20/07/2023 21/07/2023 Σαρανταεννιά χρόνια συμπληρώθηκαν από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», που έμελλε να σφραγίσει για σχεδόν μισό αιώνα το μέλλον της Μεγαλονήσου. Σαρανταεννιά χρόνια και κανείς δεν ξέχασε τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος αλλά και τους αγνοουμένους. Δεν ξέχασαν οι μανάδες που αναζητούσαν επί χρόνια τα παιδιά τους και έσβησαν...
20 Ιουλίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2023 - 2:11

Κύπρος: Ζωντανή η μνήμη των πεσόντων 49 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή – Φιέστα ντροπής του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Διαδώστε:
Κύπρος: Ζωντανή η μνήμη των πεσόντων 49 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή – Φιέστα ντροπής του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Σαρανταεννιά χρόνια συμπληρώθηκαν από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», που έμελλε να σφραγίσει για σχεδόν μισό αιώνα το μέλλον της Μεγαλονήσου. Σαρανταεννιά χρόνια και κανείς δεν ξέχασε τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος αλλά και τους αγνοουμένους. Δεν ξέχασαν οι μανάδες που αναζητούσαν επί χρόνια τα παιδιά τους και έσβησαν με το μαχαίρι του πόνου στην καρδιά.

Με τις δέουσες τιμές, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε τους πεσόντες, ανήμερα της 49ης μαύρης επετείου της απόβασης των Τούρκων στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20ης Ιουλίου 2023 ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Την ίδια ώρα δεν έλειψαν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας ανήμερα της θλιβερής επετείου με την πραγματοποίηση «εορτασμών» ντροπής στα Κατεχόμενα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Τύμβος Μακεδονίτισσας: Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή

Το πρωί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την Τουρκική εισβολή, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Γεώργιου, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, και άλλων αξιωματούχων, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και τη Βουλή των Ελλήνων ο Α’ Αντιπρόεδρός της, Ιωάννης Πλακιωτάκης. Πολλοί ήταν και οι συγγενείς των ηρώων από Κύπρο και Ελλάδα που για ακόμα μια φορά βρέθηκαν στον χώρο, φανερά συγκινημένοι, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε προσκλητήριο πεσόντων. Κατά την τελετή, στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο όπου κυμάτιζαν μεσίστιες οι σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Επίσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ νέοι έστεψαν τους τάφους των πεσόντων με λουλούδια.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι επίσημοι συνομίλησαν με συγγενείς των πεσόντων που βρίσκονταν στον χώρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «και οι θλιβερές επέτειοι έχουν μηνύματα να μας στείλουν. Το κυριότερο μήνυμα που στέλνει η σημερινή επέτειος είναι ότι όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεγράφουμε πατρίδες ούτε και αναγνωρίζουμε τα τετελεσμένα της βίας. Θα παραμείνουμε στον τόπο μας και θα επιδιώξουμε εμείς και οι μελλούμενες γενιές την απελευθέρωση του τόπου μας».

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις της: «Μαύρη ημέρα, μαύρη επέτειος. Είμαστε εδώ για ακόμα μια χρονιά. Και νομίζω δεν χωρούν πολλά και μεγάλα λόγια παρά μόνο να αφυπνιστούμε όλοι και όλες και να υπενθυμίσουμε και στους εαυτούς μας, αλλά και ευρύτερα, αξιοποιώντας κάθε βήμα και ευκαιρία προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο το τι εξακολουθεί να συμβαίνει ύστερα από 49 χρόνια εδώ στην Κύπρο».

Πρόσθεσε πως, «δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε άοκνα για να μπορέσουμε να επανενώσουμε και να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Άρα στόχος μας είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο που έμειναν και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα παρακάτω».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως «στον ιερό αυτό χώρο τιμάμε όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη αυτοθυσία. Τιμάμε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας. Τιμάμε όλους αυτούς που πληγώθηκαν, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, όλους αυτούς που βίωσαν τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής».

«Σίγουρα μιλάμε για μια σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταδικάσει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονισμένα, με αφοσίωση στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, στοχεύουμε στον ύψιστο εθνικό στόχο: τη λύση του κυπριακού ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε πως «η 20η Ιουλίου μας θυμίζει το καθήκον μας να αγωνιστούμε. Η τουρκική εισβολή μας υπενθυμίζει ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ήρωές μας να μην συμβιβαστούμε με διχοτομικούς συμβιβασμούς αλλά να αγωνιστούμε για απελευθέρωση της πατρίδας μας», ανέφερε.

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλίδης: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό

 

Λευκωσία: Μνημόσυνο για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα

Αργότερα το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία τελέστηκε το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου και εκπροσώπων της πολιτείας και των κομμάτων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Δεν ξεχνάμε ούτε λεπτό τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της βίαιης εισβολής. Δεν ξεχνάμε ότι 49 χρόνια μετά, το 37% της νήσου μας παραμένει υπό Τουρκική κατοχή. Αθήνα και Λευκωσία συντονισμένα εργαζόμαστε για την επανένωση του νησιού, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, δίκαιης, λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και, κυρίως, θα πρέπει να απαλλάξει τον κυπριακό λαό από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Εργαζόμαστε πυρετωδώς και νομίζω ότι θα υπάρχει πρόοδος την επόμενη περίοδο».

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος (διαβάστε αναλυτικά).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»: 49 Χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

 

Φιέστα ντροπής στα Κατεχόμενα – Απαράλλακτος ο Ερντογάν, απέκλεισε έναρξη συνομιλιών, επιτέθηκε στον Χριστοδουλίδη

Με στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε η φιέστα ντροπής στα Κατεχόμενα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Μην γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή τους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Ερντογάν απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Η ομιλία του Ερντογάν

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη και των 85.000.000 αδελφών στην Τουρκία», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της εισβολής, όπως και στον ιστορικό αρχηγό του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, κυπριακής καταγωγής, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό υπό την τουρκική οπτική, στο πλαίσιο της οποίας είπε ότι «η περίοδος 1960-1974 δυστυχώς σήμαινε αίμα, δάκρυα και σφαγές για τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε ότι «αυτοί που ορκίστηκαν να μην αφήσουν ούτε έναν Τούρκο στο νησί, καταδίωξαν τους Τουρκοκύπριους καταπατώντας την ανθρώπινη τιμή και συνείδηση. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας χωρίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τις ζωές τους. Γίναμε μάρτυρες φρικτών σφαγών εδώ σε αυτά τα όμορφα εδάφη. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια άρρωστη νοοτροπία».

Επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «τους οποίους ήθελαν να καταστρέψουν, ζουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας υπό την ομπρέλα της τδβκ», προσθέτοντας ότι «με την ακλόνητη υποστήριξη της Τουρκίας, ο τουρκοκυπριακός λαός ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα».

Επικαλέστηκε τα απορρέοντα δικαιώματα από τις συμφωνίες εγγύησης για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος του και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί. Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του Τουρκοκυπριακού λαού».

Το μέλλον του Κυπριακού

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία, «η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι «η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία ανοχή για τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απέφυγαν τις διαπραγματεύσεις. «Παρόλο που γνωρίζαμε την καταπίεση, δεν επιδιώξαμε εκδίκηση, αναζητήσαμε με ειλικρίνεια τρόπους για να ζήσουν τα δυο στοιχεία μαζί ειρηνικά. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 θα έχει μόνιμη βάση», είπε.

«Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του Τουρκοκυπριακού λαού».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν «την ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την άρση της παράνομης και απάνθρωπης απομόνωσης και του εμπάργκο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών καλωσόρισε στους κόλπους του τα κατεχόμενα στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνταγματική ονομασία του ψευδοκράτους. «Ακολούθησε η ιδιότητα του παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βήματα θα ακολουθηθούν από νέα. Δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι, το αρχαίο και αυθεντικό στοιχείο του νησιού, να αποκοπούν για πάντα από τον κόσμο και να αγνοούνται», συνέχισε.

«Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου, ως μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της τ/κ πλευράς.

 

Ο Ερντογάν εγκανίασε το νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου

Υπενθυμίζεται νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινίασε το νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Επίης μετέβη σε ξενοδοχείο των Κατεχομένων με Τουρκική αντιπροσωπεία για να γευματίσει και αργότερα συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Στην ομιλία του στο αεροδρόμιο της Τύμπου, έκανε αναφορά σε δύο ισότιμα κράτη, «που θα ζουν δίπλα δίπλα» στην Κύπρο ως το ιδεατό.

Οι μέρες που ο νέος τερματικός σταθμός και ο δίαυλος, που εγκαινιάσαμε σήμερα, θα χρησιμοποιούνται για διεθνείς πτήσεις δεν είναι μακριά, ανέφερε στην ομιλία του στα εγκαίνια ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα των ΗΕ που να θεωρεί δίκαιη την απομόνωση που υφίστανται «οι Τ/κ αδερφοί μας».

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Από σήμερα, ανέφερε, το «αεροδρόμιο της Τύμπου έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στην Κύπρο, είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί. Το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η τδβκ, η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμα κατατεθέν στην περιοχή».

Πρόβαλε τον ισχυρισμό περί αθέμιτων και παράνομων πρακτικών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των οποίων το «αεροδρόμιο» προσφέρει απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας εντός του «εναέριου χώρου του Ερτζαν», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους επιβάτες με προηγμένη τεχνολογία και Τουρκική φιλοξενία, συνέχισε.

Πριν από τον Τούρκο Πρόεδρο στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο «αεροδρόμιο» θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.

«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ερτζάν, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».

Η ελευθερία διακίνησης, πρόσθεσε, είναι ένα φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα συμπατριωτών Τ/κ που ζουν σε ξένες χώρες, όπως Βρετανία και Αυστραλία, αλλά και ξένων από τις χώρες τους θέλουν να έρθουν στα κατεχόμενα, παραβιάζεται – κατά τον κ. Τατάρ – επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα αρθούν και το νέο «αεροδρόμιο» με τα μηχανήματα ασφάλειας κι ελέγχου και τις νέες υποδομές, θα καταστεί πόλος έλξης για τον τουρισμό.

«Ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήθελα να μοιραστώ με το έθνος μας πόσο περήφανο και τιμητικό είναι για την τδβκ να έχει ένα τέτοιο αεροδρόμιο», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.

Να σημειωθεί ότι τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τις επαφές του στα Kατεχόμενα συνόδευαν οι αρχηγοί του Τουρκικών κομμάτων: Εθνικιστικής Δράσης, Μεγάλης Ενότητας, Ευημερίας Ξανά (Νέο Κόμμα Ευημερίας), Δημοκρατικής Αριστεράς, Χιουντάπαρ. Μεταξύ των Υπουργών είναι και οι ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και Μεταφορών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

 

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και reporter.com.cy)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων