30/01/2021 30/01/2021 Πόλος έλξης τουριστών είναι η ελληνορθόδοξη κληρονομιά στην Τουρκία. Ναοί και μοναστήρια εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τουρκικές αρχές με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από δύο χρόνια εργασιών, ολοκληρώθηκε η αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Πλάτανα της Τραπεζούντας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας,...
30 Ιανουαρίου, 2021 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2021 - 22:07

Μουσείο γίνεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στα Πλάτανα του Πόντου

Διαδώστε:
Μουσείο γίνεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στα Πλάτανα του Πόντου

Πόλος έλξης τουριστών είναι η ελληνορθόδοξη κληρονομιά στην Τουρκία. Ναοί και μοναστήρια εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τουρκικές αρχές με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από δύο χρόνια εργασιών, ολοκληρώθηκε η αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Πλάτανα της Τραπεζούντας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος ο ναός θα μετατραπεί σε μουσείο με σκοπό την φιλοξενία τουριστών και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά του, o Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης Φυσικών και Ιστορικών Αξιών, Κοσκούν Ερούζ, δήλωσε ότι ο ναός χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη, θελκτική κατασκευή με αυθεντική αρχιτεκτονική της βυζαντινής περιόδου και με διακοσμήσεις στις προσόψεις και ψηφιδωτά δαπέδου.

 

 

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1332 από τους Κομνηνούς, μετά από μια νικηφόρα μάχη εναντίον των Σελτζούκων. Το 1846 επισκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ναός μέχρι την Ανταλλαγή, το 1923. Έκτοτε για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με τους αρχαίους γεωγράφους, όπως ο Αρριανός, φαίνεται πως στην περιοχή των Πλατάνων βρισκόταν το αγκυροβόλιο της Ερμώνασσας.

Η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από τον Β΄ αποικισμό. Τα Πλάτανα, κατά τη βυζαντινή περίοδο Πλατάνιον, χρησίμευαν ως απάνεμο λιμάνι σε τρικυμιώδη καιρό για τα πλοία που ελλιμενίζονταν στη Δαφνούντα ή που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα .

 

 

Είχε δυο ενορίες, τρεις εκκλησίες και δυο εξατάξιες σχολές. Οι δυο ναοί, ο ναός των Ταξιαρχών και του Αγίου Μιχαήλ χρονολογούνται από την εποχή των Μεγάλων Κομνηνών .

Στα Πλάτανα λειτουργούσε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Ερμώνασσα», στην οποία προσέφεραν σημαντικά ποσά οι ξενιτεμένοι κάτοικοι των Πλατάνων, ενώ το Φροντιστήριο των Πλατάνων εγκαινιάστηκε το 1909 .

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων