15/11/2023 16/11/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Εξαρχος Ουγγαρίας καί Μεσευρώπης κ. Αρσένιος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου προς τιμή και μνήμη του Ιεράρχου, προστάτου της Γερμανοφώνου Ενορίας της Μητροπόλεως στη Βιέννη. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάξιμος,...
15 Νοεμβρίου, 2023 - 21:54
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2023 - 12:31

H πανήγυρη της Γερμανοφώνου Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Βιέννη

Διαδώστε:
H πανήγυρη της Γερμανοφώνου Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Βιέννη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Εξαρχος Ουγγαρίας καί Μεσευρώπης κ. Αρσένιος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου προς τιμή και μνήμη του Ιεράρχου, προστάτου της Γερμανοφώνου Ενορίας της Μητροπόλεως στη Βιέννη.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάξιμος, ο π. Νικόλαος Rappert και ο π. Αθανάσιος.

Συμμετείχε πολυάριθμο εκκλησίασμα και έψαλε η καλλίφωνος πολυμελής χορωδία στην γερμανική και στην ελληνική τα τροπάρια.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε τον Ιερομόναχο π. Αθανάσιο εις Αρχιμανδρίτην και του απένειμε τα οφφίκια του Οικονόμου της Μητροπόλεως και του Πνευματικού – Εξομολόγου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του παρουσίασε την αγία βιοτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό του έργο και στο κείμενο της Θείας Λειτουργίας που τελούμε καθημερινώς.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ανεδείχθη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αλλά ζούσε ασκητικά και υπέφερε πολλά. Προσπάθησε να αντισταθεί στην εκκοσμίκευση της Εκκλησίας και κοιμήθηκε στην εξορία.

Κέντρο της διδασκαλίας του ιερού Χρυσοστόμου ήταν ο Χριστός σε μία εσχατολογική προοπτική, που οδηγούσε τους ανθρώπους στην επιθυμία της αιωνίου ζωής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μαρτυρία του για τον Χριστό και στην επιλογή του να αναλώσει τη ζωή του για Εκείνον που αγάπησε και για την Αλήθειά Του.

Στη συνάφεια της ευαγγελικής περικοπής του καλού Σαμαρείτη ο Σεβασμιώτατος συνέστησε να καταστήσωμε τον εαυτό μας Καλό Σαμαρείτη που συντρέχει, προσέχει και βοηθά τον συνάνθρωπο.

«Ο Χριστός μας καλεί με αγαπώσα καρδία να αντικρύζωμε τους συνανθρώπους μας. Έτσι θα πρέπει ως σώμα Χριστού, ως τοπική Εκκλησία να πορευόμαστε την οδό της αγάπης, της συγχωρήσεως που μας υπέδειξε η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας», επισήμανε. Εξέφρασε δε τη χαρά του για το ότι συνεόρτασαν όλοι οι ενορίτες την πανήγυρι του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Αναφέρθηκε επίσης ο Σεβασμιώτατος στην πολύτιμη συνεργασία του π. Αθανασίου και στην αφοσίωσή του στο έργο του στη Γερμανόφωνο Ενορία. Ζήτησε από το εκκλησίασμα να προσεύχονται για τους Ιερείς της ενορίας και για τον νέο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Μάξιμο, που λίγες μέρες πριν έλαβε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του.

Στην αντιφώνησή του ο π. Νικόλαος, υπεύθυνος της Γερμανοφώνου Ενορίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και συνεχάρη τον π. Αθανάσιο. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την χορωδία, που τόσο όμορφα συνόδευσε την ακολουθία και με αυτή την αφορμή αναφέρθηκε στην σπουδαία της πρόοδο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων