14/05/2021 14/05/2021 Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το πρωί (Παρασκευής 14/5/2021) στη Δυτική Όχθη στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, στο περιθώριο μιας ημέρας κινητοποιήσεων οργής, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.  Από την έναρξη του νέου κύκλου βίας, τη Δευτέρα, 119 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 31 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και 830...
14 Μαΐου, 2021 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 19:03

Μέση Ανατολή: Μακρόν, Ερντογάν και ντερ Λάιεν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

Διαδώστε:
Μέση Ανατολή: Μακρόν, Ερντογάν και ντερ Λάιεν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το πρωί (Παρασκευής 14/5/2021) στη Δυτική Όχθη στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, στο περιθώριο μιας ημέρας κινητοποιήσεων οργής, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. 

Από την έναρξη του νέου κύκλου βίας, τη Δευτέρα, 119 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 31 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και 830 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στο Ισραήλ, όπου η αντιπυραυλική ασπίδα έχει αναχαιτίσει περίπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί αυτήν την εβδομάδα, ο απολογισμός ανέρχεται σε εννέα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το απόγευμα, δύο Παλαιστίνιοι, που είχαν τραυματιστεί από πραγματικά πυρά στα χωριά Μάρντα και Σκάκα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υπέκυψαν στα τραύματά τους. Ένας τρίτος είχε σκοτωθεί λίγο νωρίτερα κοντά στην Τζενίν, ενώ ένας τέταρτος άνδρας σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Όφρας, αφού επιχείρησε να επιτεθεί σε στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ταυτόχρονα, δύο Λιβανέζοι τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANI.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο άνδρες τραυματίστηκαν όταν δύο οβίδες έπεσαν κοντά τους, αφού «ένας αριθμός νεαρών διαδηλωτών επιχείρησε να διεισδύσει στη μεθοριακή κοινότητα Μετούλα», στο βόρειο Ισραήλ.

Αμέσως μετά, άνδρες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου έφτασαν στην περιοχή για να απωθήσουν τους δεκάδες νεαρούς από τα σύνορα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πεδιάδα του Χιάμ, απέναντι από τη Μετούλα, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα σύνορα. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε ένα χωράφι και οι φλόγες επεκτάθηκαν μέχρι τα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι άρματά του έβαλαν «με προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός αριθμού ταραξιών» που πέρασαν τα σύνορα και επιχείρησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Η ανακοίνωση δεν κάνει καμία αναφορά σε τραυματίες.

Τηλεφώνημα Μακρόν στον Νετανιάχου

Πόσο «επείγουσα είναι μια επιστροφή στην ειρήνη» στη Μέση Ανατολή επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κι εκφράζοντας «την ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

Ο Γάλλος πρόεδρος «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» στον Νετανιάχου για τα θύματα των ρίψεων ρουκετών «την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τις οποίες, «για μία ακόμη φορά καταδίκασε απερίφραστα», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε  δελτίο Τύπου.

«Σε αυτήν την επέτειο της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας επανέλαβε την αδιάκοπη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», συμπληρώνεται.

Τονίζοντας το πόσο «επείγουσα είναι μια επιστροφή στην ειρήνη», ο Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε χθες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, επισήμανε στον Νετανιάχου «την ανησυχία του σχετικά με τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

«Η Γαλλία θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή», στις 17.00 ώρα Ελλάδας», με επίκεντρο τη σύρραξη, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Φον Ντερ Λάιεν: Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα

«Η βία πρέπει να σταματήσει» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκφράζοντας την ανησυχία της για την «κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα».

Παράλληλα, καταδικάζει «τις αδιάκριτες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ» και συμπληρώνει ότι «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και από τις δύο πλευρές».

Έκκληση και από Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα «κράτος τρομοκράτη», ο Ερντογάν είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με ηγέτες 19 χωρών.

«Καλούμε κάθε κράτος και κάθε θεσμό, ανεξαρτήτως της θρησκείας και της προέλευσής του, να δράσει το συντομότερο δυνατόν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ», είπε μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος. Όσοι τηρούν σιγή ή στηρίζουν ανοιχτά την αιματοχυσία εκ μέρους του Ισραήλ, θα πρέπει να ξέρουν ότι μια μέρα θα έρθει η σειρά τους, συνέχισε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε και σήμερα τη Γάζα, με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Τουλάχιστον 122 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 51 ήταν γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, που αριθμεί 57 μέλη και προβάλλεται ως η συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου, θα έπρεπε να αναλάβει δράση. «Αν δεν τηρήσει αμέσως μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική στάση, θα θεωρηθεί ότι αρνήθηκε την ύπαρξή του», προειδοποίησε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων