23/09/2019 23/09/2019 Είναι Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ενώ υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα, μία ιδιαίτερη θέση αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χαρακτηρισθεί κατά κόρον από τα Μ.Μ.Ε. ως ο «Πράσινος» Πατριάρχης. Ο λόγος για τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή ο οποίος με αφορμή...
23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:19
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2019 - 18:38

“Η έρημος πάντα με ελκύει και με γοητεύει”- Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του π. Ιωάννη Χρυσαυγή στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία”

Διαδώστε:
“Η έρημος πάντα με ελκύει και με γοητεύει”- Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του π. Ιωάννη Χρυσαυγή στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία”

Είναι Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ενώ υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα, μία ιδιαίτερη θέση αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χαρακτηρισθεί κατά κόρον από τα Μ.Μ.Ε. ως ο «Πράσινος» Πατριάρχης.

Ο λόγος για τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή ο οποίος με αφορμή την παρουσίαση (σ.σ. την προσεχή Παρασκευή) του νέου του βιβλίου “Στην Καρδιά της Ερήμου” μίλησε στον Αντώνη Μακατούνη και στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία».

Ποιά ήταν η αφορμή για να συγγράψετε το εν λόγω ενδιαφέρον σας βιβλίο με τίτλο “Στην Καρδιά της Ερήμου” -Η Πνευματικότητα των Πατέρων και των Μητέρων της Ερήμου;

“Η έρημος πάντα με ελκύει και με γοητεύει. Ίσως γιατί πάντα αναρωτιέμαι για τη σημασία και τη σχέση μας με το περιβάλλον μας. Μετά τις διδακτορικές μου σπουδές με τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Γουέαρ (Ware), αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αρχαίας ερήμου της Αιγύπτου και της συντριπτικής παρουσίας της ερήμου στην πατρίδα μου, την Αυστραλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε παραλιακές περιοχές, θαρρείς και αποφεύγει ή φοβάται την ενδοχώρα και την ερημιά. Το μυστικό της αρχαίας ερήμου είναι να μάθουμε πως να χάνουμε για να κερδίσουμε, πως να απωλέσουμε για να αποκτήσουμε. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στον πνευματικό κόσμο”.

Χαρακτηρίζεται τους ερημίτες της Αιγύπτου σαν «σπίθες φωτιάς». Εξηγήστε μας τον εν λόγω χαρακτηρισμό.

“Πιστεύω ειλικρινά ότι οι πατέρες και οι μητέρες της ερήμου ζούσαν ένα βίο ριζικά διαφανή και ειλικρινή, εγκαταλείποντας όλα όσα χρησιμοποιούμε σήμερα επιφανειακά και συμβατικά για να καλύψουμε τις οποιεσδήποτε ατέλειες, αδυναμίες και κενότητές μας. Μας διδάσκουν πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε όχι μόνο πώς να επιβιώσουμε, αλλά πώς να ζήσουμε πληρέστερα, όπως λέγει ο Χριστός ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν. Μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να βλέπουμε στο βάθος κι όχι στην επιφάνεια. Μας τονίζουν ότι οι εύκολες λύσεις μπορεί να είναι γρήγορες, αλλά δεν είναι πάντα οι σωστές–ιδιαίτερα στην πνευματική ζωή, όπου συχνά νομίζουμε πως, επιδεικνύοντας κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή αποστηθίζοντας κάποια συγκεκριμένα χωρία, με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η ευσέβεια ή η παραδοσιακότητά μας”.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το νέο βιβλίο σας θα παρουσιασθεί σε έναν όμορφο χώρο των Εκδόσεων «Αρμός» από αξιόλογους ομιλητές.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα, όπου σπούδασα θεολογία. Και είμαι ευγνώμων στην ευγενή εκδότρια Μαρία Κοκκίνου για την παρουσίαση του βιβλίου αυτού, με την παρουσία επιφανών ομιλητών”.

Είστε Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ενώ Υπηρετείτε ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα. Πρόκειται για μία σημαντική θέση αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χαρακτηρισθεί κατά κόρον από τα Μ.Μ.Ε. ως ο «Πράσινος» Πατριάρχης, λόγω των ενεργειών και της μέριμνάς του για το περιβάλλον.

«Δεν είναι, τόσο σημαντική, όσο είναι τιμητική, η θέση αυτή πλησίον του Παναγιωτάτου. Γιατί είναι μεγάλο προνόμιο να συνεργάζομαι στενά με κάποιον που καταλαβαίνει τόσο καλά και ειλικρινά τον ρόλο της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Και η φροντίδα μας για ολόκληρη τη δημιουργία είναι μία θεμελιώδης ευθύνη που έχουμε όλοι προς τον Δημιουργό και απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Έχετε συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία, ποιο ξεχωρίζετε και για ποιό λόγο; Επίσης έχετε κάποιο βιβλίο υπό έκδοση;

“Οι δύο περιοχές όπου συνήθως εστιάζω στην έρευνά μου, είναι η οικολογική σκέψη και η ασκητική παράδοση. Αυτή τη στιγμή γράφω για την πνευματική διδασκαλία των Αγίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου, δύο εξαιρετικούς και μοναδικούς γέροντες της Γάζας κατά τον 6ο αιώνα”.

Με αφορμή πάλι το εν λόγω σας βιβλίο, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε γνωρίσει τον Γέροντα Εφραίμ που βρίσκεται σε μία άλλη έρημο στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αριζόνα. Αν ναι, πείτε μου τις εμπειρίες σας.

«Πρωτογνώρισα τον π. Εφραίμ στον Άγιο Όρος, το οποίο επισκεπτόμουν συχνά κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Έχω επίσης επισκεφθεί το μοναστήρι του αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζω και διακονώ σήμερα. Γι᾽ αυτό ακριβώς είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα ότι ο προηγούμενος της Μονής Ιβήρων, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος (Γοντικάκης), δέχτηκε να συντάξει τον πρόλογο για την ελληνική έκδοση του βιβλίου μου».

Η παρουσίαση
Εν κατακλείδι, στην προσεχή εκδήλωση της Παρασκευής για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δρ Νίκη Τσιρώνη, Βυζαντινολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & εταίρος βυζαντινών σπουδών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard, Washington D.C., π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Σύμβουλος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για περιβαλλοντικά θέματα (Οικουμενικό Πατριαρχείο), συγγραφέας του βιβλίου, π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας-Θρησκειολογίας, εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και μεταφραστής του βιβλίου.

Βιογραφικό
Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα. Γεννημένος στην Αυστραλία, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα και την Οξφόρδη, ενώ δίδαξε πατερική θεολογία και εκκλησιαστική ιστορία στο Σύδνεϋ και τη Βοστόνη. Υπήρξε συνιδρυτής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σύδνεϋ. Είναι συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων και πολλών άρθρων σε αρκετές γλώσσες πάνω σε θέματα που αφορούν στην αρχαία ασκητική γραμματεία και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Μετέφρασε τις Ερωταποκρίσεις των Aγίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου σε δύο τόμους, στη σειρά των Πατέρων της Εκκλησίας που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής (2006-2007), καθώς επίσης και δύο τόμους με τίτλο Το Πρωτείο στην Εκκλησία (Primacy in the Church), εκδ. St Vladimir’s Seminary Press, 2016. Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιευμάτων του συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα βιβλία: Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα, μτφ. Β. Αργυριάδης (εκδ. Athens Bookstore, Αθήνα, 2018) (σε ελληνική μετάφραση) και Η Δημιουργία ως Μυστήριο: Σκέψεις γύρω από την Οικολογία και την Πνευματικότητα (Creation as Sacrament: Reflections on Ecology and Spirituality), εκδ. Bloomsbury, 2019, στα Αγγλικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων