26/02/2022 27/02/2022 Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, σε μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς και μεγάλη σημασία. της Δέσποινας Σωτηρίου Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αύριο Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Πολιούχο της Θεσσαλονίκης ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας...
26 Φεβρουαρίου, 2022 - 17:02
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2022 - 0:39

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η γεμάτη συμβολισμούς επίσκεψη σε Θράκη, Άγιο Όρος και Χάλκη

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η γεμάτη συμβολισμούς επίσκεψη σε Θράκη, Άγιο Όρος και Χάλκη

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, σε μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς και μεγάλη σημασία.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αύριο Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Πολιούχο της Θεσσαλονίκης ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας όπου θα γίνει δεκτός από τον Καθηγούμενο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο.

 

Επίσκεψη σε Μονές του Αγίου Όρους

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Ουρανούπολη και ακολούθως για τη Δάφνη από όπου, με ιδιωτικό δρομολόγιο, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του σε Μονές και Κελιά του Αγίου Όρους.

Πρώτος σταθμός το Κελί της Αγίας Άννης στις Καρυές όπου θα ιερουργήσει το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Επιστασία, τη νέα αδελφότητα Εσφιγμένου, την Ιερά Μονή Ιβήρων ενώ τελικός προορισμός θα είναι η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου και θα διανυκτερεύσει.

Την Τρίτη 1 Μαρτίου θα τελέσει Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος.

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα συνεχίσει το ταξίδι του για την Κομοτηνή.

 

Στην ακριτική Θράκη

Εκεί, στις 7 το απόγευμα , θα τελεστεί δοξολογία για την υποδοχή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγε­λισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Στις 19:30 ο Σεβασμιώτατος θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ΔΠΘ αποτελεί βασικό σύμμαχο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προώθηση ελληνικής ελληνικής γλώσσας «την αναγέννηση της οποίας θα απολαύσει η νέα γενιά της Ομογένειας»

Μάλιστα σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ευθύνη που έχουν όλοι για τη διάδοση και παράδοση του θησαυρού των Ελληνικών Γραμμάτων στις μελλοντικές γενιές.

Και ευχαρίστησε το ΔΠΘ στο πρόσωπο του Πρύτανη, Καθηγητή Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, για τη συνεργασία που υπάρχει με την Αρχιεπισκοπή για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική.

 

Συνεργασία με το ΔΠΘ

Στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ανατέθηκε η συγγραφή αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς σε ομάδα καθηγητών του Δ.Π.Θ. υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.

Την Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022, και ώρα 12:00 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί στην ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της Μαρωνείας, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ», προς τιμήν και μνήμη του μακαριστού Ἀρχιεπι­σκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου.

 

Επιστροφή στη Χάλκη

Την επομένη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα επισκεφθεί την περιοχή του Μεγάλου Ρεύματος και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Μάιο του 2019, ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν από το 2011 Μητροπολίτης Προύσης και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης. Τα χρόνια που βρισκόταν εκεί έκανε πολύ μεγάλο αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, τον οποίο συνεχίζει και σήμερα από τη Νέα Υόρκη.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα επισκεφθούν την Αγία Σοφία, τον Ιππόδρομο, την Παναγία των Βλαχερνών, τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή.

Την Κυριακή θα εκκλησιαστούν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου της Λειτουργίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ενώ μετά τη Λειτουργία θα έχει συνάντηση με την Α.Π.Θ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα αναχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Σεβασμιώτατος προτίθεται να θίξει για μία ακόμα φορά όλα τα «ακανθώδη» ζητήματα που αφορούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η συστηματική καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών από την πλευρά της Τουρκίας.

Θέματα τα οποία βρέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση την οποία είχε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στα μέσα του μήνα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε προς τον κ. Άνταμς ότι η Αρχιεπισκοπή, ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα την Νέα Υόρκη, ελπίζει και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία των όλων των λαών του κόσμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ότι είναι δύσκολοι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην Ανατολική Μεσόγειο όσο παραμένει η Κύπρος υπό παράνομη τουρκική κατοχή και όσο υπάρχουν παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας από την Ελλάδα.

«Είμαστε εδώ διότι γνωρίζουμε ότι ο καλός μας φίλος, Δήμαρχος Άνταμς, γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και γνωρίζουμε την αφοσίωση του και στα δυο είναι είναι το γερό θεμέλιο για τη συνεχή στενή σχέση και την θερμή φιλία μας», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην δημαρχιακή κατοικία, μεταξύ και άλλων ομογενών ήταν και ο νεοδιορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Ιερά Μονή Βλατάδων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Στην Αγιορείτικη Εστία o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Πρύτανη του ΑΠΘ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων