12/01/2023 12/01/2023 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέανο είχε στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Του Νικολάου Ζαΐμη  Ο επικεφαλής του διπλωματικού Συνοδικού Τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας επισκέφθηκε την έδρα της Αρχιεπισκοπής όπου έγινε δεκτός από τον Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας και τα μέλη της Ιεράς...
12 Ιανουαρίου, 2023 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2023 - 9:08

Στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος – Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Διαδώστε:
Στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος – Συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέανο είχε στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο επικεφαλής του διπλωματικού Συνοδικού Τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας επισκέφθηκε την έδρα της Αρχιεπισκοπής όπου έγινε δεκτός από τον Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με το mospat.ru η επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε κατόπιν ευλογίας του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου.

 

Το όνομα και το “αυτοκέφαλο”

Ωστόσο, η Ρωσική Εκκλησία συνεχίζει να αποκαλεί την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος” ενώ ήταν από τις πρώτες που είχε σπεύσει να αναγνωρίσει το “αυτοκέφαλο” της Εκκλησίας των Σκοπίων μετά την  αποκατάσταση και την επαναφορά της στην ευχαριστιακή σχέση με τον υπόλοιπο Πανορθόδοξο κόσμο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση. Ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο τους χαιρετισμούς και τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, συγχαίροντας για άλλη μια φορά τον “Προκαθήμενο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας για την παραχώρηση της κανονικής αυτοκεφαλίας”, σύμφωνα με την Ρωσική Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχισματική από το 1967 Εκκλησία των Σκοπίων επανήλθε στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή σχέση τον Μάϊο του 2022 κατόπιν απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ρητή αναφορά ότι πλέον αναγνωρίζεται ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τον όρο “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση αυτοκεφάλου, δεν έχει προβεί ακόμη σε μια τέτοια ενέργεια. Παράλληλα, η ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων με το Πατριαρχείο Σερβίας που πραγματοποιήθηκε τους περασμένους μήνες, σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί ότι η Εκκλησία των Σκοπίων έχει λάβει αυτοκεφαλία. Η πορεία προς αυτή την οδό εξαρτάται αποκλειστικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσκεψη σε ναούς των Σκοπίων

Επιστρέφοντας στη συνάντηση των δυο πλευρών οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο, συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και έθιξαν μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε επίσκεψη του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας σε ιστορικούς ναούς των Σκοπίων όπου ξεναγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο και Αρχιερείς της τοπικής Εκκλησίας. Μεταξύ άλλων στις συναντήσεις έλαβε μέρος ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, Σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη ρωσικής εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας μετά τις εξελίξεις και την επάνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην κανονικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Μόσχας σε Αχρίδος Στέφανο: “Σας αναγνωρίζουμε ως αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία”

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αχρίδος Στέφανο: “Η από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά”

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

Πηγή φωτογραφιών: mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων