15/02/2023 15/02/2023 Έκκληση για ενότητα, καθώς και προσευχή για τους τραυματίες και τους νεκρούς από την φονική επίθεση στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, του Μίσιγκαν, έκανε ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ κ. Νικόλαος. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί. Το πανεπιστήμιο ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες για 48 ώρες. Της...
15 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2023 - 8:59

Ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ για την φονική επίθεση σε πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ για την φονική επίθεση σε πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν

Έκκληση για ενότητα, καθώς και προσευχή για τους τραυματίες και τους νεκρούς από την φονική επίθεση στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, του Μίσιγκαν, έκανε ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ κ. Νικόλαος. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί. Το πανεπιστήμιο ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες για 48 ώρες.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο χθεσινό του μήνυμα, ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ κ. Νικόλαος εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό περιστατικό: “Η καρδιά μας πονά για όλους εσάς για τα δεινά που μαθαίνουμε ότι περνάτε. Αυτό το διάστημα πόνου και φόβου, κληρικοί από όλες τις ενορίες στέκονται στο πλευρό των τραυματιών, των οικογενειών και φίλων των θυμάτων, και παρέχουν κάθε είδους βοήθεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και εγώ προσευχόμαστε για εσάς και τους αγαπημένους σας”.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διάσωση και την εύρεση καταφυγίου: “Σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και σε όλες τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που ανταποκρίθηκαν, που έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο συμβάλλοντας στην προστασία της πανεπιστημιούπολη, είμαι αιωνίως ευγνώμων για τις υπηρεσίες τους και τη θυσία τους. Αυτό το αίσθημα ευγνωμοσύνης επεκτείνεται σε όσους άμεσα έσπευσαν να σώσουν και να μεταφέρουν τους τραυματισμένους, και σε όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου που συνέβαλε στην εύρεση καταφυγίου για τους φοιτητές“.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχαριστίες του στο ιατρικό προσωπικό: “Θα ήθελαν να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Sparrow στο Λάνσινγκ που εργάζεται ακούραστα για να προστατεύσει, να επουλώσει και να συμβάλλει στην ανάρρωση των τραυματιών αυτής της φονικής επίθεσης”.

“Ευχαριστώ ακόμη όλους τους κληρικούς που συνέβαλαν στην πνευματική φροντίδα των θυμάτων, τόσο στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όσο και σε όλη την κοινότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση για προσευχή και ενότητα:

“Ας προσευχηθούμε για τους τραυματισμένους, τις οικογένειες, τους φίλους, τους συμφοιτητές και για όλους όσοι πενθούν για τις απώλειες των αγαπημένων προσώπων τους.
Ας προσευχηθούμε για την ανάρρωση όσων προσπαθούν να επανακάμψουν, αλλά και για όσους συμβάλλουν στην αποκατάστασή τους.
Ας προσευχηθούμε για τις ψυχές όσων έχασαν τη ζωή τους με τέτοιο τραγικό τρόπο, έτσι ώστε να αναπαυθούν εν ειρήνη.
Παρά το μεγάλο κακό που μας βρήκε, εμείς στεκόμαστε ενωμένοι και δυνατοί”.

 

Με ανακοινώσεις του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε: “Πάρα πολλές αμερικανικές κοινότητες έχουν χτυπηθεί σκληρά από τη βία με τη χρήση όπλων”, θύμισε για μια ακόμη φορά. “Έχω αναλάβει δράση για να καταπολεμηθεί αυτή η επιδημία στην Αμερική, με ιστορικό αριθμό εκτελεστικών διαταγμάτων και τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια (…). Όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, είπε, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής σε λύκειο της Πάρκλαντ (Φλόριντα) τη 14η Φεβρουαρίου 2018.

“Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να αναφωνήσουν ‘αρκετά’ και να απαιτήσουν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση“, συμπλήρωσε ο ογδοντάρης δημοκρατικός πρόεδρος.

Όλα τα θύματα ανεξαιρέτως ήταν «φοιτητές του MSU», δήλωσε ο Κρις Ρόζμαν, αξιωματικός της πανεπιστημιακής αστυνομίας του ιδρύματος, από τα πιο περίβλεπτα στις ΗΠΑ, όπου σπουδάζουν κάπου 50.000 νέοι.

Πρόσθεσε ότι ο “43χρονος ύποπτος”, ονόματι Άντονι Μακρέι, που βρέθηκε νεκρός επιτόπου τη Δευτέρα περί τα μεσάνυχτα, δεν είχε “καμία σχέση ούτε με το πανεπιστήμιο, ούτε με φοιτητή, ούτε με υπάλληλο του ιδρύματος, ούτε το τρέχον διάστημα, ούτε στο παρελθόν”.

Πηγή φωτογραφίας: detroitnews.com

Η επίθεση άρχισε να εκτυλίσσεται το βράδυ, περίπου στις 20:00 (τοπική ώρα· περί τις 04:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου), της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου. Σχεδόν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (στις 07:28 ώρα Ελλάδας), ο 43χρονος δράστης εντοπίστηκε νεκρός και κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, η Γκρέτσεν Γουίτμερ, εμφανώς αναστατωμένη, καταδίκασε την “αιματοχυσία”. “Ξέρουμε πως αυτό είναι αποκλειστικά αμερικανικό πρόβλημα (…). Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι”, είπε η δημοκρατική πολιτικός.

“Απόψε ας πάρουμε στην αγκαλιά μας την κοινότητα των Σπαρτιατών”, έγραψε χθες μέσω Twitter η κ. Γουίτμερ. “Σπαρτιάτες” αποκαλούνται γενικά οι φοιτητές του MSU, έμβλημα του οποίου άλλωστε είναι μια περικεφαλαία της αρχαίας Ελλάδας.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών πολύ σοβαρά, από τα πυρά στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, στην πολιτεία Μίσιγκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η διάδοση των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας στους τρεις ενηλίκους διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο και ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της εξάπλωσης είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας των όπλων, που δεν χωράει καμία σύγκριση με τους δείκτες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021, περίπου 49.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελούσε θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά· το 2020, καταγράφηκαν 45.000 θάνατοι. Με άλλα λόγια, καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι την ημέρα, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ήταν αυτοκτονίες.

Πηγή φωτογραφίας: detroitnews.com

Περισσότερες φωτογραφίες (detroitnews.com) ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων