14/09/2023 14/09/2023 Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Τα ορμητικά νερά ποταμών της Θεσσαλίας παρέσυραν στο πέρασμά τους κατοικίες, καλλιέργειες, αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες ζωές.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Πρώτο μέλημα αυτή την ώρα είναι η ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων και η...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 14:09

Πλημμύρες Θεσσαλία: Ο καθημερινός αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών και οι στόχοι για την επόμενη ημέρα

Διαδώστε:
Πλημμύρες Θεσσαλία: Ο καθημερινός αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών και οι στόχοι για την επόμενη ημέρα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Τα ορμητικά νερά ποταμών της Θεσσαλίας παρέσυραν στο πέρασμά τους κατοικίες, καλλιέργειες, αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες ζωές. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Πρώτο μέλημα αυτή την ώρα είναι η ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων και η απομάκρυνση των σωρών από σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές και κάτοικοι πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες, που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Έκκληση Μητροπολίτη Λαρίσης να μη φύγει κανείς από τον τόπο του

Ωστόσο, στόχος της επόμενης ημέρας είναι οι κάτοικοι των περιοχών να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος καθημερινά περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές και ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί, έκανε χθες μία έκκληση για το ζήτημα αυτό. Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάμπου όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε έκκληση να μην φύγει κανείς από τον τόπο παρά τις δυσκολίες και να ανασκουμπωθούμε όλοι μας για να κάνουμε την Θεσσαλία μας όπως πρώτα.

Ακατάλληλο το νερό

Ένα άλλο στοίχημα έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών. Στις 26 υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές τις δύο τελευταίες μέρες προσήλθαν 1396 πολίτες με διάφορα προβλήματα υγείας, εκ τών οποίων οι 48 είχαν γαστρεντερίτιδα.

Την ίδια ώρα ακατάλληλο παραμένει το νερό σε αρκετούς Δήμους. Αναλυτικότερα ακατάλληλο προς πόση και χρήση είναι το νερό στους ακόλουθους Δήμους:

Μαγνησία

Δήμος Βόλου: Δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ακατάλληλο

Δήμος Παλαμά: Ακατάλληλο

Δήμος Σοφάδων: Ακατάλληλο

Δήμος Αργιθέας: Ακατάλληλο

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ακατάλληλο

Λάρισα

Δήμος Φαρσάλων: Ακατάλληλο

Δήμος Κιλελέρ: Ακατάλληλο

Τρίκαλα

Δήμος Πύλης: Ακατάλληλο

Δήμος Φαρκαδόνας: Ακατάλληλο

Αλυσίδα στήριξης από την Εκκλησία

Στην πρώτη γραμμή της αλυσίδας ανθρωπιάς που έχει στηθεί για τους πλημμυροπαθείς συμμετέχει η Εκκλησία. Μεταξύ αυτών η ενορία του Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης στη Λάρισα, μια περιοχή η οποία δοκιμάζεται ακόμα από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel”.

Χθες, ένα φορτηγό από τη Θήβα με νερά, είδη υγιεινής, όσπρια και καινούργια σεντόνια έφτασε το απόγευμα στην περιοχή. Ένας ενορίτης το ανέφερε σε φίλους με μεταφορική και αυτοί ανταποκρίθηκαν, συγκέντρωσαν χρήματα και αγόρασαν τα είδη.

Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού καθημερινά, δεκάδες συμπολίτες, μέσω των ενοριών και των εφημερίων ιερέων τους, λαμβάνουν μια μερίδα ζεστό φαγητό καθώς και εμφιαλωμένο νερό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ακόμη, η Μητρόπολη, έχει ανακοινώσει τους αριθμούς Τραπεζικών λογαριασμών, όπου μπορεί κανείς να ενισχύσει την προσπάθεια για την αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθεια προβαίνει και η Ιερά Μητρόπολη Δράμας για στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Με Εγκύκλιο Σημείωμα ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος ενημερώνει πως θα αποσταλλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Θεσσαλία και απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών και ειδών καθαρισμού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες.

Δείτε ΕΔΩ την Εγκύκλιο.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος συνεχίζει την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του κάμπου της Καρδίτσας

Χαοτική η κατάσταση σε εκκλησίες των Τρικάλων – Στο πλευρό των πλημμυροπαθών ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων