26/05/2022 27/05/2022 Με τους Άρχοντες Οφφικιαλίους της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, οι οποίοι ζουν στη Βόρειο Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  Εκ μέρους τον Οφφικιαλίων τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, μαζί με τον Γεν. Γραμματέα, Άρχοντα Διδάσκαλο...
26 Μαΐου, 2022 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 - 7:59

Με Άρχοντες Οφφικιαλίους της Β. Ελλάδος συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Διαδώστε:
Με Άρχοντες Οφφικιαλίους της Β. Ελλάδος συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Με τους Άρχοντες Οφφικιαλίους της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, οι οποίοι ζουν στη Βόρειο Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Εκ μέρους τον Οφφικιαλίων τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, μαζί με τον Γεν. Γραμματέα, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους κ. Κωνσταντίνο Δελικωσταντή, ενώ παρέστη και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ελληνοαμερικάνος νέος Πρεσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζώρτζ Τσούνης, ο οποίος κατά το παρελθόν χειροθετήθηκε Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε.

Ο κ. Τσούνης, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι ο πατέρας του, Δημήτριος, έγινε Άρχων του Πατριαρχείου το 1987 και τότε, ο ίδιος, ως παιδί του είχε εκφράσει την επιθυμία κάποια μέρα να γίνει και ο ίδιος, για να πάρει από τον πατέρα του μια απάντηση που του έγινε μάθημα ζωής.

«Αυτό δεν είναι το σπουδαίο πράγμα, αλλά το πιο σπουδαίο είναι τα έργα που πρέπει να κάνεις πριν γίνεις Άρχοντας, να είσαι καλός άνθρωπος, να βοηθήσεις την εκκλησία, τη γειτονιά, να είσαι καλός χριστιανός, όχι λόγια, έργα, μου αποκρίθηκε ο πατέρας μου» είπε, στα ελληνικά, ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε: «Κι εσείς σε αυτό το δωμάτιο κάνετε έργα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, συνεχίζοντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε πει ότι από όλους όσους γνώρισε δύο άνθρωποι του μετέφεραν, πιο πολύ από όλους, την εικόνα του Χριστού: ο ένας ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και ο άλλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, το ξέρω ότι το εννοούσε. Είναι προνόμιο να ανήκω σε μια Εκκλησία, που καθοδηγείται από την αγιότητα του (τον κ.κ. Βαρθολομαίο), ο οποίος χαίρει τέτοιου σεβασμού ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το διορισμό του κ. Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ και αναφέρθηκε και στη γνωριμία του “από πολλών ετών” με τον πρόεδρο Μπάιντεν, από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και στις συναντήσεις τους παλιότερα στο Φανάρι και πρόσφατα στις ΗΠΑ. Επίσης, εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” του για τα “καλά λόγια” του πρόεδρου των ΗΠΑ προς το πρόσωπο του και πρόσθεσε:

«Ότι λέγεται για το πρόσωπο μου θέλω να το αποδίδω εις την Μητέρα Εκκλησίαν, επικεφαλής της οποίας ευρίσκομαι, ελέω Θεού, επί τρεις δεκαετίες. Δόξα τω Θεώ για όλα».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνέχισε, αναφερόμενος στον ρόλο των Αρχόντων και στη μεγάλη συνεισφορά τους στο Πατριαρχείο και στην Εκκλησία, λέγοντας:

«Τιμώμε, τους οφφικιάλιους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, παρακολουθούμε τα έργα σας, με μέγα ενδιαφέρον και αγάπη, αγαπητοί, και εκτιμώμε την προσφορά σας εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας».

Ο πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, αναφέρθηκε στους σκοπούς των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η διατήρηση και η προαγωγή των αξιών και των αρχών της Ορθοδόξης χριστιανικής πίστης και παράδοσης και του θεσμού του Πατριαρχείου, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και την παγκόσμια σημασία του Αγίου Όρους, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αθωνική πολιτεία, λέγοντας:

«Το Άγιον Όρος , όπου προΐσταται ως επίσκοπος και πνευματικός ηγέτης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι η μοναδική μοναστική πολιτεία παγκόσμιας εμβέλειας για τον χριστιανισμό. Είναι προσκύνημα για χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς από γειτονικές χώρες και από όλο τον κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τους Άρχοντες να επισκεφθούν φέτος τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, όπου εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες από τις τουρκικές αρχές, για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, σε αντίθεση με την Καππαδοκία, όπως είπε, για την οποία “αναμένεται” η έγκριση του αιτήματος, αλλά με μειωμένη προσδοκία, καθώς “δεν ήρθε ως τώρα” και παρά το γεγονός ότι “επί είκοσι συναπτά έτη” στο παρελθόν, όπως ανέφερε, λειτουργούσε εκεί χωρίς πρόβλημα.

Σημείωσε, ότι ιερείς του Πατριαρχείου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε άλλες περιοχές και ναούς, καθώς οι αρχές, τελευταίως, επιλέγουν να μην απαντούν στα σχετικά αιτήματά τους. Οι Άρχοντες του Πατριαρχείου όρισαν δύο συντονιστές στη Θεσσαλονίκη, για οργανωτικούς λόγους.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην Ελλάδα από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης σε Θεσσαλονίκη και Άγιον Όρος

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης

Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη (video)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη ΧΑΝΘ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε Έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από τη γενέτειρά του, Ίμβρο (ΦΩΤΟ)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων