02/02/2023 02/02/2023 Με μία μοναδική επανεκκίνηση, ύστερα από την επιβεβλημένη αναστολή του, λόγω της πανδημίας, ο ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», επανέκαμψε δριμύτερος, πραγματοποιώντας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 την εκδήλωση του, θεσμό πλέον, της κοπής πίτας του Αγίου Βασιλείου, στην αίθουσα Gran Ballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα. Επί της υποδοχής όπως πάντα...
02 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2023 - 19:15

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συλλόγου Ρεθύμνιων Αττικής

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συλλόγου Ρεθύμνιων Αττικής

Με μία μοναδική επανεκκίνηση, ύστερα από την επιβεβλημένη αναστολή του, λόγω της πανδημίας, ο ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», επανέκαμψε δριμύτερος, πραγματοποιώντας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 την εκδήλωση του, θεσμό πλέον, της κοπής πίτας του Αγίου Βασιλείου, στην αίθουσα Gran Ballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα.

Επί της υποδοχής όπως πάντα ο φιλόξενος και χαμογελαστός Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης ο οποίος δεχόταν τους προσκεκλημένους με εναγκαλισμούς και ιδιαίτερες προσφωνήσεις για τον καθένα αφού γνωρίζει όλους τους αποδήμους με τα μικρά τους ονόματα, πρόθυμος να σπεύσει για το κάθε τι.

Η εκδήλωση άνοιξε με την 35μελη φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του κου Χρήστου Παππού, η οποία δημιούργησε μια ευχάριστη νότα παιανίζοντας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα κι άλλα όμορφα τραγούδια.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Βλατάκης αφού ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα , υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Πρόδρομο, ο οποίος εκπροσωπούσε και την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο ,όπως αρμόζει στην υποδοχή εκ των Κρητών σε εκκλησιαστικά πρόσωπα. Τον υποδέχθηκε με θυμιατό ενώ του πρόσφερε τον πλακούντα (άρτο), και με κρητικό μαχαίρι ο Δεσπότης αφού το σταύρωσε, έκοψε ένα κομμάτι και το βούτηξε στο κρητικό μέλι όπου το γεύτηκε. Εν συνεχεία του πέρασε την κρητική πετσέτα η οποία έφερε την άμπελο. Μία μοναδική και σπάνια στιγμή που συγκίνησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο και τους παρευρισκομένους καταχειροκροτώντας. Αυτή ήταν και η επίσημη υποδοχή που επεφύλαξαν οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής στην πρώτη επαφή γνωριμίας με τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος ευλόγησε την πίτα του Αγίου Βασιλείου συνεπικουρούμενος από τον Πανοσ/το Αρχιμ. Π. Θεολόγο Αλεξανδρακη (από τα Ακούμια) ως εκπρόσωπος του Μακαριώτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, τον Παν. Αρχ. Συμεών Αυγουστάκη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, τον πολιό Παν. Αρχ. Διονύσιο Χαμαράκη και τον Πανοσ. Αρχ. Θεολόγο Παπαλεβυζάκη εκ της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Πριν αρχίσουν οι τιμητικές προσφωνήσεις ο Πρόεδρος πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο ένα χρυσοκέντητο επιγονάτιο εκ μέρους της οικογένειας του, που έφερε την μορφή του Καλού Ποιμένα.

Τιμήθηκαν προσωπικότητες του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης όπως η κα Αγάπη Χαλκιαδάκη Γαλενιανού ανώτατος δικαστής σύμβουλος του ΣτΕ, ο κος Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ, ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, καθώς και κος Χαράλαμπος Πραματευτάκης, μουσικοσυνθέτης.

Υπερηφάνεια γέμισε τους παρευρισκόμενους η παρουσία των Ρεθύμνιων τιμηθέντων φοιτητών στα ΑΕΙ όπως: ο Φώτιος Τσάκωνας του Μάνου (Νομική Αθηνών), Στελλιάνα Κουλούλια του Γεωργίου (εγγονή του αείμνηστου Μιχάλη Καυκαλά) (Ψυχολογία Αθηνών), Στέφανος Γεωργόπουλος του Γεωργίου (Νομική Αθηνών), Νικόλαος Τζιφάκης (Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Βαμβακάς του Αποστόλου (Οινολογία Αθηνών), Κωνσταντίνος Κρεβετζάκης του Θωμά (Μαθηματικό Πανεπιστημίου Πατρών), Εμμανουήλ Μακρής του Νικολάου (Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά).

Ο Λαογραφικός Σύλλογος «ΚΡΗΤΕΣ» του Γεωργίου Πετράκη επιδόθηκε σε επιδέξιους χορούς της Κρήτης ενδεδυμένοι άψογα με κρητικές φορεσιές, δημιουργώντας άρτια και πειθαρχημένη κίνηση, ξεσηκώνοντας για μια ακόμη φορά τους παρευρισκομένους .

Στη συνέχεια της βραδιάς, ο τενόρος Νίκος Κουτρουμπάς και η σοπράνο Ρέα Βουδούρη με τη συνοδεία στο πιάνο της Ελένης Μπελιμπασάκη ερμήνευσαν με ιδιαίτερη εκφραστικότητα τραγούδια από Χατζηδάκη και Πραματευτάκη.

Κατά την διάρκεια της άψογης εκδήλωσης δεν έλειψαν οι πετυχημένες και συμβολικές κινήσεις του Προέδρου να ρίχνει ρόδια στα τραπέζια, να σκορπά σοκολάτες, καρύδια και καραμέλες, ενώ με τα περίφημα άγρια μυρίπνοα μανουσάκια του γέμισε τα χέρια κάθε κυρίας, δημιουργώντας παραλήρημα χαράς και ενθουσιασμού στους Ρεθεμνιώτες για τις σπάνιες αρχοντικές και γενναιόδωρες εκφράσεις αγάπης του.

Υψηλή η παρουσία πολλών αρχών και φορέων όπως του Παν/ου Αρχιμ. π. Θεολόγου Αλεξανδράκη (από τα Ακούμια) ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Παν. Αρχ. Συμεών Αυγουστάκης εκ της Ι.Μ. Ιλίου, του πολιού Παν. Αρχ. Διονύσιου Χαμαράκη και του Πανος. Αρχ. Θεολόγου Παπαλεβυζακη εκ της Ι. Μ. Αρκαδίου, της κας Αγάπης Χαλκιαδάκη Γαλενιανού συμβούλου Επικρατείας με το σύζυγο της κο Τίτο Γαλενιάν , τον διεθνούς φήμης ζωγράφο κ. Γιάννη Μετζικώφ με τη σύζυγο του Καίτη Περβανά και τις θυγατέρες του Ροξάνη & Υακίνθη, του βετεράνου μουσικοσυνθέτη κου Χαράλαμπου Πραματευτάκη, του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη μετά της συζ. του Πόπης και του χαριτωμένου Γιαννάκη, των βουλευτών κ.κ. Όλγας Κεφαλογιάννη με το συζ. της Μίνωα Μάτσα και Γιάννη Κεφαλογιάννη, της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κας Μαρίας Λιονή, του αντιδημάρχου κ. Στέλιου Σπανουδάκη, του κου Γεωργίου Διδασκάλου γεν. γραμμ. Πολιτισμού με την Ρεθύμνια συζ. του Ευα Τζανακάκη και τα τέκνα τους, τον γεν. γραμ. Υπουργείου Παιδείας κ. Οδυσσέα Ζώρα, του κου Ευαγγέλου Αποστολάκη τ. ΓΕΕΘΑ, του ακαδημαϊκού κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Νίκου Σταμπολίδη Mr Αρχαία Ελεύθερνα, του Άρχοντα κ. Νίκου και της εριτίμου κας Μάρης Δασκαλαντωνάκη, του τ. Αρεοπαγίτη κου Νίκου Βεργιτσάκη, της τ. Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου κας Ειρήνης Πετρουλάκη , του διεθνούς φήμης φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη με τον κο Γκεοργκίεφ δημιουργοί της γνωστής έκθεσης «ένδυμα ψυχής», το κ. Μανώλη Χαλκιαδάκη εκδότη των Ρεθεμνιωτικών Νεων, της δημοσιογράφου κας Ευά Λαδιά, κας Δώρα Παπαδακη πολιτευτή, του κου Σκουντή πολιτευτή, του κου Μάνου Τσάκωνα με την Άλια Αρχοντάκη υποθηκ. Σπηλίου, τον καθηγ. κο Γιάννη Γρυντάκη, την κα Μαρίνα Τσίχλη- Χατζοπουλου, την Πρόεδρο της Παγκητίου Ενωσης κα Ρενα Βασιλάκη, τον Πρόεδρο της Κρητικής Εστίας κ. Αντώνη Μυτιληνάκη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μυλοποταμιτών κο Κυρίμη, τον τ. Πρόεδρο της Παγκρητίου κο Γεώργιο Μαριδάκη, τον Πρόεδρο του Πρινε κο Φραγκιαδάκη, την Πρόεδρο Κρητών Αγ. Παρασκευής κα Κατερίνα Θεοδωράκη, την γεν γραμμ. του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων κα Μαρία Σαββάκη, την κα Ελένη Βαρδινογιάννη – Κεφαλογιάννη, την κα Λίλα Μειμαράκη, την καθηγ. Παν. Αθ. Μαίρη Κωνσταντουδάκη, την κα Κατερίνα Τζανιδάκη – Λενάκη, της κας Ελένης Γιακουμάκη, την Ελευθερία Τσάκωνα -Παρασκευά, την Καίτη Πετούση, την Αριστέα Βερνάδου, την Μάρω Γρηγοριάδου, την Καίτη Παλιεράκη, τη Βούλα Παπαμαρκάκη, την Βάσω Στραπατσάκη, την Τατιάνα Παπαγιαννάκη, την Όλγα Καυκαλά, την Μιράντα Γενεράλη, Άννα Φιλιώτη, Βιβή Γλεντζή, Στέλλα Γλεζάκη, Τασούλα Λινού – Γενεράλη, Στέλλα Γενεράλη, Γεωργία και Άννα Μανιουδάκη, Μαρία Τουρνάκη, Δανάη Παναρετάκη, Μαρία Βλαχάκη και πολλών άλλων επίλεκτων μελών της κρητικής παροικίας του λεκανοπεδίου της Αττικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων