22/12/2021 22/12/2021 Στο παγχαρμόσυνο άγγελμα της ελεύσεως του Σωτήρος Χριστού αναφέρθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει : “η «χαρά η μεγάλη» έχει σήμερα στερεώτερα και ευρύτερα ερείσματα. Στηρίζεται στην ιστορική μαρτυρία αιώνων χριστιανικής ζωής, η οποία ανέδειξε τους πρωτοπόρους και διδασκάλους του αληθούς πολιτισμού....
22 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2021 - 22:14

Μητροπολίτης Κηφισίας: Η σωτηρία είναι προσιτή σε κάθε άνθρωπο, αρκεί να την ποθήσει

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κηφισίας: Η σωτηρία είναι προσιτή σε κάθε άνθρωπο, αρκεί να την ποθήσει

Στο παγχαρμόσυνο άγγελμα της ελεύσεως του Σωτήρος Χριστού αναφέρθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει : “η «χαρά η μεγάλη» έχει σήμερα στερεώτερα και ευρύτερα ερείσματα. Στηρίζεται στην ιστορική μαρτυρία αιώνων χριστιανικής ζωής, η οποία ανέδειξε τους πρωτοπόρους και διδασκάλους του αληθούς πολιτισμού. Ερείδεται στην αψευδή εμπειρία της ανακαινιστικής παρουσίας του Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία”.

Παρακάτω διαβάστε την εγκύκλιο:

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Την έλευση του Σωτήρος Χριστού ανήγγειλεν ο ουρανός στην γη με αυτά τα λόγια: «ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ».
Ήταν, πράγματι, «χαρά μεγάλη», παγχαρμόσυνο και πανευφρόσυνο το άγγελμα της ελεύσεως του Σωτήρος Χριστού. Διότι, όπως ψάλλει ο ιερός υμνωδός, «ο ουρανός και η Γη σήμερον ηνώθησαν, τεχθέντος του Χριστού. Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε και άνθρωπος εις ουρανούς αναβέβηκε». «Σήμερον ο χρόνιος ελύθη δεσμός της καταδίκης του ‘Αδάμ· ο Παράδεισος ημίν ηνεώχθη, ο όφις κατηργήθη».

Η χαρά των ποιμένων της Βηθλεέμ και κατ’ επέκταση η χαρά όλης της ανθρωπότητας της εποχής της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού έρεισμά της είχε την εκπλήρωση της πανανθρώπινης προσδοκίας της σωτηρίας. Αλλά τότε η σωτηρία ήταν μόνο ελπίδα. Για την ανθρωπότητα, όμως, του αιώνα μας η σωτηρία είναι απτή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η «χαρά η μεγάλη» έχει σήμερα στερεώτερα και ευρύτερα ερείσματα. Στηρίζεται στην ιστορική μαρτυρία αιώνων χριστιανικής ζωής, η οποία ανέδειξε τους πρωτοπόρους και διδασκάλους του αληθούς πολιτισμού. Ερείδεται στην αψευδή εμπειρία της ανακαινιστικής παρουσίας του Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία. Η ζωντανή παρουσία της αγίας του Χριστού Εκκλησίας, με τα εκατομμύρια των Μαρτύρων Της και το αναρίθμητο πλήθος των ‘Αγίων Της, πείθει κάθε καλόπιστο άνθρωπο ότι η σωτηρία είναι προσιτή σε κάθε άνθρωπο, αρκεί να την ποθήσει. Αλλά, εάν για τον άνθρωπο του παρόντος αιώνος η χαρά των Χριστουγέννων έχει ευρύτερο και ουσιαστικώτερο περιεχόμενο, το πλήρωμα αυτής της χαράς το γεύεται μόνο ο πιστός άνθρωπος, αυτός που βιώνει καθημερινά το μυστήριο της σωτηρίας εντός των κόλπων της αγίας μας Εκκλησίας.

Ο πιστός ζει υπαρξιακά, όσα διακηρύττει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ως καρπούς της Θεοφανίας: «ο του Θεού Λόγος… επί την ιδίαν εικόνα χωρεί, και σάρκα φορεί διά την σάρκα, και ψυχή νοερά διά την εμήν ψυχήν μίγνυται, τω ομοίω το όμοιον ανακαθαίρων». «Μετέλαβον της εικόνος και ουκ εφύλαξα· μεταλαμβάνει της εμής σαρκός, ίνα και την εικόνα σώση και την σάρκα αθανατίση». Ο πιστός δέχεται μέσα στην καρδιά του ως σπόρο τον λόγο του Θεού και τον κυοφορεί με υπομονή, με μετάνοια για τα προηγούμενα ανομήματά του, με πίστη αδιάσειστη στην σωστική δύναμη του θείου σπόρου. Αυξάνει τον θείο σπόρο με την φωτιστική έλλαμψη του Αγίου Πνεύματος και την αγία ζωή του και θεοποιείται, καθώς γίνεται σύσσωμος με τον Δεσπότη Χριστό διά της αξίας μεταλήψεως, κατά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας του σαρκωθέντος Θεού.

Η καρδιά του πιστού μεταβάλλεται έτσι σε Σπήλαιο και Φάτνη και εντός αυτής τελεσιουργείται μία γέννηση πνευματική. Ιδού πως περιγράφει την πνευματική αυτή γέννηση ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος: «Διότι άλλη είναι η ένσαρκη και άφραστη γέννηση του Θεού Λόγου από την Παρθένο και άλλη που συντελείται σε μας πνευματικώς. Εκείνη γεννώντας ένσαρκο τον Υιό και Λόγο του Θεού απεργάστηκε στην γη το μυστήριο της αναπλάσεως του ανθρωπίνου γένους μας και την σωτηρία όλου του κόσμου, που είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και Θεός, αυτός που ένωσε στον εαυτό του τα διεστώτα και εξάλειψε την αμαρτία του κόσμου. Ενώ αυτή (που συντελείται σε μας) γεννώντας εν Αγίω Πνεύματι τον Λόγο της γνώσεως του Θεού, απεργάζεται ακατάπαυστα στις καρδιές μας το μυστήριο της ανακαινίσεως των ανθρώπινων ψυχών και την κοινωνία και ένωση με τον Θεό Λόγο…».

Αυτό το πλήρωμα της «χαράς της μεγάλης», που αποτελεί τον αναφαίρετο θησαυρόν των Αγίων, επεύχομαι σήμερον στους συμπρεσβυτέρους, συνδιακόνους και συμμοναστές και σε καθέναν από εσάς τους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς και τέκνα εν Κυρίω.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα
Ευχέτης σας προς τον Τεχθέντα Κύριό μας
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων