17/05/2023 17/05/2023 Μία ημέρα πριν την εορτή των  Iσαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στις 19:00, ο Πειραιάς θα υποδεχθεί το πιστό αντίγραφο του του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας θα κομίσει από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ο καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ και η επίσημη υποδοχή...
17 Μαΐου, 2023 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 19:38

Ο Πειραιάς υποδέχεται αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου – Η ιστορία του

Διαδώστε:
Ο Πειραιάς υποδέχεται αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου – Η ιστορία του

Μία ημέρα πριν την εορτή των  Iσαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στις 19:00, ο Πειραιάς θα υποδεχθεί το πιστό αντίγραφο του του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας θα κομίσει από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ο καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ και η επίσημη υποδοχή αναμένεται να γίνει μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

 

Οι εορτασμοί «Κωνσταντίνεια 2023» θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς από 6-28 Μαΐου με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κατά τους εορτασμούς αυτούς μάλιστα, θα φιλοξενηθεί στο Ναό η Τιμία Κάρα της Αγίας Μαρίνης από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος η οποία θα τεθεί σε προσκύνηση από 12-26 Μαΐου.

Λίγα λόγια για το τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ι.Μ Βατοπαιδίου

Ένα μεγάλο τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου πάνω στο οποίο σταυρώθηκε ο Κύριος Ιησούς, η “ζωή ημών”, φυλάσσεται στην Μονή Βατοπαιδίου, προερχόμενο από την Σερβία.

Το τμήμα αυτό του Ζωοποιού Ξύλου, από τα λίγα σε μέγεθος στον κόσμο, είναι διαμορφωμένο σε σχήμα πατριαρχικού Σταυρού και επενδυμένο με ασήμι και φέρει πλούσια διακόσμηση από σειρές μαργαριτάρια, λαξευμένα φυσικά κρύσταλλα και ασημένια ποικίλματα· φυλάσσεται δε μέσα σε ειδικά για τον σκοπό αυτό κατασκευασμένη λειψανοθήκη. Στον χώρο της λειψανοθήκης, γύρω-γύρω από τον Σταυρό, βρίσκονται χαραγμένες σε ασημένια θυρόφυλλα μορφές Αγίων και επιγραφές με ονόματα αγίων στα σερβικά. Κάτω από τα θυρόφυλλα υπάρχουν φατνώματα με λείψανα των ίδιων Αγίων.

Από την επιγραφή στον σταυρό φαίνεται ότι την λειψανοθήκη παρήγγειλαν ο Στέφανος και ο Λάζαρος Μούσιτς και ο μητροπολίτης της Τόπλιτσα Γιόβαν (ίσως να ήταν αδελφός τους) με αφορμή τον θάνατο της μητέρας τους, μοναχής Θεοδοσίας. Οι δωρητές προσέφεραν την λειψανοθήκη στην εκκλησία της Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην σημερινή Νόβα Πάβλιτσα στις όχθες του ποταμού Ιμπάρ, όπου ενταφιάσθηκε η μοναχή Θεοδοσία. Στην πραγματικότητα, η Θεοδοσία είναι η Ντράγκανα, η αδελφή του πρίγκιπα Λαζάρου, η οποία απεβίωσε μεταξύ του 1381 και 1389.

Επομένως, η λειψανοθήκη θα πρέπει να χρονολογηθεί στην εποχή αυτή. Η λειψανοθήκη βρισκόταν στην σερβική αυτή εκκλησία και πρέπει να έφθασε στην Μονή Βατοπαιδίου τον 15ο αιώνα, γιατί στα μέσα αυτού του αιώνα το μοναστήρι Πάβλιτσα φαίνεται ότι ήταν έρημο· ανακαινίσθηκε το 1464.

Δείτε επίσης: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Μαρίνας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων