06/07/2022 07/07/2022 Οι εξελίξεις σχετικά με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα μες τα οποία ρυθμίζεται η εκκρεμής, εδώ και 77 χρόνια, υπόθεση των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης βρίσκει ικανοποιημένη τόσο την Ιεραρχία όσο και τους κληρικούς με το Υπουργείο...
06 Ιουλίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 - 14:48

Ενότητα, συνεργασία και το “πάγωμα” της διχοτόμησης που φέρνει αντιδράσεις

Διαδώστε:
Ενότητα, συνεργασία και το “πάγωμα” της διχοτόμησης που φέρνει αντιδράσεις

Οι εξελίξεις σχετικά με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα μες τα οποία ρυθμίζεται η εκκρεμής, εδώ και 77 χρόνια, υπόθεση των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης βρίσκει ικανοποιημένη τόσο την Ιεραρχία όσο και τους κληρικούς με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για νέους διορισμούς, αλλά για νομοθετική ρύθμιση που βάζει τέλος σε τυχόν αδιέξοδα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Για την θετική εξέλιξη στην υπόθεση των οργανικών θέσεων και στις λοιπές ρυθμίσεις που ορίζονται στο νομοσχέδιο, όπως η εκλογή Επισκόπων χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό ή το μισθολογικό ψαλίδισμα σε περίπτωση αδικημάτων από πλευράς κληρικών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάστηκαν για αρκετούς μήνες προκειμένου το ζήτημα να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές.

Ενότητα και συνεργασία

Αυτό επιβεβαιώνει το καλό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας καθώς, όποτε συνεργάζονται για το κοινό καλό, τα αποτελέσματα είναι θετικά ξεπερνώντας εμπόδια τα οποία μπορεί να προκύψουν. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συχνά αναφέρεται στην ανάγκη για ενότητα και συνεργασία. Αυτό επανέλαβε και χθες από τις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής.  Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δομές της κατασκήνωσης και στην δυνατότητα φιλοξενίας όχι μόνο των παιδιών, αλλά και επιστημόνων για συνέδρια. Με αφορμή τα συνθήματα που ακούστηκαν από τα παιδιά τόνισε πως καλούμαστε όλοι να είμαστε ενωμένοι. «Εκκλησία και πολιτεία, δύο θεσμοί που πορεύονται παράλληλα και συνεργάζονται, ενδιαφέρονται πολύ για εσάς, για τους πολίτες και τον λαό».

(Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

Αντιδράσεις για την εξαίρεση της διχοτόμησης

Ωστόσο, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αύριο, Πέμπτη 7 Ιουλίου, εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έφερε και αντιδράσεις από την Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο. Αιτία; Η εξαίρεση από τα άρθρα του νομοσχεδίου της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την οποία εδώ και αρκετούς μήνες υπήρξε έντονη κινητικότητα. Ωστόσο, προς το παρόν η υπόθεση όπως όλα δείχνουν να “παγώνει”, παρά την επιθυμία μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας να υπάρξει διάσπαση της μεγάλης σε έκταση Μητρόπολης και τη δημιουργία μιας νέας με έδρα το Αγρίνιο.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του προς την κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή. Όπως ο ίδιος τόνισε μιλώντας και στο ope.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη, “Θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση, η
Κυβέρνηση θα έχει θέμα γιατί εδώ είναι υπερπολλαπλάσιος ο πληθυσμός ο οποίος θέλει τη διχοτόμηση”.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπαναστασίου μαζί με τους δημάρχους Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ναυπακτίας με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν να προχωρήσει το θέμα της διχοτόμησης, καθώς αποτελεί αίτημα του πληθυσμού των περιοχών τους. Ενδιαφέρον θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι τυχόν τοποθετήσεις των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας στη Βουλή για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που ήδη έχει κατατεθεί. Kρυφή ελπίδα πλέον για τους εκκλησιαστικούς, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα στην Αιτωλοακαρνανία, αποτελεί η κατάθεση τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες από την Ιερά Σύνοδο για εκλογή Μητροπολιτών στη προσεχή Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γεώργιος Παπαναστασίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οργανικών θέσεων των κληρικών

Ιερά Σύνοδος: Ικανοποίηση και χαρά για την επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών

Ικανοποίηση ΙΣΚΕ για το νομοσχέδιο που επιλύει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των Κληρικών

Υπουργείο Παιδείας: Δεν δημιουργούνται επιπλέον θέσεις κληρικών

Εξωτερική φωνογραφία αρχείου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων