17/03/2024 17/03/2024 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου πατρός Νικολάου Μποζίκη. Στην Ακολουθία προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος πρωτύτερα προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο...
17 Μαρτίου, 2024 - 12:42
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2024 - 13:08

Σύδνεϋ: 40ήμερο μνημόσυνο Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη

Διαδώστε:
Σύδνεϋ: 40ήμερο μνημόσυνο Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου πατρός Νικολάου Μποζίκη.

Στην Ακολουθία προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος πρωτύτερα προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από άλλους κληρικούς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και το έργο του μεταστάντος κληρικού, υπογράμμισε την αφοσιωμένη και θυσιαστική διακονία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για περισσότερο από μισό αιώνα.

«Υπηρέτησε την Εκκλησία», σημείωσε, «όχι με τη φιλοσοφία του υπαλλήλου, αλλά με τη φιλοσοφία ότι η ιερωσύνη είναι τρόπος ζωής. Ότι είναι δόσιμο ολοκληρωτικό, κένωση και αγάπη, ώστε μέσα από αυτά να διδάσκεις στους ανθρώπους τι σημαίνει Χριστός και Εκκλησία».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μακαριστός κληρικός ξεκίνησε την ιερατική του διαδρομή σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την τοπική Εκκλησία και για τους ξενιτεμένους Έλληνες της πέμπτης ηπείρου.

Η συγκίνηση του Αρχιεπισκόπου κορυφώθηκε κατά την αναφορά του στην ευλάβεια που έτρεφε ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ιδίως προς τις Ακολουθίες του Εσπερινού της Συγχωρήσεως και της Δευτέρας Αναστάσεως, την Κυριακή του Πάσχα.

«Μας λείπει ο πατήρ Νικόλαος και κυρίως απόψε που θα τελέσουμε τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως», ανέφερε φανερά συγκινημένος, και συνέχισε: «Ήταν πρώτος αυτός που ερχόταν σε όλες τις εκδηλώσεις και σε όλα τα γεγονότα της Εκκλησίας μας. Αλλά σε αυτήν την Ακολουθία που γίνεται απόψε, όπως και στον Εσπερινό της Αγάπης, είχε μια ιδιαίτερη ευλάβεια. Και όταν πλησίαζαν οι μέρες, ο ίδιος πολλές φορές τηλεφωνούσε στους ιερείς και τους έλεγε “να ‘ρθείτε απόψε να συγχωρεθούμε”. Αυτοβούλως επικοινωνούσε με τους νεότερους κληρικούς και τους παρότρυνε να κρατούν τις παραδόσεις της Εκκλησίας. Συνέπεσε να τελούμε σήμερα το μνημόσυνό του και τα θυμάμαι όλα αυτά και συγκινούμαι, αλλά ταυτόχρονα διδάσκομαι από το κουράγιο του και από τον ζήλο που είχε, να είναι πάντοτε παρών. Νομίζω ότι η Αρχιεπισκοπή μας θα δυσκολευτεί να βρει κληρικούς σαν τον πατέρα Νικόλαο».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικότερα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την πολυετή υπηρεσία και προσφορά του μακαριστού πατρός Νικολάου Μποζίκη, και ευχήθηκε, ενώπιον της Πρεσβυτέρας Χρυσής, συγγενών και οικείων του, ο Θεός να τον αναπαύει μετά των Αγίων και των Δικαίων.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων