09/04/2020 09/04/2020 Εκθόθηκε η Εγκύκλιος του  Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα για την τέλεση ιερών ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου, καθώς αναφέρει, μεταξύ άλλων:  “Την περίοδο αυτή της δοκιμασίας, ας φέρουμε στη σκέψη μας προσευχητικώς τους κληρικούς μας, το ποίμνιό μας στη Σκανδιναυΐα, τους ασθενείς, τους κεκοιμημένους -θύματα του ιού-, τους εγκαταλελειμμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους που...
09 Απριλίου, 2020 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2020 - 16:11

“Η ζωή συνεχίζεται, γιατί η Ζωή εκ του τάφου ανέτειλε”

Διαδώστε:
“Η ζωή συνεχίζεται, γιατί η Ζωή εκ του τάφου ανέτειλε”

Εκθόθηκε η Εγκύκλιος του  Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα για την τέλεση ιερών ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου, καθώς αναφέρει, μεταξύ άλλων: 

“Την περίοδο αυτή της δοκιμασίας, ας φέρουμε στη σκέψη μας προσευχητικώς τους κληρικούς μας, το ποίμνιό μας στη Σκανδιναυΐα, τους ασθενείς, τους κεκοιμημένους -θύματα του ιού-, τους εγκαταλελειμμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους που έχασαν τις εργασίες τους και βεβαίως τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και το προσωπικό των νοσοκομείων, που δίνουν μάχη και σώσουν ζωές, όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κι αυτούς που αγωνίζονται στα ερευνητικά κέντρα για την εξεύρεση φαρμάκων για τη θεραπεία κατά του ιού.

“Δέκα ακόμη μέρες, αδελφοί μου, θα διαρκέσει η σταυροαναστάσιμη πορεία μας. Η ζωή συνεχίζεται, το όραμα υπάρχει, κυριαρχεί η αισιοδοξία και ο ευαγγελισμός, ως χαρμόσυνο θεϊκό μήνυμα βιώνεται. Η ζωή συνεχίζεται, γιατί η Ζωή εκ του τάφου ανέτειλε, αφού η Ζωή και η Ανάστασις είναι ο ίδιος ο Χριστός, που νοηματοδοτεί το χθες, το νυν και το αεί του κόσμου.

Αφού ο Χριστός διήλθε “και των θυρών κεκλεισμένων”, κάνουμε υπομονή, “μένουμε σπίτι”, νοερώς και προσευχητικώς όμως είμαστε παρόντες στις ιερές ακολουθίες, προσευχόμενοι για εαυτούς και αλλήλους. Έτσι, δεν είμαστε μόνοι. Επικοινωνούμε με τη σκέψη, την καρδιά και την προσευχή, μιας και η “ευχή” είναι ο ασφαλέστερος δίαυλος επικοινωνίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες, Μέλη και Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας,

Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων Covid-19 και προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά της λοίμωξης, ακολουθώντας με σεβασμό στις οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών ιερών ακολουθιών καθ᾽ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεσθεί στους ναούς μας “και των θυρών κεκλεισμένων”, δηλαδή μόνον με τη φυσική παρουσία του εφημερίου της ενορίας, ενός ψάλτου στον δεξιό χορό, ενός στον αριστερό χορό και ενός βοηθού ή νεωκόρου.

Η ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών θα γίνει αποκλειστικά και μόνον από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, μέσω της facebook page της Ι. Μητροπόλεως: Metropolisofsweden @ metropolisofsweden1

Εξαιτίας της έξαρσης του ιού που παρατηρείται επί του παρόντος, ιδιαίτερα στη Σουηδία, το μέτρο αυτό θα τηρηθεί μέχρι τέλος Απριλίου, σε όλη την κανονική δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως.

Η τοπική μας Εκκλησία τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Εκτός των ιερών ακολουθιών του Απριλίου, “και των θυρών κεκλεισμένων”, τα Ιερά Μυστήρια και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και τελετές αναστέλλονται μέχρι τέλος Απριλίου.

Εξαιρούνται οι κηδείες, οι οποίες θα γίνονται μόνον με την παρουσία της άμεσης οικογένειας. Όταν η αιτία θανάτου είναι ο Covid-19, τότε η εξόδιος ακολουθία θα τελείται στο παρεκκλήσιο του κοιμητηρίου που θα επιλέξει η οικογένεια και όχι στον ενοριακό ναό.

Δεν θα τελεσθούν ιερές ακολουθίες, καθ᾽ όλη την διάρκεια του μηνός Απριλίου, στις Ενορίες του Αποστόλου Ανδρέου Μάλμε Σουηδίας και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις Ρόσκιλντε Δανίας, διότι ο ιερεύς διαμένει στη Στοκχόλμη και η μετακίνησή του αεροπορικώς ή με συγκοινωνία θα θέσει εν κινδύνω την υγεία του και των οικείων του. Εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που τελούν εν ισχύι στη Δανία, αν μεταβεί εκεί, θα τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τελέσει τις ιερές ακολουθίες.

Οι ιερές ακολουθίες στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιόνσεπινγκ Σουηδίας θα τελεσθούν με βάση τη διαθεσιμότητα του εφημερίου, ο οποίος ασκεί παράλληλα και το λειτούργημα του ιατρού και επιβάλλεται η παρουσία του στο νοσοκομείο που υπηρετεί, με αυξημένες εφημερίες.

Το ίδιο ισχύει για τις Ενορίες του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, των Εισοδίων της Θεοτόκου Μπορώς και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Όβερκαλιξ Σουηδίας.

Όλα τα ανωτέρω περιοριστικά μέτρα θα αναθεωρηθούν αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωσή σας.

Την περίοδο αυτή της δοκιμασίας, ας φέρουμε στη σκέψη μας προσευχητικώς τους κληρικούς μας, το ποίμνιό μας στη Σκανδιναυΐα, τους ασθενείς, τους κεκοιμημένους -θύματα του ιού-, τους εγκαταλελειμμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους που έχασαν τις εργασίες τους και βεβαίως τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και το προσωπικό των νοσοκομείων, που δίνουν μάχη και σώσουν ζωές, όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κι αυτούς που αγωνίζονται στα ερευνητικά κέντρα για την εξεύρεση φαρμάκων για τη θεραπεία κατά του ιού.

Δέκα ακόμη μέρες, αδελφοί μου, θα διαρκέσει η σταυροαναστάσιμη πορεία μας. Η ζωή συνεχίζεται, το όραμα υπάρχει, κυριαρχεί η αισιοδοξία και ο ευαγγελισμός, ως χαρμόσυνο θεϊκό μήνυμα βιώνεται. Η ζωή συνεχίζεται, γιατί η Ζωή εκ του τάφου ανέτειλε, αφού η Ζωή και η Ανάστασις είναι ο ίδιος ο Χριστός, που νοηματοδοτεί το χθες, το νυν και το αεί του κόσμου.

Αφού ο Χριστός διήλθε “και των θυρών κεκλεισμένων”, κάνουμε υπομονή, “μένουμε σπίτι”, νοερώς και προσευχητικώς όμως είμαστε παρόντες στις ιερές ακολουθίες, προσευχόμενοι για εαυτούς και αλλήλους. Έτσι, δεν είμαστε μόνοι. Επικοινωνούμε με τη σκέψη, την καρδιά και την προσευχή, μιας και η “ευχή” είναι ο ασφαλέστερος δίαυλος επικοινωνίας.

Με την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι θα διαχειριστούμε την πανδημία αυτή πνευματικά και θα αναβιώσουμε την «κατ᾽ οίκον Εκκλησία», με ωριμότητα, περισυλλογή, πίστη και προσευχή, διατελώ,

Με πολλή πατρική αγάπη και εγκάρδιες ευχές για Καλό Πάσχα,

+ Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων