29/12/2020 29/12/2020 Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 61 ετών ο Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ – Στις 11 το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχη – Ο Μητροπολίτης Γρεβενών τοποτηρητής – Θλίψη και συγκίνηση στην Καστοριά για τη μεγάλη απώλεια  Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του...
29 Δεκεμβρίου, 2020 - 7:14
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2020 - 13:34

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ – Αύριο στις 11 το πρωί η εξόδιος ακολουθία

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ – Αύριο στις 11 το πρωί η εξόδιος ακολουθία

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 61 ετών ο Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ – Στις 11 το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχη – Ο Μητροπολίτης Γρεβενών τοποτηρητής – Θλίψη και συγκίνηση στην Καστοριά για τη μεγάλη απώλεια 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστός Ιεράρχης αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου μετά τη διάγνωση πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο στις 20 του μήνα παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του σε ΜΕΘ.

Αύριο στις 11 η εξόδιος ακολουθία – Ο Μητροπολίτης Γρεβενών τοποτηρητής

Την βαθιά της συγκίνηση εξέφρασε με ανακοίνωσή της για την απώλεια του μακαριστού Ιεράρχη και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ θα ψαλεί αύριο, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 11.00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοιό.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Καστορίας ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Ανακοίνωση για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη της κυρού Σεραφείμ εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη.

«Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, ο ταπεινός ποιμένας της Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ανεχώρησε εκ χώρας ζώντων προς την Άνω Ιερουσαλήμ. Παρά τις άοκνες και θυσιαστικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του 424 ΓΣΝΕ, δεν κατέστη δυνατό να διατηρηθεί εν ζωή. Εκφράζονται δημοσίως ευχαριστίες προς τα στελέχη του νοσοκομείου αλλά και προς όλους όσους ανέπεμψαν προσευχές και δεήσεις υπέρ αναρρώσεως του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ», αναφέρει.

Ιεράρχες για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη

Για την προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία σε 61 ετών, στην Εκκλησία αναφέρεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

“Την κατ᾽ άνθρωπον οδύνη και θλίψη μου για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ μετά από μία γενναία μάχη με τον φονικό κορωνοιό, η οποία του χάρισε ένα μαρτυρικό άνοιγμα προς την αιωνιότητα, δεν μπορώ να την περιγράψω μέσα από αυτές τις γραμμές”, τονίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος εκφράζει την εσωτερική του βεβαιότητα “ότι πορεύεται την όντως «μακαρίαν οδόν προς την ποθεινήν πατρίδα» μπορώ δημόσια να την καταθέσω και να την υπογράψω με το αίμα της καρδιάς μου. Ο Επίσκοπος της ιδιαίτερης πατρίδας μου ανεχώρησε για την ουράνια πατρίδα. Μας συνέδεσαν και μας ένωσαν δεσμοί πολλοί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: «Ο Επίσκοπος της ιδιαίτερης πατρίδας μου ανεχώρησε για την ουράνια πατρίδα»

«Ουκ απέθανε, αλλά καθεύδει». Αυτό μας λέει η ψυχή μας και η πίστη μας στο θέλημα του Θεού! Κι όμως την καρδιά μας συνέχει και ο λόγος: «ο φίλος ημών Μητροπολίτης Σεραφείμ κεκοίμηται». Και τα δάκρυα έρχονται στο πρόσωπό μας αυθόρμητα, όχι γιατί δεν εμπιστευόμαστε τον «ζωής κυριεύοντα και του θανάτου» Κύριό μας, αλλά διότι ως άνθρωποι αισθανόμαστε έναν οδυνηρό απαρφανισμό. Έφυγε από την στρατευομένη Εκκλησία ένας άνθρωπος του Θεού που έζησε και έδρασε σύμφωνα με την πίστη του. Ένας αφιερωμένος στον Χριστό, τους Αγίους, την Εκκλησία, βαθιά πνευματικός άνθρωπος, ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, δυναμικός και τολμηρός, πατριώτης, υπερασπιστής των δικαίων της Μακεδονίας μας, πιστός και εδραίος στα της Εκκλησίας, ασκητικός, περισσότερο μοναχός παρά επίσκοπος”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Ο Μητρ. Κερκύρας Νεκτάριος για τον Μητρ. Καστορίας: «Ουκ απέθανε, αλλά καθεύδει»

Καράογλου: “Ήταν ο ακοίμητος φύλακας των Καστοριανών”

Την θλίψη του για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας εξέφρασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς, κυρού Σεραφείμ, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω πριν ξεσπάσει η πανδημία και να αντιληφθώ πως επρόκειτο για έναν ακούραστο εργάτη της Ορθοδοξίας μας, με τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό έργο. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ακοίμητος φύλακας, συνετός, αφοσιωμένος και στιβαρός καθοδηγητής των Καστοριανών. Ξεχώριζε για την αταλάντευτη πιστότητά του στον Θεό και την Εκκλησία μας, όπως επίσης και για την πηγαία ευσέβειά του. Θα τον θυμάμαι με αισθήματα αγάπης και σεβασμού», γράφει.

«Σήμερα κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς»

«Η Μητρόπολη Καστορίας θρηνεί, ο λαός της Καστοριάς πενθεί», τονίζει σε ανακοίνωησ του ο Βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ., Ζήσης Τζηκαλάγιας, με αφορμή την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη.

«Αυτό το μελαγχολικό χειμωνιάτικο πρωινό και ακούγοντας τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναλογίζομαι: Ήταν 24 χρόνια πριν το 1996 όταν ο κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας εξελέγη και ενθρονίσθηκε ως Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για την ισχυρή ποιμαντική του παρουσία και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε. Νηφάλιος, προσηνής, κοινωνικός συμμετείχε στις χαρές και συνέπασχε στις λύπες και τα βάσανα του ποιμνίου του.Άκουγε και άνοιγε την αγκαλιά του», συνεχίζει ο κ. Τζηκαλάγιας.

Ο βουλευτής μάλιστα θυμάται και την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον μακαριστό Μητροπολίτη: «Ήταν 21 μέρες πριν όταν εισήχθη στο 424 ΓΣΝΘ.Επικοινώνησα 4 φορές μαζί του και καθημερινά με τους θεράποντες ιατρούς του.Ως άνθρωπος έδωσε μάχη για την ζωή του νηφάλια και κυρίως με αξιοπρέπεια. Την τελευταία φορά και ενώ παρουσίασε παροδική βελτίωση και 2 ημέρες πριν την εισαγωγή του στην ΜΕΘ (ήταν Παρασκευή 18/12) μου έμεινε στη συζήτησή μας ένα ερωτηματικό. Γιατί όταν ενθαρρύνοντάς τον πως θα ανταμώσουμε Χριστούγεννα στην Καστοριά στο Επισκοπείο,ο πνευματικός μας Πατέρας εσιώπησε…», αναφέρει.

Και καταλήγει: «Σήμερα μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς».

Στην μεγάλη αυτή απώλεια για την πόλη της Καστοριάς αναφέρθηκε και η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

“Σήμερα είναι ημέρα πένθους για την Καστοριά. Η είδηση της κοίμησης του αγαπητού Επισκόπου μας κυρού Σεραφείμ είναι συγκλονιστική. Ένας ταπεινός ποιμενάρχης με σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έφυγε νωρίς. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου η καλοσύνη και το χαμόγελό του. Τον αποχαιρετώ με ειλικρινή αγάπη, απόλυτο σεβασμό και ανείπωτη θλίψη”, γράφει.

Θλίψη και συγκίνηση στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

«Το άκουσμα της κοίμησής του προκαλεί αισθήματα θλίψης και συγκίνησης σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς» τονίζει στην ανακοίνωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος, για τη μεγάλη απώλεια ενός σεβαστού ιεράρχη, του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

«Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος θρηνεί τη μεγάλη απώλεια ενός σεβαστού ιεράρχη, του μακαριστού μας Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ. Το άκουσμα της κοίμησής του προκαλεί αισθήματα θλίψης και συγκίνησης σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ενός πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Υπήρξε άνθρωπος σεμνός, πράος, ευγενής και γλυκομίλητος. Μια εξαίρετη προσωπικότητα που κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Η απώλεια του αφήνει ένα τεράστιο κενό στον τόπο μας. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και σεβασμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην τοπική μας εκκλησία, στο λαό που υπηρετούσε και στους οικείους του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχη 

Ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία απεφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Μητροπολίτη Καστορίας

«Σήμερα κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς»

Ο Θ. Καράογλου για τον «ακοίμητο φύλακα» των Καστοριανών

Η Μητρόπολη Καστορίας για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της

Αύριο στις 11 η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας

Ο Μητρ. Γρεβενών τοποτηρητής της Ι.Μ. Καστορίας

Θλίψη και συγκίνηση στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων