19/08/2023 19/08/2023 Δέος και συγκίνηση ένιωσαν όσοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη του Jeonju της Νότιας Κορέας . Ο Παντοκράτορας, η Ουράνια Λειτουργία, ο χορός των Προφητών και  πρόσωπα των προπατόρων του Χριστού στον τρούλο, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές στα τύμπανα εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πλήθος των πιστών που συνέρρευσαν για την...
19 Αυγούστου, 2023 - 12:33
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2023 - 13:35

Κορέα: Η Αγιογράφηση του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε 20 ημέρες

Διαδώστε:
Κορέα: Η Αγιογράφηση του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε 20 ημέρες

Δέος και συγκίνηση ένιωσαν όσοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη του Jeonju της Νότιας Κορέας .

Ο Παντοκράτορας, η Ουράνια Λειτουργία, ο χορός των Προφητών και  πρόσωπα των προπατόρων του Χριστού στον τρούλο, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές στα τύμπανα εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πλήθος των πιστών που συνέρρευσαν για την πανήγυρη από τη Seoul μέχρι και την Okinawa της Ιαπωνίας.

Το μεγάλο  σε έκταση και σημασία έργο της Αγιογράφησης του Ναού έγινε μέσα σε 20 μόνον εργάσιμες μέρες, για το οποίο ένας αγιογράφος, εάν εργαζόταν μόνος του, θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο.

Το χρονικό του «άθλου»

Την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Jeonju, η  ομάδα των αγιογράφων από την Ελλάδα μαζί με τους εθελοντές βοηθους από την Κορέα και την  Ταϊβάν εθελοντές, υπό την γενική επίβλεψη και καθοδήγηση του γνωστού καθηγητή αγιογραφίας κ. Σώζου Γιαννούδη.

Το έργο της αγιογραφήσεως του ιερού ναού ξεκίνησε το πρωί με προσευχή, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κορέας και ο εφημέριος της ενορίας π. Ιλαρίων Jeong απηύθυναν προς τον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο ειδική δέηση υπέρ των αγιογράφων και βοηθών, καθώς επίσης και υπέρ των εργαζομένων για την προετοιμασία του φαγητού για τους σαράντα και πλέον συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Περισσότερες Φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα

Η δεύτερη εβδομάδα : Η βυζαντινή αγιογραφία στην Άπω Ανατολή

Το έργο αγιογραφήσεως του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Jeonju, συνεχίστηκε με την βοήθεια του Κυρίου και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Μητέρας Του για δεύτερη εβδομάδα.

Αυτή την φορά συνέβη κάτι που δεν είχε συμβεί τις προηγούμενες φορές κατά την αγιογράφηση όλων των άλλων ναών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας.

Εκτός των Ελλήνων αγιογράφων, για πρώτη φορά στο συνεργείο συμμετείχαν αγιογράφοι και βοηθοί από την Κορέα και την Ταϊβάν, Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί. Αυτό είναι καρπός της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1995, με την πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου.

Το 1995 έγινε η αγιογράφηση του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ με την εθελοντική προσφορά αγιογράφων αποκλειστικά από την Ελλάδα, δηλαδή του αγιογράφου καθηγητή κ. Σώζου Γιαννούδη και των συνεργατών και μαθητών του.

Από τότε μέχρι σήμερα Κορεάτες και Ταϊβανέζοι μαθήτευσαν στην Ελλάδα, αλλά και στην Κορέα σε θερινά ταχύρρυθμα μαθήματα αγιογραφίας, που οργάνωνε επί σειρά ετών η Μητρόπολη.

Έτσι σήμερα αρκετοί από τους ταλαντούχους μαθητευόμενους είναι φτασμένοι αγιογράφοι χάρη στον κ. Γιαννούδη και στην Κορεάτισσα Τατιάνα Σο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της βυζαντινής αγιογραφίας στην Άπω Ανατολή, στην οποία αυξάνει διαρκώς το ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη τέχνη.

Ήδη σχεδιάστηκαν ο Παντοκράτορας, η Ουράνια Λειτουργία, ο χορός των Προφητών και ορισμένα από τα κυριότερα πρόσωπα των προπατόρων του Χριστού με πρώτον τον Αδάμ και τελευταίον τον Ιωσήφ τον μνήστορα στον τρούλο, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές στα τύμπανα. Στις περισσότερες παραστάσεις ολοκληρώθηκε ο προπλασμός και το φόντο. Επίσης ξεκίνησε η παράσταση της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού Βήματος.

Φωτογραφίες  από τη Συνεργασία Ελλήνων και Απωανατολιτών Αγιογράφων

26 Ιουλίου 2023

27 Ιουλίου 2023

28 Ιουλίου 2023

29 Ιουλίου 2023

31 Ιουλίου 2023

1 Αυγούστου 2023

2 Αυγούστου 2023

 Η Τρίτη εβδομάδα: «Δόξα σοι, Κύριε, δόξα σοι»

Η αγιογράφηση του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Jeonju συνεχίστηκε και την 3η εβδομάδα, με συστηματική και επίπονη εργασία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Αυγούστου το συνεργείο των αγιογράφων και των βοηθών, αλλά και μέλη της Ενορίας που βρισκόντουσαν στον χώρο ως εθελοντές, έζησαν πρωτόγνωρες εμπειρίες όταν, με το κατέβασμα του τελευταίου ορόφου της σκαλωσιάς, αποκαλύφθηκαν στην τελική τους μορφή ο Παντοκράτορας, η πολυπρόσωπη παράσταση της Επουράνιας θείας Λειτουργίας και ο χορός των Προφητών στον τρούλο του ναού. Ένα αυθόρμητο «Δόξα σοι, Κύριε, δόξα σοι» ψέλλισαν τα χείλη και ένα βαθύτατο αίσθημα συγκίνησης και πνευματικής χαράς πλημμύρισε τις καρδιές όλων.

Καθώς η μέρα αναχώρησης των εξ Ελλάδος αγιογράφων πλησιάζει, τα μέλη του συνεργείου επιστρατεύουν όλες τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού. Με τις πρεσβείες της υπεραγίας Θεοτόκου, της οποίας την Παράκληση ψάλλουν κάθε βράδυ μετά το πέρας της εργασίας και πριν από το δείπνο, πιστεύουν ότι τελικά θα γίνει το θαύμα!

Οι Κορεάτες επισκέπτες έρχονται συχνά για να δουν την πρόοδο του έργου και η χαρά «ζωγραφίζεται» στο πρόσωπό τους, βλέποντας να αλλάζει μορφή σιγά σιγά ο ναός της ενορίας τους.

Ο ιερός ναός μεταμορφώθηκε σε «ουρανό»

Λίγες ημέρες πριν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το προγραμματισμένο έργο της αγιογραφήσεως του τρούλου και της κόγχης του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Joenju της Νότιας Κορέας.

Το μεγάλο αυτό σε έκταση και σημασία έργο έγινε μέσα σε είκοσι μόνον εργάσιμες μέρες, για το οποίο ένας αγιογράφος, εάν εργαζόταν μόνος του, θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο. Το θαυμαστό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται, ασφαλώς, στην άριστη συνεργασία, υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου αγιογράφου-καθηγητή κ. Σώζου Γιαννούδη, της τεσσαρακονταμελούς ομάδος αγιογράφων και των βοηθών τους από την Ελλάδα, Κορέα, Ταϊβάν και Αμερική, προς τους οποίους εκφράζουμε θερμότατες ευχαριστίες για την θυσιαστική τους προσφορά.

Επίσης ευχαριστίες ανήκουν και προς τον προϊστάμενο της Eνορίας π. Ιλαρίωνα Jeong την πρεσβυτέρα Δέσποινα …., καθώς προς όλα τα μέλη της κοινότητας, που εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση για την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού, για τα ψώνια και για πολλές άλλες τεχνικής φύσεως εργασίες.

Καθημερινώς παρουσιαζόντουσαν ποικίλα προβλήματα, που έπρεπε να αντιμετωπισθούν επειγόντως. Ο διάβολος, που όπως μας έλεγε ο αείμνηστος σεβασμιώτατος κυρός Σωτήριος, «επιτίθεται με περισσότερη σφοδρότητα όταν βλέπει να γίνεται ένα θεάρεστο έργο, το οποίο θα του χαλάει τα πονηρά σχέδια», από την αρχή μέχρι το τέλος της αγιογραφήσεως προκάλεσε πολλά σοβαρά προβλήματα ασθενειών και ατυχημάτων.

Όμως «μείζων εστίν ο εν ημιν ή ο εν τω κόσμω» (πρβλ. 1 Ιω. 4:4). Με την βοήθεια του Θεού και την προστασία της Θεοτόκου το έργο ολοκληρώθηκε. Έτσι, μετά την απομάκρυνση και των δύο σκαλωσιών, όταν αποκαλύφθηκαν η εικόνα του Παντοκράτορα, της Πλατύτερας, καθώς και των Προφητών, των Δικαίων, των Αποστόλων και των Ιεραρχών, ο ιερός ναός μεταμορφώθηκε σε «ουρανό», ώστε να μπορούμε κάθε φορά που εισερχόμαστε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Jeonju να αναφωνούμε κι εμείς μαζί με τον υμνωδό της Εκκλησίας μας: «Εν τω ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν»! Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων