10/05/2020 10/05/2020 “Την επόμενη Κυριακή, θα σημάνουν οι καμπάνες” – Οι Ιεράρχες ετοιμάζουν τον κόσμο για τη μέρα που θα ανοίξουν οι πόρτες των εκκλησιών. Ιεράρχες από όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας με τα σημερινά τους κηρύγματα και με αφορμή την παραβολή του παράλυτου μίλησαν και για τη μέρα εκείνη που οι πιστοί θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες...
10 Μαΐου, 2020 - 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2020 - 23:01

“Την επόμενη Κυριακή θα σημάνουν οι καμπάνες” – Ιεράρχες προετοιμάζουν τους πιστούς για την ημέρα που θα ανοίξουν οι Εκκλησιές

Διαδώστε:
“Την επόμενη Κυριακή θα σημάνουν οι καμπάνες” – Ιεράρχες προετοιμάζουν τους πιστούς για την ημέρα που θα ανοίξουν οι Εκκλησιές

“Την επόμενη Κυριακή, θα σημάνουν οι καμπάνες” – Οι Ιεράρχες ετοιμάζουν τον κόσμο για τη μέρα που θα ανοίξουν οι πόρτες των εκκλησιών.

Ιεράρχες από όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας με τα σημερινά τους κηρύγματα και με αφορμή την παραβολή του παράλυτου μίλησαν και για τη μέρα εκείνη που οι πιστοί θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες , θα μπορούν να κοινωνήσουν και να προσευχηθούν μέσα στον οίκο Του Κυρίου.

Στα κηρήγματά τους ο καθένας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να προετοιμάσει το ποίμνιό του για εκείνη τη μέρα απευθύνοντας χαρμόσυνα μηνύματα ενώ χρησιμοποιεί φράσεις του Ευαγγελίου.

Ο Ευαγγελικός λόγος άλλωστε δεν έπαψε αυτές τις μέρες να ακούγεται είτε από τις αναμεταδόσεις ούτε ακόμη και από τις εγκυκλίους.

Αν αυτό ήταν αρκετό; Ίσως θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι και κυρίως να τους το πουν οι πιστοί οι οποίοι πια και τα μηνύματα των ημερών έλαβαν και την παρουσία της διοικούσας Εκκλησίας ανέλυσαν μέσα τους για όλα όσα έγιναν και κυρίως για τα πρωτόγνωρα αυτά συναισθήματα που βίωσαν όταν έγιναν οι ίδιοι οι πιστοί στόχος αλλά κυρίως το Ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Ωστόσο, αυτή την Κυριακή, οι Ιεράρχες απευθύνθηκαν προς το ποίμνιο, αν και κεκλεισμένων των θυρών:

 

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είπε:  «Την επόμενη Κυριακή οι καμπάνες θα σημάνουν για να καλέσουν, πλέον, τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία. Και για τις ανάγκες που θα προκύψουν, θα τελούμε περισσότερες Θείες Λειτουργίες, όπως και τις καθημερινές, γιατί πρέπει ν’ αναπαυθούν οι ψυχές των ανθρώπων, που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν την υγεία του σώματος…»

 

 

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κάθε άνθρωπος συνεχώς αναζητά τρόπους, μέσα και γεγονότα για να γεμίσει από χαρά και να απαλύνει τον εαυτό του από τον πόνο. Εκείνος που είναι το πλήρωμα όλων των αγαθών, είναι ο Ιησούς Χριστός. Είναι Εκείνος που αποκαλύπτεται μέσα από Μυστήριο της Σαρκώσεως και αυτό αποδεικνύεται από το έργο Του, που είναι έργο αναβάσεως, αναπλάσεως και έργο Καινής Κτήσεως».Μπορεί να ζούμε μέσα σε μία πολυπληθή κοινωνία και μία πυκνοκατοικημένη περιοχή ή γειτονιά, προσπαθώντας για καλύτερο αλλά καθημερινά βιώνουμε το «ἄνθρωπον οὐκ ἔχω», ως αγωνία για το μέλλον και το παρόν. Ο Κύριος όμως έρχεται κοντά μας και μας λέγει ότι είναι μαζί μας και μέσα από το πρόσωπο και την παρουσία Του, μπορούμε να δούμε τον άνθρωπο που αναζητούμε, διότι είναι ο τέλειος Θεός και ο τέλειος άνθρωπος, είναι η Πηγή και η Αλήθεια της ζωής.

 

 

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως  υπογράμμισε «Η Εκκλησία πάντα καλεί τους πιστούς σε μετοχή, σε κοινωνία. Η Εκκλησία ως άλλη πνευματική «κολυμβήθρα» προσφέρει, μέσα σους αιώνες, την ίαση σε όσους την προσεγγίζουν με πίστη. Ο Χριστός ο ιδρυτής της Εκκλησίας προσκαρτερεί καρτερικά τη συμμετοχή μας στο θαύμα και ρωτά διακριτικά «θέλεις υγιής γενέσθαι;» Ακόμα και το δώρο της ίασης προσφέρεται μέσα σε πνεύμα ελευθερίας.Είναι αλήθεια, πως η Εκκλησία δέχθηκε επιθέσεις τον τελευταίο καιρό. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τα «ιοβόλα βέλη» τους εναντίον Της. Μη φοβάστε! Η Ιστορία της Εκκλησίας βρίθει από Νέρωνες και Διοκλητιανούς. Αν θέλουν να κερδίσουν την αθανασία με την επωνυμία του διώκτη είναι δικαίωμά τους. Εμείς πιστεύουμε και ομολογούμε «Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον και Ζώντα εις τους αιώνες».

 

 

«Άνθρωπον ουκ έχω…»  αυτό ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, κατά την Κυριακή του Παραλύτου, στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος Ηρακλείου Αττικής ενώ μίλησε για τη θεραπεία του επι 38 χρόνια παραλύτου που βίωσε το θαύμα από τον ίδιο τον Χριστό. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την επιμονή του και την πίστη του στο Θεό ώστε έφτασε η ώρα της ανάστασης του σώματός του.

 

 

Την Κυριακή του Παραλύτου 10 Μαΐου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο (κεκλεισμένων των θυρών) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος, είπε:

«Θα ήθελα κλείνοντας αυτές τις ταπεινές σκέψεις να εκφράσω προς όλους όσους με ακούτε μέσα από τη συ­χνότητα του ραδιοφωνικού στα­θμού της Ιεράς μας Μητροπό­λεως, τη μεγάλη λύπη μου για όλο αυτό το διάστημα, και ιδίως για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, που ζήσαμε χωρίς τη λειτουργική ζωή, όπως τη ζούσαμε πάντοτε μέσα στους ναούς μας. 

Ήταν για όλους μας μία οδυνηρή εμπειρία, αλλά ιδιαίτερα για τους κληρικούς και τον Επίσκοπο, που αισθανό­ταν και γνώριζαν και τη δική σας αγωνία για τη στε­ρηση της θείας Λατρείας και της μέσω αυτής κοινωνίας μας με τον Θεό και επικοινωνίας μας με τους αγίους και τους αδελφούς μας.

Εύχομαι η χάρη του Θεού, διά πρεσβειών του ιδρυτού της τοπι­κης μας Εκκλησίας, πρωτοκορυ­φαίου αποστόλου Παύλου, και όλων των αγίων να μην επιτρέψει να ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια δοκιμασία».

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής επικράτειας, οι Ιεράρχες κήρυξαν το Ευαγγέλιο και προσκάλεσαν τους πιστούς να βρεθούν σύντομα στις Εκκλησίες.

 

ΔΕΙΤΕ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Στη Νάξο κήρυξε το Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης Παροναξίας

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «38 χρόνια ήταν κοντά στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Άνθρωπον ουκ έχω…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Δημητριάδος: «Την επόμενη Κυριακή οι καμπάνες θα σημάνουν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Νεαπόλεως: «Η Εκκλησία πάντα καλεί τους πιστούς σε μετοχή, σε κοινωνία»

Μητροπολίτης Λαγκαδά: «Ο Κύριος μας θεραπεύει και μας χαρίζει αυτό που ο καθένας μας ζητά»

Κυριακή του Παραλύτου στον Εσταυρωμένο Κυθήρων και το Μήνυμα του Μητροπολίτου Κυθήρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Σιατίστης: Οι χριστιανοί δεν ονομάζονται «κοινό» αλλά είναι «πιστοί χριστιανοί»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια δοκιμασία»

Η Κυριακή του Παραλύτου απο την Ερμούπολη της Σύρου – Ομιλεί ο Μητροπολίτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Σήμερα είναι η τελευταία Κυριακή που λειτουργούμε κεκλεισμένων των θυρών»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων