04/07/2020 04/07/2020 Το Επισκοπικό Συμβούλιο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου απευθύνθηκε στους διώκτες της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει “Απομακρυνθείτε από το κακό και κάντε το καλό για να λάβετε την ευλογία του Θεού”.  Χρησιμοποιώντας μια φράση από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (15:20) “Εάν εμέ κατεδίωξαν οι άνθρωποι του κόσμου, θα...
04 Ιουλίου, 2020 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2020 - 17:08

Μαυροβούνιο: Αντιδράσεις εν μέσω κορωνοϊού για τον αντισυνταγματικό νόμο – Στήριξη σύσσωμης της Κοινωνίας στην Εκκλησία

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Αντιδράσεις εν μέσω κορωνοϊού για τον αντισυνταγματικό νόμο – Στήριξη σύσσωμης της Κοινωνίας στην Εκκλησία

Το Επισκοπικό Συμβούλιο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου απευθύνθηκε στους διώκτες της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει “Απομακρυνθείτε από το κακό και κάντε το καλό για να λάβετε την ευλογία του Θεού”. 

Χρησιμοποιώντας μια φράση από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (15:20) “Εάν εμέ κατεδίωξαν οι άνθρωποι του κόσμου, θα καταδιώξουν και σας”, Το συμβούλιο προσπαθεί να συνετίσει την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τον αντισυνταγματικό νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας. Σε ανακοίνωσή του γράφει μεταξύ άλλων “Η απόπειρα στέρησης της ελευθερίας του ανθρώπου είναι μια απόπειρα άρνησης της ίδιας της ανθρωπότητας και της θεϊκής «ακτίνας» που ο Θεός έχει εμφυτεύσει σε κάθε άνθρωπο”.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά για τους ανθρώπους που κυβερνούν το Μαυροβούνιο και ψήφισαν τον νόμο “Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας κυνηγούν στα αστυνομικά τμήματα, στις εισαγγελικές αρχές, στις δικαστικές αίθουσες και σε άλλους σκοτεινούς διαδρόμους; Σε ποιες φρικτές συνθήκες ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να γίνουν τόσο φοβεροί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους συμπολίτες τους, τους γείτονες, τους φίλους τους ακόμα και στενούς συγγενείς; Αυτοί που έχουν κερδίσει αρκετά για τα εγγόνια τους έχουν τις καρδιές και τις ψυχές να αφήσουν κάποιον χωρίς ψωμί;”

Και συνεχίζει: “Υπενθυμίζουμε σε όλους εκείνους που κάνουν κακό στους γείτονές τους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το έθνος ή το κόμμα τους ότι το έγκλημα δεν έφερε ποτέ καλό σε κανέναν. Απομακρυνθείτε από το κακό και κάντε καλό για να λάβετε την ευλογία του Θεού και να σας θυμούνται με μια καλή ανάμνηση οι άνθρωποι και οι απόγονοί σας. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ελεύθερους ανθρώπους”.

“Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ελεύθερο και καμία γήινη δύναμη δεν μπορεί και δεν θα πάρει την ελευθερία του. Ποτέ και πουθενά” καταλήγει η ανακοίνωση του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι με σημερινή ανακοίνωση αποφασίστηκε από αύριο να μην πραγματοποιηθούν οι πορείες διαμαρτυρίας και οι συγκεντρώσεις για ανοιχτή προσευχή μπροστά από τους Ιερούς Ναούς λόγω της εξέλιξης που έχει πάρει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Το κάνουμε αυτό λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης υγείας στη χώρα και της επιστροφής του ιού, ο οποίος και πάλι εδώ στο Μαυροβούνιο, παίρνει ανθρώπινες ζωές. Παρόλο που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε προσευχές μπροστά στους Ιερούς Ναούς, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, εκτιμάμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες που πρέπει να δείξουμε ένα παράδειγμα συγκράτησης και υπομονής”.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ.

Τη στήριξή της στους πιστούς και την Εκκλησία του Μαυροβουνίου δείχνει μέρα με την ημέρα σύσσωμη η κοινωνία. Οι δικηγόροι από την Ποντγκόριτσα μάζεψαν υπογραφές σε διακήρυξη που εξέδωσαν για να σταθούν στο πλευρό της Εκκλησίας. Μάλιστα,  μέσα σε δυο ημέρες πάνω από τριακόσιοι δικηγόροι υπέγραψαν τη διακήρυξη ενώ ο κατάλογος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αφού συνεχίζουν να υπογράφουν και άλλοι δικηγόροι της χώρας. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι καθοδηγούνται αποκλειστικά από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός τους.

«Είναι απαράδεκτο ένας τέτοιος νόμος να παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία, στα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και στις περιουσίες τους, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος» επισημαίνουν.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Πρακτορείου Ορθοδοξία.

 

Στήριξη και από τους στρατιωτικούς

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους προς την Εκκλησία απέστειλαν ενεργεία στρατιωτικοί και απόστρατοι. Οι συνολικά 123 στρατιωτικοί που υπογράφουν το κείμενο της επιστολής μεταξύ άλλων τονίζουν πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε όλοι αυτή την περίοδο, ενώ επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει ίση αντιμετώπιση απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.

«Εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράστασή μας προς την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο σχετικά με τον αγώνα που κάνει για τη διατήρηση της ιστορικής της συνέχειας και τους ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, καθώς ο νόμος που έχει επιβληθεί κάνει διακρίσεις ως προς αυτό. Παράλληλα, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε την περίοδο αυτή και υποστηρίζουμε πως η θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα δεν θα πρέπει να παραβιάζονται από τις κρατικές αρχές».

 

Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες πλήθος ομάδων και οργανώσεων έχουν στηρίξει το Μαυροβούνιο, ενδεικτικά αναφέρουμε τους εκπαιδευτικούς, τους δημοσιογράφους της χώρας αλλά και την έκκληση που έκαναν Βρετανοί βουλευτές.

 

Διαβάστε σχετικά: 

4.000 μίλια με μηχανές για τη στήριξη των Μαυροβουνίων

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τους αγίους μας και τα ιερά μας»

Έκκληση Βρετανών Βουλευτών για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο

«Οι συγγραφείς είναι πάντα με τους ανθρώπους και την Εκκλησία»

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων