08/03/2023 08/03/2023 Η νέα αγγλόφωνη ενορία του Αγίου Σωφρονίου στην περιοχή Hectorville της Αδελαΐδος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Αδελαΐδος, ο οποίος έδωσε ομιλία με θέμα τη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο ακροατήριο τις εγκάρδιες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου...
08 Μαρτίου, 2023 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2023 - 12:17

Ο Επίσκοπος Σινώπης για τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Σινώπης για τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ

Η νέα αγγλόφωνη ενορία του Αγίου Σωφρονίου στην περιοχή Hectorville της Αδελαΐδος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Αδελαΐδος, ο οποίος έδωσε ομιλία με θέμα τη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο ακροατήριο τις εγκάρδιες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Στη συνεχεία, έκανε μια γενική περιγραφή της ζωής του Αγίου Σωφρονίου, ενός συγχρόνου αγίου, ο οποίος έζησε στον εικοστό αιώνα, πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένα θέματα από τη διδασκαλία του αγίου, όπως η ακηδία, η «σοφία» του κόσμου, η αγάπη στους εχθρούς, οι συμφορές της ζωής.

Ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι ο Άγιος Σωφρόνιος υπήρξε άγιος της εποχής μας, καθώς με τη ζωή του και τα γραπτά του μάς διδάσκει ότι, παρά τις προκλήσεις και τους πειρασμούς της σύγχρονης κοινωνίας, μπορούμε να έχουμε ουσιαστική σχέση με τον Θεό και να υπακούμε στην εντολή Του να γίνουμε άγιοι. Όλοι μπορούμε να είμαστε χριστιανοί, δηλαδή να αγαπάμε τον Χριστό και να βαδίζουμε ελεύθερα και πρόσχαρα την οδό του αγιασμού.

Μάλιστα, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι αν θέλουμε να λεγόμεθα χριστιανοί, τότε ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι η αγιότητα, που σημαίνει, εκτός των άλλων, την πλήρη αποδοχή του θείου θελήματος. Αν θέλουμε να λεγόμεθα χριστιανοί, πρέπει και να είμαστε χριστιανοί, δηλαδή παιδιά του Θεού, μέλη της Εκκλησίας Του, αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση για την υπέρβαση του δικού μας θελήματος. Η ζωή του Αγίου Σωφρονίου υπήρξε ακριβώς αυτό. Υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου, ο οποίος ένοιωσε βαθειά μέσα στην ύπαρξή του ότι η εντολή του Χριστού να αγαπάμε τον Θεό, μ’ όλη μας την καρδιά και την ψυχή και το νου, δεν είναι απλώς κάτι που θα διαμορφώσει θετικά την ψυχολογία μας, αν ακολουθήσουμε την εντολή, αλλά έχει να κάνει με ολόκληρη την ύπαρξή μας. Είναι ο τρόπος που αναπνέουμε, ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που υπάρχουμε, όπως ανέφερε ο Επίσκοπος Σινώπης.

Μόλις πέρασε μήνας από την πρώτη Θεία Λειτουργία που ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός, με την ευλογία και τις προσευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, τέλεσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ, της πρώτης στην Αυστραλία αγγλόφωνης ελληνορθοδόξου ενορίας. Πρόκειται για ορόσημο στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Επίσης, αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση του γεγονότος ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος ήλθε για να ποιμάνει όλο το λογικό ποίμνιο του Χριστού στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως εθνικότητος, γλώσσης, ταυτότητας, πράγμα που αποτελεί τον πυρήνα της παγκοσμίου αποστολικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η απόφαση του Σεβασμιωτάτου να διαλέξει ως προστάτη άγιο της νεοϊδρυθείσης αγγλόφωνης ενορίας στην Αδελαΐδα τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, αντανακλά αυτή την πραγματικότητα, αφού ο άγιος μίλησε για την υπέρβαση του εθνοφυλετισμού καλώντας τους χριστιανούς να προσεύχονται για όλο το ανθρώπινο γένος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι για όλο τον κόσμο, το σπίτι και το θεραπευτήριο για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Χριστό και να ενωθούν οντολογικά μαζί Του, πράγμα που, όπως μάς έδειξαν οι άγιοι με τη ζωή τους, είναι δυνατό με τη χάρη του Θεού, όπως επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος.

Ο Άγιος Σωφρόνιος υπήρξε η ενσάρκωση της οικουμενικότητας. Γεννήθηκε το 1896 στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς ορθόδοξης οικογένειας. Ωστόσο, ως νεαρός ενήλικας έζησε ως κοσμικός διανοούμενος, σπουδάζοντας στη Μόσχα πριν μεταβεί στην Ιταλία, το Βερολίνο και αργότερα στο Παρίσι. Συνειδητοποιώντας τα περιορισμένα όρια της διανοουμενίστικης αναζήτησης του θείου, το 1925 ταξίδεψε στο Άγιον Όρος, όπου μόνασε με πνευματικό καθοδηγητή του τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, έναν ολιγογράμματο κατά κόσμον ασκητή, ο οποίος έγινε η κύρια πνευματική επιρροή του Αγίου Σωφρονίου για το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά από δεκαετίες μοναστικής ζωής στο Άγιον Όρος, ο Άγιος Σωφρόνιος ίδρυσε το έτος 1959 την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας, η οποία προσήλκυσε μοναχούς και προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Σωφρόνιος εκοιμήθη σε ηλικία 97 ετών, στις 11 Ιουλίου 1993. Στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον κατέταξε στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αντανακλώντας την φιλόξενη ατμόσφαιρα που το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας Αγίου Σωφρονίου φιλοδοξεί να καταστήσει τρόπο υπάρξεως της ενορίας, μετά την ομιλία του Θεοφιλεστάτου προσφέρθηκε ένα απολαυστικό απογευματινό τσάι. Τούτο έδωσε σ’ όλους τους παρευρεθέντες, κληρικούς και λαϊκούς, από διάφορες ενορίες και εκκλησιαστικές παρουσίες, την ευκαιρία να απολαύσουν την συντροφιά αλλήλων εν Χριστώ και να ενθαρρύνουν τη νέα αυτή ενοριακή οικογένεια ώστε τα μέλη της να σφυρηλατήσουν δεσμούς αγάπης ως αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ.

Πηγή: greek.vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων