02/08/2020 02/08/2020 Το μεγαλείο της Ορθοδόξου πίστεως, όπως αναδεικνύεται και από τα πνευματικά λόγια που είπε την ώρα του μαρτυρίου του ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας, περιέγραψε στους πιστούς της φερώνυμης ενορίας, στο Hurlstone Park του Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου το πρωί της Κυριακής, 2...
02 Αυγούστου, 2020 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2020 - 16:55

“Η σπάθη του ιμάμη όχι μόνο δεν είναι νίκη, αλλά είναι ευτελισμός”

Διαδώστε:
“Η σπάθη του ιμάμη όχι μόνο δεν είναι νίκη, αλλά είναι ευτελισμός”

Το μεγαλείο της Ορθοδόξου πίστεως, όπως αναδεικνύεται και από τα πνευματικά λόγια που είπε την ώρα του μαρτυρίου του ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας, περιέγραψε στους πιστούς της φερώνυμης ενορίας, στο Hurlstone Park του Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου το πρωί της Κυριακής, 2 Αυγούστου, επί τη εορτή της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του. Κατά το κήρυγμά του, εστίασε στο γεγονός ότι ο τιμώμενος Άγιος, τη στιγμή που τον λιθοβολούσαν, προσευχήθηκε «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην» για τους λιθοβολιστές του. “Τα συγκεκριμένα λόγια θυμίζουν αναπόφευκτα τον λόγο «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», που είπε και ο Χριστός επάνω στον Σταυρό. Δοξάζουμε τον Θεό που ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, που δεν είναι μόνο η Εκκλησία της αγάπης, αλλά και η Εκκλησία της συγχωρήσεως. Είναι η Εκκλησία που διδάσκει να αγαπούμε και να συγχωρούμε ακόμα και τον εχθρό μας”.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να διακρίνει ότι στον αντίποδα βρίσκονται θρησκείες, που η πίστη και η διδασκαλία τους μιλούν για αντεκδίκηση ή για ιερό πόλεμο προς τους απίστους. Σχολίασε, μάλιστα, δηκτικά το ότι “πρόσφατα, στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής που έγινε στην Αγία Σοφία, ο ιμάμης εμφανίστηκε με ένα σπαθί και νόμιζε ότι με αυτό θα δηλώσουν τη νίκη τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι νίκη“, πρόσθεσε,αλλά είναι ευτελισμός και ξεπεσμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης συνειδήσεως. Αλίμονο αν μια
θρησκεία κηρύττει ξίφος και πόλεμο. Αλίμονο αν μια θρησκεία μιλάει για θάνατο και απώλεια αυτών, που δεν ακολουθούν το δικό της δόγμα και τη δική της πίστη“.

 

 

Συμπερασματικά, ο Σεβασμιώτατος διέκρινε πως το ότι “η Ορθόδοξη πίστη δεν εμπεριέχει ανθρώπινα πάθη, αποτελεί απόδειξη του ότι δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Το Ευαγγέλιο δεν έχει ανθρώπινα πάθη τόνισε, αλλά έχει μόνο τη χάρη του Θεού, και αυτό πραγματικά δείχνει ότι είναι θεόπνευστο”.

Τούτων δοθέντων, παρότρυνε τους πιστούς να διαφυλάττουν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενεές αυτήν την ωραία πίστη, ενώ ευχήθηκε η ζωή και το παράδειγμα του Αγίου Στεφάνου να μας εμπνεύσουν, για να μαρτυρούμε κι εμείς αυτό το μεγαλείο που μας παρέδωσε ο Χριστός και η Άγιοί μας.

 

 

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Σταύρο Ιβανό, συγχαίροντά τον για το έργο που επιτελεί με πολλή εκκλησιαστική και ποιμαντική αφοσίωση. Στράφηκε, επίσης, προς τον π. Νικόλαο Μποζίκη, που κι εκείνος έχει διακονήσει στην ενορία του Αγίου Στεφάνου, και τον ευχαρίστησε θερμά για ό,τι έχει προσφέρει για την πρόοδο και στην προαγωγή του έργου της. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Καλλίνικο Χαραλάμπους, αναγνωρίζοντας ότι προσπαθεί να ανταποκριθεί με αυτοθυσία στις ανάγκες της ενορίας, ενώ έκανε ειδική μνεία και συνεχάρη τα παιδιά τα οποία έψαλαν πολύ όμορφα, αλλά και επαγγελματικά, όπως παρατήρησε. Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι η νέα γενιά στήριξε σήμερα τον χορό. Τα παιδιά έψαλαν πάρα πολύ ωραία, όχι ερασιτεχνικά, αλλά επαγγελματικά και κυρίως με την καρδιά τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων