15/04/2019 15/04/2019 Σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρέπειας τελέσθηκε το βράδυ της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, 14 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά την οποία χοροστάτησε ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως της Εκκλησίας Κύπρου κ. Πορφύριος, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον ομιλητή του τελευταίου Κατανυκτικού...
15 Απριλίου, 2019 - 22:35

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στη Σητεία

Διαδώστε:
Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στη Σητεία

Σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρέπειας τελέσθηκε το βράδυ της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, 14 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά την οποία χοροστάτησε ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως της Εκκλησίας Κύπρου κ. Πορφύριος, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.


Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον ομιλητή του τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Πορφύριο, τονίζοντας ότι είναι ευλογία, χαρά και εξαιρετική τιμή που βρίσκεται ανάμεσά μας και αναφέρθηκε στην μακρά εν Χριστώ φιλία και αγάπη που τους συνδέει από τα χρόνια των σπουδών τους στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.


Ακολούθησε η ομιλία του Θεοφ. Επισκόπου κ. Πορφυρίου με θέμα: «Η δύναμη της μετανοίας», κατά τη οποία με λόγο απλό και περιεκτικό ο ομιλητής αναφέρθηκε στον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Όπως σημείωσε, η Οσία προβάλλεται από την Εκκλησία μας ως έμπρακτο υπόδειγμα μετανοίας και ταπεινώσεως στο κατώφλι της εξόδου μας από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όπως και στο ξεκίνημα του Τριωδίου, για να  παρακινηθούμε προς την ατέλεστη αρετή της μετανοίας, η οποία αφορά αρχάριους, μέσους και προχωρημένους πνευματικά. Ο βίος της Οσίας Μαρίας, όπως τον κατέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, μας δείχνει πώς αυτή από σκεύος αμαρτίας έγινε σκεύος χάριτος, αλλά και τον τρόπο για την καταπολέμηση του αοράτου εχθρού στον πόλεμο που διεξάγεται στην καρδιά και στη διάνοιά μας. Όπως σημείωσε ο Θεοφ. κ. Πορφύριος, «από τη βδελυρή αμαρτία έγινε παράδειγμα επιστροφής, μετάνοιας και αρετής η Οσία Μαρία, όπως έγιναν και ο ληστής που επί του σταυρού έγινε ο πρώτος οικήτορας του παραδείσου, ο Όσιος Μωυσής ο Αιθίοπας και η μετανιωμένη πόρνη που άλειψε τα πόδια του Χριστού με το πολύτιμο μύρο». Όλοι αυτοί αποτελούν παρηγοριά και στήριγμα έναντι στην απελπισία της αμαρτωλότητάς μας.
Σε άλλο της ομιλίας του ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι «δίχα ματανοίας» ο άνθρωπος δεν πρόκειται να δει πρόσωπο Θεού. Προϋπόθεση αυτής είναι αυτογνωσία, όπως περιγράφει και η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που δεσπόζει στις ακολουθίες της Μεγ. Τεσσαρακοστής  κατά την οποία ζητούμε από τον Κύριο και Δεσπότη της ζωής μας να μας δωρίσει «του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου». Κατά τον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο, αυτός που συναισθάνεται την αμαρτωλότητά του είναι πιο σπουδαίος από αυτόν που επιτελεί θαύματα και ανασταίνει νεκρούς, καθώς διαφυλάττει τον εαυτό του από την έπαρση και την οίηση.


Όπως επίσης επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος, ο Προφητάνακτας Δαβίδ παρομοιάζει την αμαρτία με άβυσσον, αλλά όμως και ο Θεός είναι άβυσσος ελέους που δέχεται «εβδομηκοντάκις επτά», δηλ. άπειρες φορές, τη μετάνοια του ανθρώπου. Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο «στην Εκκλησία μπαίνουμε λύκοι και βγάνουμε πρόβατα και από αμαρτωλοί γινόμαστε άγιοι». Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η ανεξομολόγητη αμαρτία, καθώς ο Θεός δεν κουράζεται να δέχεται την επιστροφή του ανθρώπου, αρκεί να υπάρχει η βούληση να υπερβούμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Και όταν «ζυγός μου χρηστός και τό φορτίον μου ελαφρόν έστιν». Αρκεί εμείς να τηρούμε τις εντολές του Θεού για να δείχνουμε την αγάπη μας σ’ Αυτόν που θέλει να του δώσουμε την καρδιά μας, ώστε να προγευόμαστε από αυτήν κιόλας τη ζωή την ανέσπερη Βασιλεία Του, κατέληξε ο Θεοφ. κ. Πορφύριος.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Πορφύριο για τον χειμαρρώδη και μεστό πνευματικά λόγο του, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε ως Μοναχός από την Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου και παραμένει μοναχός, αν και διακονεί στην καρδιά της Ευρώπης, ως Δ/ντής των Γραφείων της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες. Τέλος ευχήθηκε στον Θεοφ. κ. Πορφύριο η Οσία Μαρία η Αιγυπτία να είναι πάντοτε συνοδοιπόρος και βοηθός στον Αρχιερατικό βηματισμό του, και καλό υπόλοιπο της Μεγ. Τεσσαρακοστής και καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε όλο το εκκλησίασμα.


Στην ακολουθία του τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού, που έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία και ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αιδεσιμολ Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, και στην ομιλία που επακολούθησε παρέστησαν οι Κληρικοί της περιοχής και πολλοί πιστοί από την πόλη της Σητείας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων