03/07/2022 03/07/2022 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανσεβάσμιος μνήμη, 2 και 3 Ιουλίου, του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Ιωακείμ του νέου Άσκητού, του Ηγουμένου της Μονής Νοτενών Αχαίας, του εκ Σκιαδά Τριταίας Πατρών. Ο Όσιος γεννήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνος στο Σκιαδά και εκ νεότητός του αφιερώθηκε στο Θεό και έζησε με αυστηρούς ασκητικούς αγώνες ως...
03 Ιουλίου, 2022 - 20:51

Πατρών Χρυσόστομος: «Mεγάλη η προσφορά του Οσίου Ιωακείμ των Νοτενών Αχαίας στην Εκκλησία και στην Πατρίδα»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Mεγάλη η προσφορά του Οσίου Ιωακείμ των Νοτενών Αχαίας στην Εκκλησία και στην Πατρίδα»

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανσεβάσμιος μνήμη, 2 και 3 Ιουλίου, του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Ιωακείμ του νέου Άσκητού, του Ηγουμένου της Μονής Νοτενών Αχαίας, του εκ Σκιαδά Τριταίας Πατρών.

Ο Όσιος γεννήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνος στο Σκιαδά και εκ νεότητός του αφιερώθηκε στο Θεό και έζησε με αυστηρούς ασκητικούς αγώνες ως Μοναχός, ως Ηγούμενος της Μονής Νοτενών και εν τέλει ως αυστηρός Ασκητής σε σπήλαιο πάνω από το Μοναστήρι. Λείψανά του ευρίσκονται στην Ιερά Μονή Νοτενών.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και μίλησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ στην Αγυιά Πατρών, τον οποίον θεμελίωσε ο ίδιος και αφιέρωσε στον τοπικό Άγιο Ιωακείμ, ιδρύοντας και την ομώνυμη Ενορία.

Ανήμερα, μετέβη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νοτενών και εκείθεν πεζή ανήλθε στο σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο Όσιος Ιωακείμ και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, εντός του σπηλαιώδους Ναού.

Στα κηρύγματά του αναφέρθηκε στη δυνατότητα του ανθρώπου να φθάσει στην αγιότητα για την οποία είναι προορισμένος και στους αγώνες που καταξιώνουν την ψυχοσωματική του οντότητα και τον κάνουν ουρανοπολίτη.

Ο καθένας από τη θέση και την διακονία που τον έταξε ο Θεός, μπορεί να νικήσει τον διάβολο, τον κακό εαυτό του και τον κόσμο και μιμούμενος κατ’ αναλογίαν τις αρετές των Αγίων να φθάση « εις άνδρα τέλειον και εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Απ. Παύλος)

Ο Όσιος Ιωακείμ, είπε ο Ιεράρχης, είναι το σέμνωμα και το καύχημα της Εκκλησίας των Πατρών.

Ιδιαιτέρως στάθηκε στην προσφορά του Οσίου Ιωακείμ στην Εκκλησία και το δούλο Γένος κατά τα μαύρα χρόνια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς. Μίλησε για την διατήρηση της Ορθοδόξου πίστεως, της ελληνορθόδοξης παράδοσης, την διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και των ζώπυρων του Γένους στις καρδιές των Ελλήνων και ιδιαιτέρως των παιδιών, που μάθαιναν όσα Γράμματα και του Θεού τα πράματα μέσα από το Χτωήχι, κάτω από το τρεμάμενο, άγιο φως του καντηλιού. Έτσι σώθηκε η Ελλάδα, έτσι παραμείναμε Ορθόδοξοι.

Παράλληλα με τα καρυοφύλλια και τους αγώνες εναντίον των κατακτητών, υπήρξε η πνευματική φιλοκαλική παράδοση, η Μυστηριακή ζωή, η λειτουργική βιωματική εμπειρία, οι προσευχές που κράτησαν όρθιο το Γένος και του χάρησαν την Ελευθερία.

Επήνεσε την παραμονή της εορτής, στον Εσπερινό, τον π. Ιωάννη Νικόπουλο και τους συνεργάτες του, για τους αγώνες που κάνουν, ώστε να προχωρήση το έργο στην νέα Ενορία του Οσίου Ιωακείμ Πατρών και ανήμερα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Αλέξανδρο Παναγόπουλο, ο οποίος αγωνίζεται στο ασκητικό μετερίζι της Μονής της Παναγιάς των Νοτενών στο Σκιαδά Τριταίας Πατρών.

Επίσης ευχαρίστησε τους γονείς οι οποίοι από ευλάβεια προς τον Άγιον Ιωακείμ και προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός, βαπτίζουν τα παιδιά τους με το όνομα του τοπικού μας Αγίου. Ένα δε εκ των αδελφών της Ιεράς Μονής Γηροκομητίσσης Πατρών, ο Σεβασμιώτατος, τον ονόμασε Ιωακείμ, προς τιμήν του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ιωακείμ του νέου Ασκητού.

Την παραμονή της εορτής στο ιερό Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ, στην Ιερά Μονή της Παναγίας των Νοτενών, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και μίλησε περί της οσιακής ζωής του φαεινού της Αχαίας Αστέρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Στην Εσπερινή Ακολουθία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων