21/10/2023 21/10/2023 Στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης τελέστηκε ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου Ακαδημαϊκού έτους και της αναλήψεως καθηκόντων του νέου Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Αναπλ. Καθηγητού Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας...
21 Οκτωβρίου, 2023 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2023 - 12:10

Τελετή αγιασμού για το νέο Ακαδημαϊκού έτους στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Διαδώστε:
Τελετή αγιασμού για το νέο Ακαδημαϊκού έτους στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης τελέστηκε ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου Ακαδημαϊκού έτους και της αναλήψεως καθηκόντων του νέου Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Αναπλ. Καθηγητού Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ουγκάντας κ. Ιερώνυμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Κασιμάτης μετά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου και μέλους του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής κ. Θεοφυλάκτου Μηλιαράκη, ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νικάκης μετά του Υποδιευθυντού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Γεράκης, ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου (Σταυροφόρων) Ηρακλείου Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Παναγιωτάκης, ο Άρχων Πρωτονοτάριος της Μ.τ.Χ.Ε. Ελλογ. κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ Μουσικολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο Μουσικολογιώτατος Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. και μέλος ΕΔΙΠ της ΠΑΕΑΚ κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ο Συντονιστής των Θεολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Ελλογ. κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, το Διδακτικό και Διοικητικό Προσωπικό της ΠΑΕΑΚ, οι φοιτητές και προσκεκλημένοι.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο απερχόμενος Προεδρεύων της ΠΑΕΑΚ και Διευθυντής του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών Αναπλ. Καθηγητής κ. Χριστόφορος Αρβανίτης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και παρέδωσε συμβολικά στο νέο Πρόεδρο τα κλειδιά του γραφείου του Προέδρου, ευχόμενος καλή και δημιουργική θητεία.

Εν συνεχεία ο νέος Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στο επιτελεσθέν έργο των προηγουμένων Διοικήσεων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ακαδημία λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων και της γενικότερης κρίσης των ανθρωπιστικών σπουδών, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, στη σχέση της Ακαδημίας με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, με τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους Ακαδημαϊκούς Συναδέλφους, του Διοικητικούς Συνεργάτες και τους φοιτητές της Ακαδημίας. Ολοκλήρωσε το λόγο του με τα εξής: «Ευρισκόμενοι στην περίοδο της χάριτος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με το παράδειγμά Του και το ζωοποιό Του Λόγο, μας υπέδειξε ένα ανατρεπτικό δρόμο για την άσκηση της όποιας εξουσίας-διακονίας: “Ει τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος”. Πρώτος είναι εκείνος που θυσιαστικά θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του ανθρώπου μέσα από τη σταυρική διάσταση της σχέσεως Εκκλησίας και κόσμου. Θεοτίμητε και λαοπρόβλητε Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε, παρακαλούμε θερμά να μας θωρακίσετε με την ζείδωρον ευλογία σας και να προσεύχεσθε για όλους μας, ώστε να φανούμε αντάξιοι αυτού του δρόμου».

Κατόπιν, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της Ακαδημίας και την ανάγκη στήριξής της μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γενικότερης κατάστασης των ανθρωπιστικών σπουδών. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η διηνεκής επικοινωνία της Ακαδημίας με την Ιερά Σύνοδο και την τοπική Εκκλησία, η συνεργασία όλων υπό το πρίσμα της σχέσης ως κοινωνίας προσώπων.

Τόνισε εμφαντικά ότι η απουσία «επικοινωνίας» δημιουργεί το αντίθετο της σχέσης, δηλαδή την σχάση. Προέτρεψε τους ιερείς να παροτρύνουν τα παιδιά των ενοριών να πλησιάσουν το ενοριακό έργο και να φοιτήσουν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Είπε με λόγο πατρικό που φανερώνει και την αγωνία του Ποιμένα: Κι εμάς κάποιος μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στη διακονία της Εκκλησίας. Δεν πρέπει να μας απασχολεί άραγε αν θα αφήσουμε ανθρώπους μετά από εμάς; Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή να πρυτανεύει το αίσθημα της αγάπης και της συναδελφικότητας προκειμένου να προχωρήσει το έργο της Πατριαρχικής Ακαδημίας.

Εν συνεχεία, κλήθηκε στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος μετά τις εγκάρδιες ευχές για ενδυνάμωση του έργου της Ακαδημίας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο υποστήριξε την Θεολογική Σχολή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μέσω της κινητοποίησης των Κοινοτήτων και των Ενοριών, ώστε σήμερα να αριθμεί 98 φοιτητές.

Τέλος, ομίλησε και ο Μητροπολίτης Ουγκάντας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεολογική Σχολή και κατέθεσε ενώπιον όλων το όραμά του για δημιουργία Σχολής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και οικοδόμηση Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στη Μητρόπολή του.

Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο φοιτητές της Πατριαρχικής Ακαδημίας που προέρχονται από την Ουγκάντα και προετοιμάζονται να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους.

    

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων