11/06/2022 11/06/2022 Ιστορική επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, η οποία σφραγίζει επί της ουσίας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείο προ ενός μηνός να επαναλάβει την ευχαριστιακή κοινωνία με την μέχρι πρότινος Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Της Δέσποινας Σωτηρίου  Υπενθυμίζεται ότι μετά από την απόφαση που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος εκδόθηκε Συνοδική...
11 Ιουνίου, 2022 - 15:46
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2022 - 21:19

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος στο Φανάρι – Το ιστορικό συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος στο Φανάρι – Το ιστορικό συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ιστορική επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, η οποία σφραγίζει επί της ουσίας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείο προ ενός μηνός να επαναλάβει την ευχαριστιακή κοινωνία με την μέχρι πρότινος Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Της Δέσποινας Σωτηρίου 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την απόφαση που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος εκδόθηκε Συνοδική και Πατριαρχική Πράξη, με αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική» και κάθε παράγωγό του.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της χρονικής στιγμής, η οποία συμπίπτει τόσο με τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όσο και με τον εορτασμό της Πεντηκοστής.

Είναι η 30η φορά που ο Παναγιώτατος εορτάζει τα ονομαστήρια του ως Οικουμενικός Πατριάρχης με την εορτή φέτος εκ μεταθέσεως να μεταφέρεται μια ημέρα νωρίτερα λόγω του ότι η 11η Ιουνίου συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής. Έτσι χθες παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, πλήθους Ιεραρχών αλλά και εκπροσώπησης από την ελληνική κυβέρνηση τιμήθηκαν τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την Πέμπτη κατά τον Εσπερινό από την Ιερά Μονή Βαλουκλί ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίλυση του σχίσματος στην Εκκλησία της Αχρίδος επισημαίνοντας τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλώντας παράλληλα στο να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που προέκυψαν από τον κίνδυνο για την ενότητα της Ορθοδοξίας, τον εθνοφυλετισμό.

“Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα”

Απεθυνομενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος είπε ότι “ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγήν επαναλείψεως” Και πρόσθεσε: ” Ελπίζουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσιμο παρελθόν. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμε ότι είμεθα ότι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική μας μήτρα και έχετε χρέος να καλλιεργείσετε μετ’ αυτής έτη και έτη και επί πάντα και πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμη του πανσθενουργού Αγίου Πνεύματος”.

Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος επί τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά τον Μ. Εσπερινό του Σαββάτου 11 Ιουνίου 2022.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Την Κυριακή 12 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος θα προστή της Θείας Λειτουργίας κατά την οποία θα συλλειτουργήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος.

Μετά την απόλυση, ο Πατριάρχης θα τελέσει τον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος και θα αναγνώσει τις ευχές της Γονυκλισίας.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου, ο Πατριάρχης θα εκκλησιασθεί από του Ιερού Βήματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και συνιερουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ηρακλείας Λυγκηστίδος κ. Κλήμεντος και Oντανίας κ. Παρθενίου.

Στο Φανάρι αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ολιγομελής αντιπροσωπεία της ΔΣΟ μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχουν στην πατριαρχική και συνοδική λειτουργία στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην οποία θα προστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και θα συλλειτουργήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές της γείτονος, ο κ. Mile Talevski και η κ. Ana Leshkoska, ο βουλευτής της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, μετέβη στο Φανάρι, προκειμένου να χαιρετίσει το γεγονός της επίλυσης του ακανθώδους εκκλησιαστικού προβλήματος, που ταλανίζει εδώ και 55 χρόνια την περιοχή των Βαλκάνιων και αφορά στην αποκατάσταση της κανονικότητας στον ορθόδοξο κόσμο της Εκκλησίας που διακονεί τους Ορθόδοξους στα όρια του Κράτους τους.

Ιστορική στιγμή η επίλυση του σχίσματος στην Εκκλησία των Σκοπίων

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προβεί στην επίλυση του θέματος με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Όπως τόνισε τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες και συζητήσεις από την πλευρά και την πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων να βρεθεί λύση. Μετά από συζητήσεις και ώριμες προσπάθειες το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση και να αναγνωρίσει την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τον όρο “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό του.

“Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε. Ορίσαμε κάποια στιγμή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο. Προσπάθησε. Πήγε, ήρθε, συζήτησε και με τις δύο πλευρές, δεν τα κατάφερε λόγω αντιδράσεως από πλευράς της Εκκλησίας της Σερβίας κυρίως και επισήμως με ένα γράμμα του κάποια στιγμή κατέθεσε την εντολή. Όμως οι προσπάθειες και οι προσευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν διεκόπησαν. Δεχθήκαμε και εκκλήσεις από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του κρατιδίου των Σκοπίων κατ’ επανάληψη και δεχθήκαμε τελευταίως την έκκλητον προσφυγή της εκεί Εκκλησίας προς την Μητέρα Εκκλησία η οποία κατά τας αποφάσεις της τετάρτης οικουμενικής συνόδου της Χαλκηδόνος έχει αυτό το αναφέρεται δικαίωμα να εκδικάζει σε ανώτατο και τελικό βαθμό τέτοιες περιπτώσεις και επί τη βάσει αυτού του εκκλήτου ήραμε το σχίσμα της Εκκλησίας, διακηρύξαμε ότι εισερχόμεθα εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν μαζί τους. Ονομάσαμε την Εκκλησία τους Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Αποκλείσαμε τον όρο Μακεδονική Εκκλησία και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως Μακεδονία. Περιορίσαμε τα όρια της δικαιοδοσίας εντός των ορίων της επικρατείας της Βορείου Μακεδονίας όπως ονομάζεται σήμερα και αναθέσαμε όλα τα περαιτέρω διοικητικά στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας με την προϋπόθεση ότι αυτά τα υπόλοιπα θα γίνουν επί τη βάσει της κανονικής τάξεως και της απ’ αιώνος πράξεως της όλης Ορθοδόξου Εκκλησία”.

Για την στάση την οποία τήρησε η Εκκλησία της Σερβίας, ο Παναγιώτατος ανέφερε: “Η Εκκλησία της Σερβίας ομολογούμε ότι έπραξε ορθώς να συμπορευθεί με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είχε αρχίσει πριν την απόφαση μας εδώ ένα διάλογο με την Εκκλησία των Σκοπίων, αλλά η δική μας η απόφαση διευκόλυνε την Εκκλησία της Σερβίας και προχθές την Πέμπτη, δεκαεννέα Μαϊου (σ.σ. η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν το δεύτερο συλλείτουργο στα Σκόπια) προσεκάλεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Πορφύριος τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Αχρίδος και συλλειτούργησαν στο Βελιγράδι. Αυτό μας γεμίζει από ικανοποίηση, είναι μια ιστορική στιγμή, ένα σχίσμα που διήρκησε περίπου έξι δεκαετίες, πάλι με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τελείωσε, ήρθη και σε εισερχόμεθα σε μια νέα περίοδο”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων