26/02/2019 26/02/2019 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα και στο Βατικανό. Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Μπόλαρης, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνεργασία της με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης, καθώς και στις συναντήσεις που...
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 18:33

“Η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει σημαντική γέφυρα συνεργασίας”

Διαδώστε:
“Η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει σημαντική γέφυρα συνεργασίας”

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα και στο Βατικανό. Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Μπόλαρης, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνεργασία της με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης, καθώς και στις συναντήσεις που είχε με υφυπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον επίσκοπο Καμιλιέρι, και με τον πάπα Φραγκίσκο, μαζί με την αποστολή της Αποστολικής Διακονίας.

«Συμμετείχα στην αποστολή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό τον διευθυντή της, τον επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, η οποία έχει δημιουργήσει μια “γέφυρα”, ανάμεσα στην Αθήνα και στη Ρώμη: εδώ και δεκαπέντε χρόνια χρηματοδοτεί πρόγραμμα στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, για την ελληνική γλώσσα», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Κάθε χρόνο λειτουργούν τρία τμήματα, τρία επίπεδα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με καθηγητή ο οποίος έρχεται από την Αθήνα για τα μαθήματα αυτά. Ταυτόχρονα, κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται στην Αθήνα, για ενάμιση μήνα, φοιτητές από το Βατικανό. Συμμετέχουν σε μαθήματα εμβάθυνσης της ελληνικής γλώσσας και ξεναγούνται στην χώρα μας, γνωρίζοντας τα μνημεία και την Ιστορία μας. Πρόκειται για γέφυρα συνεργασίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό».

Ο κ. Μπόλαρης, πάντα με αναφορά στην βαθιά σημασία του προγράμματος αυτού εκμάθησης ελληνικών, σημείωσε:

«Όπως είπα στην παρέμβασή μου, στο παρελθόν δημιουργήθηκαν πολλές παρεξηγήσεις και διαφωνίες που οδήγησαν σε αιρέσεις και διακοπή των σχέσεων, επειδή δεν υπήρχε αρκετή κατανόηση του γλωσσικού επιπέδου. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, και πρέπει να συγχαρούμε όλοι μας, την πρωτοβουλία αυτή της Αποστολικής Διακονίας. Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι την ίδια αντίληψη έχει και ο ποντίφικας, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας, με επικεφαλής τον διευθυντή της, τον Φαναρίου Αγαθάγγελο. Ο πάπας κατανοεί πλήρως τη σημασία της γέφυρας αυτής, η οποία μπορεί να επεκταθεί, από τα ζητήματα της γλώσσας, σε θέματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και, γενικότερα, δημιουργικά».

Σε ό,τι αφορά την σημερινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον επίσκοπο Καμιλιέρι, ο Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρόκειται για έναν κληρικό από την Μάλτα με εξαιρετική κατανόηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Συζητήσαμε για την σχέση της Ελλάδας με την γύρω περιοχή, για το Κυπριακό, για τις προοπτικές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, για την επέκταση των χωρικών μιλίων στο Ιόνιο, όπως και για τις εξελίξεις με την Συμφωνία των Πρεσπών και τα ζητήματα που συζητούμε με την Αλβανία. Ο επίσκοπος έθιξε, επίσης, με λεπτομέρειες, τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα. Από τη δική μας πλευρά υπήρξε αναφορά στο πρόγραμμα, στη γέφυρα αυτή φιλίας ανάμεσα στην Αποστολική Διακονία και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, στην σημασία της κίνησης αυτής, ενώ αναφερθήκαμε και στην ολοκλήρωση, από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, της διαδικασίας που χρειάζεται για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας».

Η όλη συζήτηση επεκτάθηκε και στις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη πολιτιστικής συνεργασίας με το Βατικανό, στις οποίες, «η αιχμή του δόρατος μπορεί να είναι το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών «ο στόχος είναι να υπάρξει συνέργεια στο πολιτιστικό επίπεδο, σε εκείνο των τεχνών, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Βατικανό, στην Ελλάδα, στο Βατικανό και στην Τουρκία, αλλά και σε συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ρουμανία ή η Αίγυπτος». «Οι προτάσεις μας έγιναν δεκτές με τρόπο ιδιαίτερα θερμό κατά την συνάντηση αυτή στην Αγία Έδρα, και τώρα μέσα από τη διπλωματική διαδικασία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Aναφερόμενος, τέλος, πιο αναλυτικά στην ακρόαση από τον πάπα Φραγκίσκο, στην οποία συμμετείχε μαζί με την αποστολή της Αποστολικής Διακονίας, ο κύριος Μπόλαρης υπογράμμισε:

«Μετέφερα τους χαιρετισμούς και τα σέβη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον ποντίφικα, ο οποίος, στην ομιλία του ευχήθηκε για την Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τα καλύτερα. Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη την οποία είχε τα προηγούμενα χρόνια στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Ήταν μια πρωτοβουλία η οποία ανέδειξε το πρόβλημα και βοήθησε σίγουρα σημαντικά στο να το κατανοήσει η διεθνής κοινότητα, ακριβώς την ένταση του προβλήματος που υπάρχει στα ελληνικά νησιά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων