13/06/2023 13/06/2023 Το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου τελέστηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καπιονγκ. Της θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας π. Μύρων, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Κορέας και έξαρχο Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιο και επτά ιερείς. Από...
13 Ιουνίου, 2023 - 15:17

Το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Πισιδίας κυρού Σωτηρίου στην Κορέα

Διαδώστε:
Το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Πισιδίας κυρού Σωτηρίου στην Κορέα

Το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου τελέστηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καπιονγκ.

Της θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας π. Μύρων, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Κορέας και έξαρχο Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιο και επτά ιερείς.

Από όλες τις Ενορίες της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας συμμετείχαν πολλοί για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αείμνηστο πνευματικό τους πατέρα. Την οικογένεια του αειμνήστου Μητροπολίτου Σωτηρίου εκπροσώπησε η ανεψιά Του κ. Ελένη Τράμπα, η οποία ήρθε από την Ελβετία.

Πριν την έναρξη του Μνημοσύνου ο ποιμενάρχης της Κορέας είπε τα εξής:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου,

 Ο μακαριστός Πνευματικός μας Πατέρας, Μητροπολίτης Σωτήριος, του οποίου το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο τελούμε στην ευχαριστιακή αυτή σύναξη, μας άφησε ως ιερή παρακαταθήκη μεταξύ άλλων και τα εξής λόγια:

 Δεν φοβάμαι τον θάνατο.

«Γιατί επιθυμώ να φύγω απ᾽ αυτόν τον κόσμο και να είμαι μαζί με τον Χριστό, που είναι καλύτερο απ᾽ όλα» (Φιλ. 1:23). Αυτό που φοβάμαι και σκέφτομαι καθημερινά είναι η απολογία μου ενώπιον του αδεκάστου Κριτού την ημέρα της κρίσεώς μου.

 Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Αυτό το συγκλονιστικό μήνυμα στέλνει προς όλους μας και από τον Ουρανό που βρίσκεται.

 Το μήνυμά Του ήταν και είναι πάντοτε Αναστάσιμο. Κι όταν ζούσε ανάμεσά μας εν σώματι, αλλά και τώρα που ζει ανάμεσά μας εν πνεύματι. 

 Δεν φοβάμαι τον θάνατο, έλεγε όταν έβλεπε να πλησιάζει η ώρα της αναχωρήσεώς του απ᾽ αυτόν τον κόσμο. Περίμενε, μάλιστα, με λαχτάρα αυτήν την ώρα, για να είναι μαζί με τον Χριστό, που τόσο αγάπησε στην επίγεια ζωή του και τόσο εργάστηκε για την δόξα Του, διακονώντας με αυταπάρνηση τον κάθε πλησίον του αδιακρίτως.

 Δεν φοβάμαι τον θάνατο, επαναλάμβανε γιατί πίστευε στην Ανάσταση. Γιατί πίστευε ακράδαντα στο «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

 Πώς μπορείς να μη φοβάσαι τον θάνατο; ίσως κάποιος αναρωτηθεί. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Για να φθάσει κανείς στην αφοβία του θανάτου πρέπει στην ζωή του να έχει αγαπήσει πολύ τον Χριστό· να έχει αγωνιστεί πολύ να μιμηθεί τον Χριστό· να έχει πιστέψει πολύ στον Χριστό, ως τον μόνο αληθινό Θεό.

 Συνεπώς, για να φθάσουμε κι εμείς στην αφοβία του θανάτου· για να νικήσουμε τον φόβο του θανάτου, που είναι κατάσταση του μεταπτωτικού ανθρώπου, πρέπει απαραιτήτως να αγαπήσουμε, όπως ο πνευματικός μας Πατέρας, πρώτον τον Χριστό «με όλη την καρδιά μας, με όλη την ψυχή μας και με όλο το νου μας…» και δεύτερον, «τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας» (Μτ. 22:37-39).

 Αγαπητοί αδελφοί μου,

Το ετήσιο Μνημόσυνο του πνευματικού μας Πατέρα, που τελούμε σήμερα, θα έχει για τον καθένα μας θετικό πρόσημο μόνον εάν μιμηθούμε την πίστη και την αγάπη Του προς τον Χριστό και τον πλησίον μας.

 Να ερχόμαστε, σας παρακαλώ, να προσκυνούμε τον τάφο Του, για να αντλούμε πνευματική δύναμη, ώστε να ζούμε «ἀξίως τοῦ εὐαγγελίου τοῦ Χριστοῦ» (Φιλ. 1:27). Έτσι θα είναι «Χριστιανὰ τὰ τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά», και θα αξιωθούμε να έχουμε «καλὴν ἀπολογίαν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ». Αμήν.  

 Μετά το πέρας του Μνημόσυνου όλοι κατευθύνθηκαν προς τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Σωτηρίου για την τέλεση του νεκρωσίμου Τρισαγίου και κατόπιν ακολούθησε στον προαύλιο χώρο της Μονής κοινό γεύμα αγάπης. Στους συμμετέχοντας διανεμήθηκε ειδικό αφιερωματικό φυλλάδιο 20 σελίδων με κείμενο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, το βιογραφικό, την εργογραφία και την διαθήκη και τέλος την αποχαιρετιστήρια επιστολή του αειμνήστου π. Σωτηρίου, την οποία απέστειλε στις 24 Νοεμβρίου 1975 προς τους ενορίτες Του της ενορίας Αγίας Σκέπης Παπάγου, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την Σεούλ.

Ας εμπνέει όλους η μορφή και το αγιασμένο παράδειγμα, του εις τους Ουρανούς ευρισκομένου μεγάλου ιεραποστολικού Ιεράρχου της Εκκλησίας, όπως ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας Μύρων, ο οποίος κόμισε και τις σεπτές πατρικές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το Ποίμνιο της εν Κορέα Εκκλησίας.

Περισσότερες Φωτογραφίες 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων