19/01/2024 19/01/2024 Η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας υπό την υψηλή αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου οργάνωσε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Αττάλεια το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου 2024 με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη. Μαρτυρία.» Για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού συνεργάστηκαν γόνιμα αρκετά επιφανή Ιδρύματα και Πανεπιστήμια: Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το...
19 Ιανουαρίου, 2024 - 21:57
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2024 - 22:13

Οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη. Μαρτυρία.»

Διαδώστε:
Οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη. Μαρτυρία.»

Η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας υπό την υψηλή αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου οργάνωσε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Αττάλεια το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου 2024 με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη. Μαρτυρία.»

Για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού συνεργάστηκαν γόνιμα αρκετά επιφανή Ιδρύματα και Πανεπιστήμια: Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο του Balamand, η École Pratique des Hautes Études των Παρισίων, το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου, το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Σαμπεζύ, το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Ιερά Μονή των Βλατάδων με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών καθώς και τοπικά Ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Akdeniz της Αττάλειας, το Asia Minor Research Center in Antalya και το Research Center for Mediterranean Civilizations, Koç University (AKMED), το οποίο γενναιόδωρα φιλοξένησε τις εργασίες στο αμφιθέατρό του.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έφτασε στην Αττάλεια την παραμονή από την έναρξη του Συνεδρίου. Αφού προσκύνησε τις εικόνες στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου στην παλαιά πόλη της Αττάλειας, επισκέφτηκε την αρχαία Χριστιανική Βασιλική της Παναγίας, η οποία κτίστηκε τον 6ο αιώνα και σήμερα είναι γνωστή ως Kesik Minare Mosque, όπου τον υποδέχτηκε εγκαρδίως ο Μουφτής Ishak Göksel και ιμάμηδες της περιοχής.

Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου το πρωί της 15ης Ιανουαρίου 2024 παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Vural Korkmaz, διευθυντής των εξωτερικών υποθέσεων του Δήμου της πόλης Muratpasa-Antalya (Αττάλεια) ως εκπρόσωπος του δημάρχου καθώς επίσης και ο κ. Oleksandr Voronin, Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αττάλεια. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στη συνέχεια εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία, στην οποία επικεντρώθηκε στον παγκόσμιο χαρακτήρα του Χριστιανισμού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ουκρανία ο Χριστιανισμός χρησιμοποιείται άδικα εναντίον Χριστιανών με την ευλογία του Πατριαρχείου Μόσχας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ παρουσίασε εισήγηση σχετική με τον Απόστολο Παύλο και τον προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Σωτήριο (Τράμπα), συγγραφέα ενός συγκινητικού βιβλίου με τίτλο «Παύλος Απόστολος των Εθνών», που εκδόθηκε το 2013 στην Αθήνα από τον εκδοτικό οἰκο «εν Πλω» και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Σωτήριος θαύμαζε πολύ την προσωπικότητα του Αποστόλου των Εθνών και το ποιμαντικό του έργο στην περιοχή της Αττάλειας στέφτηκε το 2022 με την ανέγερση και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη-Manavgat. Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ υπογράμμισε ότι ο στόχος του Συνεδρίου ήταν να αποδοθεί η τιμή με ακαδημαϊκό τρόπο και στους δύο, τον Απόστολο των Εθνών ως ιδρυτή της Εκκλησίας της Πισιδίας καθώς επίσης και στον αμέσως προηγούμενο προκάτοχό του για το μεγάλο κατηχητικό και ιεραποστολικό του έργο.

Πολλοί ειδικοί στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής εμπλούτισαν με τις εισηγήσεις τους το Συνέδριο (διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Υπογραμματέας Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Δρ Jason Borges, Καθηγ. Regis Burnet, Καθηγ. Simon Butticaz, αρχιμ. Καθηγ. Iakovos Khalil, Καθηγ. Mark Wilson) και αρχαιολόγοι (Καθηγ. Gul Isin και Καθηγ. Aytas Dönmez, ο οποίος ξενάγησε τους συνέδρους στον αρχαιολογικό χώρο της Πέργης), θεολόγοι που πρόσφεραν μία σύγχρονη προσέγγιση των επιστολών του Αποστόλου Παύλου (Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, κ. Anna Heidelk), άλλοι επικεντρώθηκαν στην κληρονομία του Αποστόλου των Εθνών στην ύστερη βυζαντινή παράδοση (Καθηγ. Βάσσα Κοντούμα, Δρ Νίκος Κουρεμένος και Αρχιμανδρίτης Δρ Ilya Jinjolava). Στο Συνέδριο εισηγητές εξέτασαν επίσης την Ιστορία της Εκκλησίας της Πισιδίας κατά τον 19ο αι. και τις αρχές του 20ο αι. (Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος και π. Μελέτιος Στεφανάτος) και τέλος εξέθεσαν τη σημασία της μαρτυρίας του Χριστού στον σύγχρονο κόσμο (Καθηγ. Δήμητρα Κούκουρα και Δρ Mihail Comanoiu).

Στο πλαίσιο των εργασιών οι σύνεδροι παρακολούθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Αποστόλου Παύλου συναυλία κλασικής μουσικής και Χριστουγεννιάτικων ύμνων με σολίστ στο πιάνο τον π. Ioan Koval και τη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Αλυπίου στην Αττάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος σε Διεθνές Συνέδριο στην Αττάλεια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων