19/04/2019 19/04/2019 Πάνδημη ήταν η Εξόδιος Ακολουθία του π. Αστερίου Γεροστεργίου, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, στον οποίον υπηρέτησε ευόρκως επί 42 έτη. Τον κατευόδωσε η στενή του οικογένεια αλλά και η ευρύτερη οικογένειά του που ήταν η Ομογένεια την οποία αγαπούσε και τον αγαπούσε πολύ. Στη Νεκρώσιμη Ακολουθία προέστη ο...
19 Απριλίου, 2019 - 16:49

Το ύστατο χαίρε στον π. Αστέριο Γεροστεργίου

Διαδώστε:
Το ύστατο χαίρε στον π. Αστέριο Γεροστεργίου

Πάνδημη ήταν η Εξόδιος Ακολουθία του π. Αστερίου Γεροστεργίου, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, στον οποίον υπηρέτησε ευόρκως επί 42 έτη. Τον κατευόδωσε η στενή του οικογένεια αλλά και η ευρύτερη οικογένειά του που ήταν η Ομογένεια την οποία αγαπούσε και τον αγαπούσε πολύ.

Στη Νεκρώσιμη Ακολουθία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, συμπαριστάμενος από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, πάνω από είκοσι ιερείς από τη Μητρόπολη Βοστώνης και δύο διακόνους.

Παρόντες στη Νεκρώσιμη Ακολουθία ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, καθηγητές από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και εκατοντάδες ομογενείς από κάθε γωνιά της Νέας Αγγλίας.

Επίσης, παρόντες ήταν καθηγητές και φοιτητές βασικών σπουδών αλλά και μεταπτυχιακοί από πανεπιστήμια της Βοστώνης. Παρευρέθηκαν αρκετοί ενορίτες και την πρώτη του κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Southbridge της Μασαχουσέτης όπου υπηρέτησε επί έξι σχεδόν έτη.

Ο αείμνηστος π. Αστέριος συνδεόταν με μακρόχρονη φιλία και εγγύτητα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο από τα χρόνια της μαθητείας του Αρχιεπισκόπου στη Βοστώνη. Αργότερα ως βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο Βρεσθένης, επισκεπτόταν τακτικά την κοινότητα και ιδιαίτερα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το πρωί τελέσθηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ενώ το σκήνωμα του π. Αστερίου είχε τεθεί σε κοινό προσκύνημα. Κατά δεκάδες έρχονταν οι ομογενείς, φίλοι και γνωστοί, άνθρωποι τους οποίους είχε βοηθήσει σιωπηρά και αθόρυβα ο π. Αστέριος και του απέδιδαν τον τελευταίο ασπασμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στη διακονία και την προσφορά του π. Αστερίου στην Εκκλησία, στο συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το οποίο υπενθυμίζεται είχε ήδη δημοσιεύσει ο «Εθνικός Κήρυκας» προ ημερών. Ο π. Βασίλειος Μπέμπης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος διαδέχτηκε στην κοινότητα τον π. Αστέριο, μίλησε εκ μέρους της κοινότητας.

Ο π. Αθανάσιος Τσινίνης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Λόουελ της Μασαχουσέτης και πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου των Ιερέων της Μητρόπολης Βοστώνης, ανέγνωσε κείμενο νεκρολογίας αγγλιστί το οποίο είχε γράψει η ανιψιά του π. Αστερίου, Γιώτα Γκίκα.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «ο θείος μου ήταν γνωστός για την αξιοπρεπή συμπεριφορά του, τον έξυπνο νου του και την αποφασιστικότητά του, κι ακόμα αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, είναι πως είχε βαθιά αισθήματα, τα οποία δεν τα εκδήλωνε ανοικτά».

Η ανιψιά του κυρία Γκίκα έκανε αναφορά στην πορεία της ζωής του, στη δίψα του για μάθηση και τις σπουδές του στην Ελλάδα, στη Γερμανία και τη Βοστώνη, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Harvard και στο Boston University από όπου έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμα.

Είπε ακόμα, πως «τα χρήματα που εξοικονομούσε ως επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ως σερβιτόρος στο εστιατόριο ‘Pier Four’ της Βοστώνης τα έστελνε στην Ελλάδα και βοηθούσε την οικογένειά του οικονομικώς. Η αυτοθυσία του για εκείνους που αγαπούσε ήταν το κύριο θέμα του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Ο ενταφιασμός του έγινε στο κοιμητήριο Mt. Auburn, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Κέμπριτζ και Γουότερτάουν, ενώ ακολούθησε το γεύμα της μακαρίας στην κοινοτική αίθουσα.

Πηγή: www.ekirikas.com

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων