15/01/2023 15/01/2023 Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου στα Σκόπια και η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο απασχόλησε εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης καθώς και την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr   Συγκεκριμένα ο...
15 Ιανουαρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2023 - 13:17

Σκόπια: Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Διαδώστε:
Σκόπια: Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου στα Σκόπια και η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο απασχόλησε εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης καθώς και την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

  • Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη της διάσκεψης στρογγυλής τραπέζης «Τα Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ Δύσης και Ανατολής: Βόρεια Μακεδονία: μέλος της ΕΕ έως το 2030» την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023.

Όπως επισήμανε, η επίσκεψη του Μητροπολίτη κ. Αντωνίου και η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της λεγόμενης εκκλησιαστικής διπλωματίας. Τόνισε δε ότι προσωπικά δεν έχει πρόβλημα με οτιδήποτε κινείται σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας αναγνώρισε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όπως την αποκάλεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική διπλωματία ως «ένα από τα εργαλεία του για να δικαιολογήσει στον κόσμο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις θηριωδίες που διαπράττει εκεί». Όπως είπε, αν ο σκοπός της επίσκεψης του Μητροπολίτη κ. Αντωνίου ήταν αυτός, τότε δεν θα την υποστήριζε. «Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι οι συναντήσεις ήταν μόνο στο πλαίσιο της Εκκλησίας και συζητήθηκαν μόνο εκκλησιαστικά ζητήματα», πρόσθεσε.

 

Φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο στα Σκόπια

 

Όπως ανέφερε το ope.gr, το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, αλλά και η στάση που θα τηρήσει η τοπική Εκκλησία των Σκοπίων για την μετέπειτα πορεία της, καθώς βασικός στόχος τόσο των εκκλησιαστικών όσο και των πολιτικών κύκλων της χώρας είναι η χορήγηση του αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο από την στιγμή της αποκατάστασης των σχέσεων ήταν ξεκάθαρο. Η Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και αποκλείεται ο όρος «Μακεδονική» και κάθε παράγωγο του. Μέχρι στιγμής παρατηρείται το φαινόμενο η ονομασία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην τηρείται, με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δήλωση του Προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έκανε λόγο για αναγνώριση «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» από την Εκκλησία της Ρωσίας.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις των Σκοπίων με το 2023 να προμηνύεται ένα έτος εξελίξεων για το ζήτημα.

Όλα εξαρτώνται από την στάση την οποία θα τηρήσει η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, κάτι άλλωστε που είχε ξεκαθαρίσει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά το συλλείτουργο στο Φανάρι με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο την Κυριακή της Πεντηκοστής το 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος – Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Μόσχας σε Αχρίδος Στέφανο: “Σας αναγνωρίζουμε ως αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία”

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αχρίδος Στέφανο: “Η από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά”

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων