28/03/2024 28/03/2024 Στην καταδίκη της τρομοκρατίας προέβησαν Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά το πρόσφατο χτύπημα σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων στην περιοχή Κράσνογκορσκ στη Μόσχα, την ανάληψη του οποίου ανέλαβε το ισλαμικό κράτος.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, έχουν ληφθεί πάνω από 100 αναφορές για αγνοούμενους, μετά το μακελειό στη Μόσχα ενώ 84 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί...
28 Μαρτίου, 2024 - 8:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2024 - 9:46

Ο Ορθόδοξος κόσμος καταδικάζει τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Διαδώστε:
Ο Ορθόδοξος κόσμος καταδικάζει τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Στην καταδίκη της τρομοκρατίας προέβησαν Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά το πρόσφατο χτύπημα σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων στην περιοχή Κράσνογκορσκ στη Μόσχα, την ανάληψη του οποίου ανέλαβε το ισλαμικό κράτος. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, έχουν ληφθεί πάνω από 100 αναφορές για αγνοούμενους, μετά το μακελειό στη Μόσχα ενώ 84 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους οι σοροί πέντε παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών. Ρωσικό ενημερωτικό μέσο έγραψε ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κοντά στη Μόσχα. Ο επίσημος απολογισμός από την επίθεση στο Crocus City Hall ανέρχεται πλέον σε 143 νεκρούς και 182 τραυματίες.

Πρόκειται για ένα χτύπημα το οποίο φέρνει στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το ζήτημα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που οδηγεί σε ακραίες ενέργειες οι οποίες μπορούν να αποβούν ολέθριες για τις κοινωνίες.

Ήδη από το 2001 όταν η Αλ Κάιντα χτύπησε τους δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη έως και χτυπήματα από μέλη του ισλαμικού κράτους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο φόρος αίματος είναι βαρύς με θύματα αθώους ανθρώπους. Στην έννοια και τα αποτελέσματα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού έχει αναφερθεί πολλές φορές ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος οποίος, όπως έχει πει χαρακτηριστικά: “Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό”.Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι υπαρκτός και μοιάζει με πυρκαγιά σε δάσος, με δυνατό άνεμο”, είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για το θέμα της τρομοκρατίας.

Στην καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας και τη συμπαράσταση προς τον ρωσικό λαό προέβησαν Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Καταδίκη και συμπαράσταση στο Ρωσικό λαό από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία

“Η Α. Θ. Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέφρασαν ωσαύτως την οδύνην αυτών επί τω ακούσματι της εν Μόσχα συντελεσθείσης πολυνέκρου τρομοκρατικής ενεργείας, την οποίαν καταδικάζουν, ως εικός, μετ’ αποτροπιασμού, εκφράζοντες τα ειλικρινή και θερμά αυτών συλλυπητήρια τω προσφιλεί ρωσσικώ λαώ”, αναφέρει το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο καταδικάζεται η τρομοκρατική επίθεση. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, ο αναφέρθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος. “Οι αδελφοί μας Ρώσοι πολλές φορές στην ιστορία τους εδέχθησαν επιθέσεις, οι οποίες τους κατέταξαν μεταξύ των μαρτύρων της πίστεως…. Σε τούτους τις τραγικές ώρες η προσευχή, η σκέψη και η ειλικρινή αγάπη μας συνοδεύουν τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες, τον προσφιλή μας Ρωσικό λαό. Είμαστε δίπλα του ως σταθερά προσηλωμένοι στην καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας, αδικίας, βίας, παρανομίας, αντικανονικότητας. Είμαστε δίπλα του, υπηρετώντας μόνον την ενότητα, την αγάπη, την καταλλαγή, τον διάλογο, την αδελφοσύνη. Ο Θεός βοηθός και σκεπαστής όλων! Αιωνία η μνήμη των αδίκως φονευθέντων Ρώσων αδελφών μας”. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, την εγκάρδια αλληλεγγύη και τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας στα θύματα της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα. Προσευχόμαστε στον Κύριο Θεό να προστατεύει την εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ρωσικό λαό από κάθε κακό. Προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Κύριο να λυπηθεί τις ψυχές εκείνων που έφυγαν, να θεραπεύσει τους πληγωμένους και να παρηγορήσει τις καρδιές σας και τις καρδιές των θυμάτων“, αναφέρεται στο μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Τα συλλυπητήρια του προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με Επιστολή του (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Κατά την δεξίωση μετά το πέρας της Δοξολογίας για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σε συνομιλία που είχε με τον αντιπρόσωπο του Πατριάρχη Μόσχας, Αρχιεπίσκοπο Ίστρα κ. Σεραφείμ, ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας είπε: “εἴμεθα περιχαρεῖς δεχόμενοι τήν ὑμετέραν Σεβασμιότητα, τόν Ἀρχιεπίσκοπον Σεραφείμ, ὡς ἐκπρόσωπον τοῦ ἀγαπητοῦ ἐν Χριστῷ ἀδελφοῦ Ἡμῶν Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, βεβαρυμένοι δέ ἐκ τῆς τρομοκρατικῆς ἐπιθέσεως εἰς τό προάστιον τῆς Μόσχας Κρασνογκόρσκ, ἐπισυμβάσης πρότριτα και προκαλεσάσης πολυάριθμα θύματα εἰς τεθανατωμένους καί τραυματίας μεταφέρομεν τά βαθύτατα Ἡμῶν συλλυπητήρια καί τήν συμπαράστασιν Ἡμῶν εἰς τό Ποιμαντικόν Αὐτοῦ ἔργον. Παρά τήν τρομοκρατικήν ἐπίθεσιν ταύτην καί παρά τόν εἰς τήν Ἁγίαν Γῆν μαινόμενον πόλεμον δέν ἀπολλύομεν τήν ἐλπίδα, ἀλλά προσευχόμεθα ἐπ’ ἐλπίδι καί προσβλέπομεν εἰς τό ἑπόμενον Πάσχα νά δεχθῶμεν προσκυνητάς ἐκ τῆς Ρωσίας καί ἐξ ἄλλων Ὀρθοδόξων χωρῶν”. 

Μηνύματα από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες

Λίγα μόλις λεπτά μετά την σφαγή στον συναυλιακό χώρο ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, δήλωσε βαθύτατα συγκλονισμένος από την τρομοκρατική επίθεση.

«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών πολιτών. Το έγκλημα που διαπράχθηκε είναι εντυπωσιακό σε κυνισμό και σε βαναυσότητα. Σας εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και η καρδιά μου θλίβεται μαζί σας…….. Έχοντας μεγάλη έννοια για όλους σας, σας προτρέπω να μην χάσετε την πίστη, να διατηρήσετε το θάρρος, το σθένος και να προσευχηθείτε με θέρμη στον Κύριο, που είναι πάντα στο πλευρό των πονεμένων και των πενθούντων”, είπε, μεταξύ άλλων. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

“Ολόκληρη η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία, ο κλήρος, οι μοναχοί και όλος ο πιστός λαός προσεύχεται στον Σωτήρα για τα αθώα θύματα της τρομερής τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα. Προσευχόμαστε στον Κύριο να δώσει ίαση στους τραυματίες και στις οικογένειες των πενθούντων τη δύναμη να διατηρήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Είθε ο Κύριος να δεχθεί αυτά τα αθώα παιδιά στην Βασιλεία Του!”, αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

“Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η μαζική δολοφονία παιδιών και πολιτών είναι ένα φριχτό, απάνθρωπο έγκλημα”, αναφέρει ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας και προσθέτει στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πατριάρχη Μόσχας ότι: “Προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων και για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Σας ζητούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων, καθώς και στα τέκνα της Εκκλησίας σας”. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

“Μετά βαθυτάτης οδύνης ο κλήρος και ο λαός της Ορθόδοξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας συμμετέχουμε εις το βαρύ πένθος για τη στυγερή τρομοκρατική ενέργεια με δεκάδες νεκρά θύματα και τραυματίες και ανάμεσά τους παιδιά. Ολοψύχως δεόμεθα ο Θεός να αναπαύει τις ψυχες των αδίκως απολειφθέντων, την ταχείαν θεραπείαν των ασθενών και την παρηγορίαν των οικείων τους. Ου παυόμεθα δεόμενοι για την τελική επικράτηση της ειρήνης «τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτερούντες…». (Ρωμ. 12:12)”, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

“Με βαθιά λύπη έμαθα για την τραγωδία, η φρίκη της οποίας συγκλόνισε τη Μόσχα την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής”, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Πρόεσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ. “Στόχος, πρώτα απ ‘όλα να προσπαθήσουν να προκαλέσουν  πλήγμα σε αυτή την παροδικότητα, αρπάζοντας βίαια τους ανθρώπους από την επίγεια ζωή και σπέρνοντας φόβο στις καρδιές των επιζώντων. Ας δυναμώσουμε από τον Χριστό, ας αντιτάξουμε το Ευαγγέλιο στο κακό και ας κλίνουμε την καρδιά μας σε αυτούς που τώρα, αυτή τη στιγμή, χρειάζονται πνευματική βοήθεια”, προσθέτει. “Συμπονάμε ειλικρινά την Αγιώτητά σας και το σύνολο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσφέρουμε θερμές προσευχές για όσους σκοτώθηκαν”, καταλήγει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων