20/02/2019 20/02/2019 Η δύωρη συνάντηση που δεν απέδωσε καρπούς φαίνεται να δυσκόλεψε τις συνομιλίες ανάμεσα στην επιτροπή διαλόγου της εκκλησίας και τον υπουργό Παιδείας κ Κώστα Γαβρόγλου που πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο χθες Τρίτη 19/2/2019. Πέρα από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επιτροπή διαλόγου, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν υπήρξε κι ένα παρασκήνιο...
20 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2019 - 9:06

Το παρασκήνιο της συνάντησης Γαβρόγλου-Επιτροπής διαλόγου. Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συνοδικού Μεγάρου

Διαδώστε:
Το παρασκήνιο της συνάντησης Γαβρόγλου-Επιτροπής διαλόγου. Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συνοδικού Μεγάρου

Η δύωρη συνάντηση που δεν απέδωσε καρπούς φαίνεται να δυσκόλεψε τις συνομιλίες ανάμεσα στην επιτροπή διαλόγου της εκκλησίας και τον υπουργό Παιδείας κ Κώστα Γαβρόγλου που πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο χθες Τρίτη 19/2/2019.
Πέρα από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επιτροπή διαλόγου, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν υπήρξε κι ένα παρασκήνιο από το το οποίο μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες ικανές να κατανοήσει, ότι οι συνομιλίες πιθανόν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο ή δεν υπάρχει τελικά κοινό σημείο ταύτισης ως προς το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, η επιτροπή ήταν πολύ σκληρή απέναντι στον υπουργό. Ο κ Κώστας Γαβρόγλου επέμενε να του δώσουν ένα κείμενο με τις θέσεις της εκκλησίας, κάτι το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε αρνήθηκαν από την πλευρά της επιτροπής. Κόκκινη γραμμή συνεχίζει να είναι το μισθολογικό στις συνομιλίες, ενώ γι αυτό ακριβώς το θέμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει για το καρποφόρο αποτέλεσμα του σχεδίου της.
Η επιτροπή διαλόγου φτάνοντας προφανώς σε αδιέξοδο με τα όσα ενημερώνεται από τον υπουργό, δε μπορεί από το να δηλώσει ότι δεν είναι αρμόδια να συζητήσει τέτοιο θέμα παρά μόνο η Ιεραρχία.
Προφανώς και αυτό που λέει η επιτροπή δεν είναι παράλογο αφού έτσι κι αλλιώς η ίδια, ορίστηκε εξ αρχής, για να μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης, να παρουσιάσει τις απόψεις της και τα συμπεράσματά της αλλά όχι να αποφασίσει.
Δεν ήταν λοιπόν παράλογο να παραπέψει το θέμα στη ΔΙΣ και μετά στην Ιεραρχία.
Άλλωστε λίγες μέρες πριν και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος προσερχόμενος σε εκδήλωση στα Οινόφυτα είχε σχεδόν προετοιμάσει το έδαφος λέγοντας ότι αν χρειαστεί θα συγκληθεί Ιεραρχία για το θέμα.
Πάντως πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας πίσω από τις κλειστές πόρτες οι συνομιλητές ήταν παγωμένοι.
Ο υπουργός ζήτησε να ξανασυναντηθούν, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε η επιτροπή διότι δεν είναι πλέον αρμόδια να αποφασίσει από εδώ και πέρα.
Αυτό για όσους γνωρίζουν από διπλωματικές επαφές και συνομιλίες σημαίνει προφανώς ότι το θέμα για την κυβέρνηση έχει τελιώσει και προμηνύονται πλέον νέες εξελίξεις.
Πάντως η συνάντηση των κληρικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη για το θέμα αυτό, μετά μάλιστα και τα όσα έγιναν στο Συνοδικό Μέγαρο φαίνεται να είναι πλέον καθοριστική για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν.
Το μέρος του δελτίου τύπου της επιτροπής διαλόγου ήταν ξεκάθαρο πάντως ως προς την σύμπνοια μεταξύ τους λέγοντας “Διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)”
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σε μία τέτοια μάχη που δίδεται αυτή τη στιγμή, κάτι που θα δυσκολέψει την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει πίσω.
Όπως ξεκάθαρο ήταν και το τείχος που βρήκαν μπροστά τους στην συνάντηση αυτή με τον υπουργό λέγοντας ότι: επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο που προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην Επιτροπή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αποφασίστηκε να μεταφέρει το θέμα αρχικά στη ΔΙΣ και μετά στην Ιερά Σύνοδο της Ιεράρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΕΔΩ :

Στην Ιεραρχία παραπέμπει η Επιτροπή το μισθολογικό των κληρικών μετά από την σημερινή συνάντηση με τον υπουργό. (επίσημη ενημέρωση)

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων