16/03/2023 16/03/2023 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Αυτό εκτιμούν έμπειροι αναλυτές και πανεπιστημιακοί στην Τουρκία οι οποίοι δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα από τη διαφορά των δέκα και άνω μονάδων που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Ο φονικός σεισμός της 6η Φεβρουαρίου στην Τουρκία αντί να συσπειρώσει πολιτικά τους...
16 Μαρτίου, 2023 - 5:58
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 7:00

Εκλογές στην Τουρκία: Όσα αποκαλύπτουν οι αναλυτές για την επικράτηση ή όχι του Ερντογάν

Διαδώστε:
Εκλογές στην Τουρκία: Όσα αποκαλύπτουν οι αναλυτές για την επικράτηση ή όχι του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Αυτό εκτιμούν έμπειροι αναλυτές και πανεπιστημιακοί στην Τουρκία οι οποίοι δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα από τη διαφορά των δέκα και άνω μονάδων που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο φονικός σεισμός της 6η Φεβρουαρίου στην Τουρκία αντί να συσπειρώσει πολιτικά τους πολίτες γύρω από το κόμμα του Ερντογάν, στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί το ακριβώς αντίθετο. Η 20χρονη παρουσία του Ερντογάν στην εξουσία έχει προκαλέσει φθορές στο εσωτερικό της χώρας η οποία τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και την φτώχεια.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές έχουν δρομολογηθεί για τις 14ης Μαΐου, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε στις 10 Μαρτίου.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ασλί Αϊντίντασμπας δήλωσε χαρακτηριστικά σε ξένα μέσα ενημέρωσης: «Το 2017, ο Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του με ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, υποσχόμενος μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι η κεντρική προσέγγισή του δημιούργησε περισσότερες δυσλειτουργίες από ό,τι είχε φανταστεί κανείς. Οι κρατικοί θεσμοί γεμίζουν με ανίκανους πιστούς του καθεστώτος που δεν θα λάβουν αποφάσεις χωρίς εντολή από πάνω. Η ανάπτυξη με γνώμονα τις κατασκευές έχει δημιουργήσει ένα σάπιο σύστημα προστασίας. Τα ιδρύματα έχουν καταργηθεί, συμπεριλαμβανομένου του AFAD, της υπηρεσίας παροχής βοήθειας σε καταστροφές. Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος κάποτε απολάμβανε τη φήμη του αξιόπιστου βοηθού σε περιόδους κρίσης. Τώρα, έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα και κακοδιαχείριση».

Την ίδια ώρα η τουρκική κοινωνία στις περιοχές που επλήγησαν νιώθουν όχι μόνο δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και ξεχασμένοι εντελώς καθώς πολλοί ζουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης.

Ο σεισμός έδειξε ότι ο Ερντογάν και το προεδρικό του σύστημα έχουν διαβρώσει την Τουρκία εκ των έσω, και ως εκ τούτου έχει σίγουρα βελτιώσει τις πιθανότητες για τους αντιπάλους του, όπως επεσήμανε η Αϊντίντασμπας. «Οι Τούρκοι βλέπουν πως οι πολιτικές του προέδρου έχουν επιδεινώσει τις επιπτώσεις της καταστροφής. Το αυταρχικό παζάρι του προέδρου με την τουρκική κοινωνία, που βασίζεται στην υπόσχεση της ευημερίας, της χρηστής διακυβέρνησης και του παγκόσμιου κύρους, έχει διαλυθεί».

Οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν λειτουργούν

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, εξηγούσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» πως θα ξεκινήσει άμεσα στην Κωνσταντινούπολη ένα οργανωμένο σχέδιο ελέγχου των κτιρίων για την αντιμετώπιση των σεισμών. «Δείχνει μια οργάνωση και ότι έχει τα διοικητικά προσόντα σε αντίθεση με την αντιπολίτευση».

Ο κ. Τριανταφύλλου πρόσθεσε πως αυτό που θα αναδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως «η ιστορία στην Τουρκία δείχνει, όπως το συζητάμε πολλές φορές στην Ελλάδα, ότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν λειτουργούν. Και υπάρχουν και τη δεκαετία του 50 και του 60 στην Τουρκία κυβερνήσεις συνασπισμού που ήταν πολύ αδύναμες».

Αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν πως την ίδια ώρα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  από το 2010 που είναι ο αρχηγός τους Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να επιδείξει πλούσιο έργο και κάποια λαμπρή πορεία. Το δύσκολο επίσης για τον κ. Κιλιτσντάρογλου είναι να αποφύγει την εσωστρέφεια μέσα στον συνασπισμό που έχει δημιουργηθεί. Είναι γεγονός πως μόνο το δικό του κόμμα και της Μεράλ Ακσενέρ θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 7% προκειμένου να μπουν στη Βουλή.

Ένα ερώτημα που αφορά τον συνασπισμό των «έξι» είναι τι θα γίνει αν το Εφετείο επικυρώσει την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου πριν από τις εκλογές. Αυτομάτως δεν θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της Aksoy Research που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο 11 Μαρτίου 2022 με μετρήσεις έως και τις 6 Μαρτίου δίνει 55,6% αποδοχή του τουρκικού λαού στο πρόσωπο του Κιλιντσάρογλου και 44,4% στον Ερντογάν. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 44,1% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ενώ το κυβερνών κόμμα του Τούρκου Προέδρου με τον ακροδεξιό Μπαχτεσλί βρίσκεται στο 38,2%. Το φιλοκουρδικό κόμμα μετρήθηκε στο 10,3%.

Το ίδιο μήκος κύματος καταγράφει και η δημοσκόπηση για την Alf Research που έγινε στις 6 και 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Κιλιντσάρογλου θεωρείται καταλληλότερος για Πρόεδρος από το 55,1% των ερωτηθέντων την ώρα που πιστοί στον Πρόεδρο Ερντογάν παραμένουν οι 44,9% όσων απάντησαν. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης φαίνεται να λαμβάνει 43,5% ενώ το δίπολο της Προεδρία 37,5%. Και πάλι το φιλοκουρδικό HDP είναι πάνω από το 11%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στον Κιλιντσάρογλου δίνει η δημοσκόπηση της Piar Research στην οποία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης λαμβάνει 57,1%, ενώ ο Ερντογάν 42,9%. Το HDP μετρήθηκε στο 11,6%., με την αντιπολίτευση να βρίσκεται στο 46,4% και τον Κυβερνητικό συνασπισμό στο 37,8%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε στις 10 Μαρτίου και είναι από τις πλέον πρόσφατες.

Πηγή: skai.gr (Του Αντώνη Αντζολέτου), naftemporiki (Ιωάννα Βαρδαλαχάκη), cnn.gr (Γιάννης Χαραμίδης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων