16/12/2021 16/12/2021 Σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης κλήρος και λαός θα πουν το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρό Ιερεμία ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 80 ετών. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η σορός του μακαριστού Ιεράρχη έχει τεθεί από χθες το απόγευμα σε λαϊκό...
16 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2021 - 9:53

Σήμερα το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό κυρό Ιερεμία

Διαδώστε:
Σήμερα το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό κυρό Ιερεμία

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης κλήρος και λαός θα πουν το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρό Ιερεμία ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 80 ετών.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η σορός του μακαριστού Ιεράρχη έχει τεθεί από χθες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στον ναό. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα εκπροσωπήσει στην Εξόδιο Ακολουθία ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Ημέρα πένθους για τους Δήμους Μεγαλόποης και Γορτυνίας η σημερινή με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Η αναγγελία της εκδημίας του μακαριστού κυρού Ιερεμία σκόρπισε θλίψη στους Αρκάδες καθώς όπως τονίζεται και στο ψήφισμα του Δήμου Γορτυνίας “αφιέρωσε την ψυχή, το πνεύμα και όλες τις σωματικές του δυνάμεις στο Ποίμνιό Του, στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας και εργάσθηκε με ζήλο για την προβολή και επίλυση των προβλημάτων της Μητροπόλεώς μας. Θα ζει πάντα μέσα στις καρδιές μας και θα αποτελεί φωτεινό οδοδείκτη και παράδειγμα για όλους μας”.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τον μακαριστό Γόρτυνος

Με κείμενο του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου σκιαγραφεί την προσωπικότητα του μακαριστού ο οποίος είλκε την καταγωγή του από τη Ναύπακτο. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρει μια από τις τελευταίες Εγκυκλίους του μακαριστού προς τους Ιερείς του. Αφού τους έγραφε πως πρέπει να τελούν την θεία Λειτουργία, επεσήμανε:

«Εὔχομαι πατέρες, νά θελχθεῖτε ἀπό τόν γλυκασμό τῆς θείας Λειτουργίας καί τότε θά νοήσετε μόνοι σας πῶς πρέπει, εὐλαβῶς καί ἱεροπρεπῶς, νά τήν τελεῖτε.

Προσωπικῶς, χθές τήν νύχτα (Σάββατο πρός Κυριακή 23 Αὐγούστου) πού διά λόγους ὑγείας ἐτέλεσα μόνος μου μέ ἕνα πιστό τήν θεία Λειτουργία, θυμήθηκα τήν παλιά μου ὡς ἱερεύς συνήθεια, πού λειτουργοῦσα συχνά καί μάλιστα πολλές φορές καθημερινά.

Μακάρι νά μποροῦσα καί τώρα ὡς Ἀρχιερεύς νά τό ἐφαρμόσω αὐτό, γιά νά κοινωνῶ καθημερινά τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ, γιά τήν ἄφεση τῶν ἁμαρτιῶν μου καί γιά τήν εὐλογία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, πού μοῦ ἔδωσε ὁ Θεός νά ποιμαίνω.

Ἡ ἀσθένειά μου, γιά τήν ὁποία ἀκούσατε, εἶναι καρδιᾶς ἀσθένεια καί μπορεῖ ἀπότομα νά ἀπέλθω τοῦ ματαίου τούτου βίου. Γι’ αὐτό ζητῶ μέ εἰλικρίνεια συγγνώμη ἀπό ὅλους. Ἄν ποτε ἦλθα σέ διενέξη μαζί σας, ὁμολογῶ ταπεινά ὅτι τό φταίξιμο ἦταν δικό μου. Γι’ αὐτό καί πάλι σᾶς ζητῶ εἰλικρινά συγγνώμη.

Τόν ἀγῶνα μου κάνω καί ἐγώ, σεβαστοί πατέρες. Ἄλλοτε τά καταφέρνω, ἄλλοτε δέν τά καταφέρνω. Ὁ Ἰησοῦς Χριστός μας, διά πρεσβειῶν τῆς καλῆς μας Παναγίας, ἄς μᾶς συγχωρήσει ὅλους καί ἄς μή μᾶς στερήση τήν ἐπουράνιό Του Βασιλεία. Συγχωρέστε με καί ὁ Θεός ἄς συγχωρήσει καί ὅλους ἐσᾶς.

Εὔχομαι τήν εὐλογία τῆς Παναγίας στήν οἰκογένειά σας καί τήν ἱερά σας ποίμνη.

Μέ  πολλή ἀγάπη καί σεβασμό

Ἐπίσκοπος Ἱερεμίας»

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, όπως σημειώνει, έχει στην διάθεσή του πολλές επιστολές του και μηνύματα, τα οποία κάποτε θα δημοσιευθούν για να φανεί ακόμη περισσότερο το ποιος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας και ποιο ήταν το εκκλησιαστικό του φρόνημα.

ΔΙΣΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 

Δήμαρχος Γορτυνίας: “Προσηλωμένος στο αρχιερατικό του καθήκον”

Στον πύρινο λόγο του μακαριστού Μητροπολίτη και την αταλάντευτη προσήλωσή του στο αρχιερατικό του καθήκον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης.

Αναλυτικά δήλωσε:

Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής πληροφορήθηκα την είδηση για την κοίμηση του Ποιμενάρχη μας, ενός πεφωτισμένου και σεμνού ιεράρχη, του Μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Εμφορούμενος από γνήσιες αρχές και αξίες, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, επιτέλεσε στο ακέραιο το ποιμαντικό του καθήκον καθιστώντας τον ένα λαμπρό σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.

Ήδη από το 2006, οπότε και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και εγώ υπηρετούσα ως Δήμαρχος του πρώην Δήμου Λαγκαδίων και παράλληλα με την ενασχόληση μου με την ψαλτική τέχνη, αναπτύχθηκαν, μεταξύ μας, ισχυροί δεσμοί φιλίας και σεβασμού. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα βαθυστόχαστο, πολύπλευρα δραστήριο και αγαπητό στο ποίμνιό του με τον οποίο, πάντοτε, είχαμε αγαστή και στενή συνεργασία για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Με τον πύρινο λόγο του και την αταλάντευτη προσήλωσή του στο αρχιερατικό του καθήκον θα κατέχει, πάντοτε, ιδιαίτερη θέση ως θρησκευτικός δάσκαλος στις καρδιές όλων εμάς που τον γνωρίσαμε και συμπορευτήκαμε μαζί του.

Αιωνία η μνήμη του…

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερεμίας Φούντας γεννήθηκε στη Ναύπακτο τω 1941.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών τω 1964. Χειροτονήθηκε Διάκονος τω 1969 και Πρεσβύτερος τω 1972. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας σε διάφορες Ι. Μητροπόλεις και στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τω 2000 αναγορεύθηκε Δρ. Θεολογίας. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής εις την Π.Δ. και Ερμηνείας της Π.Δ. εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14-10-2006.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Σίγησε η καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη – Θλίψη για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία – Αύριο το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία

Αύριο στις 2 το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Γόρτυνος

Ο Σπάρτης Ευστάθιος Τοποτηρητής της Μητρόπολης Γόρτυνος

Η Εκκλησία της Ελλάδος για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος

Βλάσης: Βαρύ πλήγμα η κοίμηση του Μητροπολίτη Ιερεμία

Ημέρα πένθους η αυριανή για τον Δήμο Μεγαλόπολης – Ψήφισμα για τον μακαριστό Μητροπολίτη

Νίκας για μακαριστό Γόρτυνος: Έσπειρε τον “σίτο του Χριστού” στις ψυχές

Βαρύ πλήγμα για τους Αρκάδες η κοίμηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος – Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία – Ο Σπάρτης Ευστάθιος Τοποτηρητής

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας ο Ναυπάκτιος – Του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κι Αγίου Βλασίου

Ψήφισμα Δ.Σ. Γορτυνίας για εκδημία μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων