25/12/2023 25/12/2023 Για το θεολογικό νόημα της ενσαρκώσεως του Υιού του Θεού κάνει λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ μέσα από τη φετινή Εγκύκλιο του για την εορτή των Χριστουγέννων. «Το μυστήριο που εορτάζουμε αυτήν την ημέρα είναι η συμφιλίωση ανάμεσα στον Θεό και την ανθρωπότητα, διότι η αμαρτία του ανθρώπου την οδήγησε σε έχθρα με...
25 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2023 - 13:45

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Πισιδίας για την εορτή των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Εγκύκλιος Μητροπολίτη Πισιδίας για την εορτή των Χριστουγέννων

Για το θεολογικό νόημα της ενσαρκώσεως του Υιού του Θεού κάνει λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ μέσα από τη φετινή Εγκύκλιο του για την εορτή των Χριστουγέννων.

«Το μυστήριο που εορτάζουμε αυτήν την ημέρα είναι η συμφιλίωση ανάμεσα στον Θεό και την ανθρωπότητα, διότι η αμαρτία του ανθρώπου την οδήγησε σε έχθρα με τον Θεό. Η ενανθρώπηση, όμως, του Υιού και Λόγου του Θεού ήρθε να αποκαταστήσεις την άβυσσο που είχε ανοιχθεί. Ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού αποκαθιστά τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και αποκαθιστά την ειρήνη μεταξύ του δημιουργήματος και του Δημιουργού , μία βαθειά και διαρκή ειρήνη, την οποία κανείς δεν μπορεί να την αφαιρέσει», επισημαίνει o Σεβασμιώτατος και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

«Ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε για να μας φέρει αιώνια ειρήνη, προσφέροντάς μας μία νέα ζωή με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Εάν εμείς αληθινά δεχόμαστε αυτό το μεγάλο δώρο από τον Θεό, τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί και θα γεμίσει από αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πίστη, πραότητα και εγκράτεια (Γαλ.5:22-23). Εάν πραγματικά αγαπούμε τον Θεό, εάν αληθινά γεμίζουμε από πνευματική χαρά και αν έχουμε αληθινή ειρήνη μαζί του, τότε οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι βέβαιο πως θα μεταμορφωθούν.»

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ για την εορτή των Χριστουγέννων 2023:

Προσφιλείς πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

«Σήμερον ὁ Χριστός ἐν Βηθλεὲμ γεννᾶται ἐκ Παρθένου· σήμερον ὁ ἄναρχος ἄρχεται, καὶ ὁ Λόγος σαρκοῦται· αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν ἀγάλλονται, καὶ ἡ γῆ σὺν τοῖς ἀνθρώποις εὐφραίνεται· οἱ Μάγοι τὰ δῶρα προσφέρουσιν· οἱ Ποιμένες τὸ θαῦμα κηρύττουσιν· ἡμεῖς δὲ ἀκαταπαύστως βοῶμεν· Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». (Δοξαστικο όρθρου Χριστουγέννων).

Από χρόνο σε χρόνο ο αγγελικός αυτός ύμνος αντηχεί την ημέρα της Γεννήσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, υπενθυμίζοντας σε όλη την ανθρωπότητα το ευαγγέλιον της σωτηρίας. Από χρόνο σε χρόνο ο ύμνος αυτός προσφέρει ένα φως ελπίδας στην ανθρωπότητα, η οποία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Από χρόνο σε χρόνο ο ύμνος αυτός δίνει ένα τόνο χαράς στα ανθρώπινα βάσανα και τις τραγωδίες. Από χρόνο σε χρόνο η Εκκλησία εορτάζει με ευφρόσυνη επισημότητα την κατά σάρκα Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού σε αυτόν τον κόσμο τον γεμάτο από πολέμους και βία, ο Οποίος έρχεταιγια να μας δώσει την ειρήνη, όπως προείπε ο θεόπνευστος προφήτης Ησαΐας: «ὅτι παιδίον ἐγενήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν, οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ, καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ μεγάλης βουλῆς ἄγγελός, θαυμαστὸς σύμβουλος, Θεὸς ἰσχυρός, ἐξουσιαστής, ἄρχων εἰρήνης, πατὴρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος· ἐγὼ γὰρ ἄξω εἰρήνην ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας, εἰρήνην καὶ ὑγίειαν αὐτῷ.» (Ησ.9:6).

Στις ιερές ακολουθίες μας, ο υμνογράφος σωστά αναφωνεί προς τον φιλάνθρωπο Κύριο: «Θεὸς ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν, τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον, εἰρήνην παρεχόμενον, ἀπέστειλας ἡμῖν· ὅθεν θεογνωσίας, πρὸς φῶς ὁδηγηθέντες, ἐκ νυκτὸς ὀρθρίζοντες, δοξολογοῦμέν σε Φιλάνθρωπε.» (Κανών της εορτής, ωδή 5η). Παρά ταύτα, πολλοί θα απορούσαν πού υπάρχει η ειρήνη, την οποία ο Υιός και Λόγος του Θεού έφερε πριν από δύο χιλιάδες και παραπάνω χρόνια;

Το μυστήριο που εορτάζουμε αυτήν την ημέρα είναι η συμφιλίωση ανάμεσα στον Θεό και την ανθρωπότητα, διότι η αμαρτία του ανθρώπου την οδήγησε σε έχθρα με τον Θεό. Η ενανθρώπηση, όμως, του Υιού και Λόγου του Θεού ήρθε να αποκαταστήσεις την άβυσσο που είχε ανοιχθεί. Ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού αποκαθιστά τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και αποκαθιστά την ειρήνη μεταξύ του δημιουργήματος και του Δημιουργού , μία βαθειά και διαρκή ειρήνη, την οποία κανείς δεν μπορεί να την αφαιρέσει. Όπως ο Άρχων της ειρήνης μας λέγει: «Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ καθὼς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγὼ δίδωμι ὑμῖν, μὴ ταρασσέσθω ὑμῶν ἡ καρδία μηδὲ δειλιάτω.» (Ιω.14:27).

Ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε για να μας φέρει αιώνια ειρήνη, προσφέροντάς μας μία νέα ζωή με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Εάν εμείς αληθινά δεχόμαστε αυτό το μεγάλο δώρο από τον Θεό, τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί και θα γεμίσει από αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πίστη, πραότητα και εγκράτεια (Γαλ.5:22-23). Εάν πραγματικά αγαπούμε τον Θεό, εάν αληθινά γεμίζουμε από πνευματική χαρά και αν έχουμε αληθινή ειρήνη μαζί του, τότε οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι βέβαιο πως θα μεταμορφωθούν.

Όπως ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ κάποτε είπε: «απόκτησε το Πνεύμα της Ειρήνης και χιλιάδες ψυχές γύρω σου θα σωθούν». Ένας αληθινός Χριστιανός δεν μπορεί να εγκρίνει καμία χρήση βίας ή κακοποίησης οποιουδήποτε πλάσματος. Οι αληθινοί Χριστιανοί θα πρέπει με μια φωνή να καταδικάζουν κάθε είδους βία. Οι αληθινοί Χριστιανοί οφείλουν να προστατεύουν τους ευάλωτους, να αποτρέπουν τη βία και να προωθούν την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Διότι η ειρήνη είναι η αποκατάσταση της κτίσεως στην πραγματική της μορφή, όπως ο Δημιουργός τη σχεδίασε και τη δημιούργησε. Η ειρήνη είναι η κατ’ εξοχήν παρουσία του Θεού ανάμεσά μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί, σας εύχομαι εγκαρδίως για τις εορτές της Επιφανείας του Κυρίου στη γη, δεόμενος όπως χαρίσει σε όλους μας την απόλυτη και απεριόριστη αγάπη και ειρήνη.

Αττάλεια, Χριστούγεννα 2023

+ ο Πισιδίας Ιώβ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων