25/03/2024 25/03/2024 Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη τελέστηκε χθες ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος...
25 Μαρτίου, 2024 - 12:28
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2024 - 12:29

Πανηγυρικός Εσπερινός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Εσπερινός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη τελέστηκε χθες ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, καθώς επίσης πολλοί κληρικοί της πόλεως του Σύδνεϋ και πλήθος ευσεβών πιστών.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, στον σύντομο λόγο του προς το εκκλησίασμα, αφού ευχήθηκε καταλλήλως για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σεβαστείας για την παρουσία και συμμετοχή του στην Ι. Πανήγυρή του Καθεδρικού Ναού, ενώ τον παρακάλεσε να κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, κατά το κήρυγμά του, σημείωσε εισαγωγικά ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνιστά ένα μυστήριο, καθότι ο Λόγος του Θεού γίνεται κάτι το οποίο δεν ήταν, δηλαδή άνθρωπος, και παράλληλα παραμένει αυτό που ήταν, δηλαδή Θεός, ενώ η Παναγία, επίσης, γίνεται κάτι που δεν ήταν, δηλαδή μητέρα, και παράλληλα παραμένει αυτό που ήταν, δηλαδή παρθένος. «Αυτό το μυστήριο σύμφωνα με τον ορθό λόγο και τη λογική, δεν εξηγείται», παρατήρησε, για να αναρωτηθεί: «Σήμερα, στη μοντέρνα εποχή μας, όπου όλα τα μετράμε με τα μαθηματικά και τον ορθό λόγο, πώς γίνεται να καταλάβουμε το μυστήριο; Πώς μπορούμε να μετέχουμε στο μυστήριο αυτό της χάριτος του Θεού και της ανορθώσεως του πεσόντος ανθρώπου;».

Εδώ έρχεται η Εκκλησία», αποκρίθηκε, «για να μας πει ότι τα μυστήρια τα ζει κανείς όχι με τον νου και τη λογική, αλλά με την καρδιά. Γι’ αυτό και ο Χριστός είπε στους μακαρισμούς ότι “μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται”. Μόνο με άδολη καρδιά και με καρδιά δοσμένη στον Θεό, μπορούμε να καταλάβουμε τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Όσο ζούμε έξω από την Εκκλησία, όσο δεν μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή Της, όσο βλέπουμε τον Χριστό αποκλειστικά σαν έναν καλό διδάσκαλο, ο οποίος δίδαξε μερικές ηθικές αρχές, και όχι ως τον Υιό και Λόγο του Θεού, τόσο δε θα μπορούμε να καταλάβουμε τίποτα από αυτά που η Εκκλησία μάς προσφέρει και τις διεξόδους που μας δίνει από την απελπιστική ζωή της αμαρτίας και την καταδυνάστευση του διαβόλου. Μόνο μέσα στην Εκκλησία, με άδολη καρδιά, μπορούμε να καταλάβουμε τα μυστήρια και να νιώσουμε την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Χωρίς την παρουσία μας μέσα στο Σώμα του Χριστού είναι αδύνατο να καταλάβουμε γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος, γιατί έδειξε τόση αγάπη για να ανορθώσει τον άνθρωπο, γιατί, παρότι είμαστε αμαρτωλοί, εκείνος επιμένει και θέλει να μας σώσει».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι, δια της υπακοής της στο θέλημα του Θεού, έγινε δοχείο της Χάριτος και συνέβαλε στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Προέτρεψε δε τους πιστούς να σκύψουν ευλαβικά ενώπιον της Υπεραγίας Θεοτόκου και να επικαλεστούν τις πρεσβείες Της, ώστε ο Θεός να φωτίζει και να ενδυναμώνει όλους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων