15/05/2021 15/05/2021 Με ευλάβεια  αλλά και τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού εορτάστηκε ο Άγιος Θεράπων στον Ιερό ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας, εντός του πάρκου των Φιλιατρών. Ο εορτασμός φέτος ήταν διαφορετικός, με λιγότερους πιστούς και χωρίς λιτανεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του eleftheriaonline.gr, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου...
15 Μαΐου, 2021 - 22:18
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2021 - 22:12

Φιλιατρά: Εορτασμός του Αγίου Θεράποντος στην Παναγία τη Βλαχέρνα

Διαδώστε:
Φιλιατρά: Εορτασμός του Αγίου Θεράποντος στην Παναγία τη Βλαχέρνα

Με ευλάβεια  αλλά και τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού εορτάστηκε ο Άγιος Θεράπων στον Ιερό ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας, εντός του πάρκου των Φιλιατρών.

Ο εορτασμός φέτος ήταν διαφορετικός, με λιγότερους πιστούς και χωρίς λιτανεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του eleftheriaonline.gr, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών προετοίμασαν τη γιορτή με αγάπη και φροντίδα.

Τόσο ο πανηγυρικός εσπερινός το απόγευμα της 13ης Μαΐου όπως και η θεία λειτουργία χθες το πρωί (14/5/2021) τελέστηκαν από τον εφημέριο π. Σεραφείμ, με τους ψάλτες Χαράλαμπο Παγάνη, Θανάση Λάγαρη και Λάμπρο Μαγγανά.

Από τον σύλλογο εκφράζονται ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώην πρόεδρο του, Βασίλη Λύκο, για τη συνολική φροντίδα του ναού αλλά και της εορτής.

Μεταξύ άλλων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας, κτίστηκε πριν το 1820 , και είναι ο τέταρτος στο ίδιο σημείο. Η πρώτη εκκλησία, υπήρχε εκεί πριν το 1204 που έφθασαν στα Φιλιατρά οι Φράγκοι. Αυτοί τη μετέτρεψαν σε καθολική. Μετά την αποχώρηση των Φράγκων μετασκευάζεται πάλι σε ορθόδοξη εκκλησία ή κτίζεται καινούργια (1500-1600). Το 1747 το μοναστήρι της Βλαχέρνας κατατάγηκε στις σταυροπηγιακές μονές και από τότε υπαγόταν κατ` ευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται από την Ε΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων