21/10/2023 21/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Κενανίδη, μετέβη στην Αθήνα από 17ης έως 19ης Οκτωβρίου 2023 για επίσκεψη εργασίας. Το ταξείδι τούτο εγένετο με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ σημαντική για την δημιουργία ωρισμένων επαφών...
21 Οκτωβρίου, 2023 - 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2023 - 16:12

Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου

Διαδώστε:
Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Κενανίδη, μετέβη στην Αθήνα από 17ης έως 19ης Οκτωβρίου 2023 για επίσκεψη εργασίας.

Το ταξείδι τούτο εγένετο με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ σημαντική για την δημιουργία ωρισμένων επαφών με αρμοδίους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, μετά τον διορισμό τους, του Μητροπολίτου Βελγίου ως Προέδρου και του π. Κωνσταντίνου Κενανίδη ως Γενικού Γραμματέως του Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαική Ενώσει.

Κατ᾽ αρχάς ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τους υποδέχθηκε σε ακρόαση στο γραφείο του στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος εκάλεσε στην συνάντηση αυτή και τον Θεοφιλ. εψηφ. Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, ο οποίος είναι ο νέος Διευθυντής του Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει.

Συζητήθηκε και η συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο για την επιμόρφωση των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Επίσης ο Μητροπολίτης Βελγίου ενημέρωσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για τον Διεθνή Διάλογο μεταξύ της Αγγλικανικής Κοινωνίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Την ιδία ημέρα ο Μητροπολίτης Βελγίου και ο π. Κωνσταντίνος Κενανίδης είχαν επίσημες συναντήσεις με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών κυρίαν Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και κ. Γεώργιο Κώτσηρα, με τους οποίους συζήτησαν εκτενώς για το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαική Ενώσει, καθώς και ζητήματα αφορώντα τους Αποδήμους Έλληνες της Μπενελούξ και την ορθόδοξη ταυτότητά τους, την διδασκαλία του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος και της ελληνικής γλώσσης.

Μετά την συνάντηση αυτή ακολούθησε άλλη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ε4 (Υπηρεσία Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ κ. Ανδρέαν Κοτίδην και την συνεργάτην του. Η συνάντηση ταύτη ήταν επίσης πολύτιμη και μεγάλης σημασίας για την λειτουργία του Γραφείου, της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, καθώς και του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αποστόλου Παύλου στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας και ο π. Κωνσταντίνος Κενανίδης επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντή της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Έτυχον θερμής υποδοχής και επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, προσφάτως χορηγηθέντα εις την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου. Πρόκειται για σημαντικήν χειρονομίαν σεβασμού εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας εδήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμπιστεύθηκε την εκπροσώπησή του στην Αθήνα εις τον άγιον Λαοδικείας, «διότι είναι αναμφίβολα το σωστό πρόσωπο στην σωστή θέση».

Το πρόγραμμα της επομένης ημέρας περιελάμβανε επίσκεψη στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκο Πιερρακάκη πλαισιωμένο από ολίγους στενούς συνεργάτες του. Πρώτα εγένετο λόγος για το Κεστεκίδειον Σχολείον στις Βρυξέλλες και την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία. Το κτήριο του σχολείου τούτου είναι ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την σύμφωνη γνώμη της Μητρός Εκκλησίας παρεχωρήθη στην Ελληνική Κυβέρνηση για 50 χρόνια. Έκτοτε ξεκίνησαν εργασίες ανακαινίσεως του κτηρίου για να διασφαλισθή με τον καλύτερο τρόπο η ασφάλεια των μαθητών του Σχολείου. Συζήτησαν επίσης για την διδασκαλία του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, την ανάγκη βιβλίων για το θρησκευτικό μάθημα, για το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Απόστολος Παύλος και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την διάρκειαν της παραμονής τους στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας και ο π. Κωνσταντίνος Κενανίδης συναντήθηκαν επίσης και με άλλα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σημερινήν κοινωνίαν. Όλες οι παραπάνω συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ φιλικό κλίμα.

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων