Οφτού. Πέραν των 300 ατόμων προσήλθαν με χαρά για να συναντηθούν με συγγενείς, γείτονες και φίλους και να δοκιμάσουν το οφτόν, το οποίο ετοίμασε με μεράκι ένας γιος της οικ. Τρίκκη, και πραγματικά τούς θύμισε το οφτόν της κωμόπολής τους.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρου Ξενοφώντος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Λευκονοίκου, το οφτόν, την τσιπόπιτα και τα λευκονοικιάτικα υφαντά τα οποία ενέγραψε στον κατάλογό της η Εθνική Επιτροπή της Ουνέσκο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ήρωες του Λευκονοίκου, ο εκπρόσωπος του αδελφού Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Γιάννης Λαζαρίδης, και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, η οποία ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνδημότες και συνδημότισσές της οι οποίοι/-ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου τους και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε η Δήμαρχος και σε όσους και όσες συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, η Δήμαρχος επέδωσε αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των αδελφών Δήμων, αλλά και το έμβλημα του Δήμου μαζί με τις πρόσφατες εκδόσεις του Δήμου Λευκονοίκου στον Έντιμο κ. Υπουργό, ο οποίος ευχαριστώντας θυμήθηκε με νοσταλγία και πόνο τις επισκέψεις του στο Λευκόνοικο το 1973-74, λόγω της φιλίας του με τον αείμνηστο Λοΐζο Λοΐζου, τον οποίο, το μαύρο εκείνο καλοκαίρι, συγχωριανοί του Τουρκοκύπριοι από τις Βούφες σκότωσαν μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του, τον Χαϊλή (ΜιχάληΛοΐζου).

Αναμφίβολα, την εκδήλωση κόσμισαν με την παρουσία και τα ποιήματά τους οι λαϊκοί ποιητές του Λευκονοίκου, κ.κ. Θεόδωρος Καραγιάννης, Σωτήρης Χούτρης και Παναγιώτης Θ. Χοίρας, όπως και τα παιδάκια του χορευτικού συγκροτήματος.

Για επιδόρπιο, ο Δήμος κέρασε τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τσιπόπιτα, πουρέκκια με την κρέμα και δάκτυλα των κυριών, τα οποία έφτιαξαν χρυσοχέρες κυρίες της κωμόπολης, αλλά και παγωτό, προσφορά της εταιρείας Παπαφιλίππου στον κατεχόμενο Δήμο.

Επιλογικά, ο Δήμος Λευκονοίκου διοργάνωσε, για άλλη μια φορά, μια καταπληκτική εκδήλωση μνήμης και τιμής, χαράς και ζεστασιάς, πλούσιων αισθημάτων και αγάπης!

Πηγή: Δήμος Λευκονοίκου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων