21/06/2023 21/06/2023 Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη κήρυξε σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στο μήνυμά του αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία ενώ καυτηρίασε και τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας. Τόνισε ότι γίνεται μια ιμπεριαλιστική εκστρατεία...
21 Ιουνίου, 2023 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 18:32

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθόδοξη Χριστιανική ενότητα έχει πληγωθεί βαθιά από την εισβολή στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθόδοξη Χριστιανική ενότητα έχει πληγωθεί βαθιά από την εισβολή στην Ουκρανία

Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη κήρυξε σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στο μήνυμά του αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία ενώ καυτηρίασε και τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας. Τόνισε ότι γίνεται μια ιμπεριαλιστική εκστρατεία υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην άσκοπη και αλόγιστη πολιτικοποίηση της Εκκλησίας στη Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC) συνεδριάζει από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου στη Γενεύη. Φέτος είναι η 75η συνεδρίασή του.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

…Για άλλη μια φορά, συγκεντρωνόμαστε ως Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για να επιδιώξουμε και να επιδιώξουμε ενεργά την ενότητά μας στον Χριστό – στο μυαλό, στην καρδιά, στο πνεύμα και στην πρακτική πραγματικότητα. Σε αυτόν τον κόσμο, όπου η διαίρεση σπέρνεται καθημερινά στην ανθρώπινη οικογένεια, το καθήκον μας είναι ακόμη πιο επείγον.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει με αγάπη και σεβασμό όλους όσους αγωνίζονται για αυτόν τον πολυπόθητο στόχο –από κάθε πλευρά και κάθε παράγοντα των εκκλησιαστικών υποθέσεων– και συνεχίζει την αποστολή του να προσεγγίσει όλες τις χριστιανικές κοινότητες, να βρούμε το κοινό έδαφος που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε την ενότητά μας στον Χριστό – την ενότητα για την οποία προσευχήθηκε, και η οποία είναι η τελική μας μοίρα σε Αυτόν.

Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης συμμερίζεται επίσης τη χαρά της 75ης επετείου από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. Η Αγία Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία δεν υπερηφανεύεται λιγότερο για τον εμπνευσμένο ρόλο που έπαιξε η περίφημη Συνοδική Εγκύκλιος του 1920 ως «συνταγματικός χάρτης» της διαδικασίας που οδήγησε στην ίδρυση του Συμβουλίου το 1948. Πριν από έναν αιώνα, αυτή η Εγκύκλιος προφητικά επεσήμανε —μεταξύ άλλων— τους κινδύνους που μπορούν « να επιτεθούν στα ίδια τα θεμέλια της χριστιανικής πίστης και στην ουσία της χριστιανικής ζωής και κοινωνίας », όπως ο πόλεμος, που φέρνει στο φως « πολλά ανθυγιεινά συμπτώματα στη ζωή των χριστιανικών λαών , “και συχνά αποκαλύπτει ένα “μεγάλη έλλειψη σεβασμού ακόμη και για τις στοιχειώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της φιλανθρωπίας ».

Πράγματι, η Ορθόδοξη Χριστιανική ενότητα έχει πληγωθεί βαθιά από την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτή η βαθιά πληγή, που έχει εξαπλωθεί στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, δεν έχει βρει ακόμη ένα «βάλσαμο της Γαλαάδ» κατευνάστε τον πόνο, την απώλεια και την κυνική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που στηρίζει τη Δημοκρατία της Ουκρανίας και του ευσεβούς και ευγενούς ουκρανικού λαού. Ακόμη και τώρα, η εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία αναζητά τρόπους να αποσαφηνιστεί από την επιτιθέμενη Κρατική Εκκλησία υπό τον Πατριάρχη Κύριλλο. Λέμε «Κρατική» Εκκλησία, γιατί η απόδειξη βρίσκεται στην ευθυγράμμιση, όχι στην αυτοεπιβεβαίωση. Αυτή η οξεία και οδυνηρή πραγματικότητα έχει ήδη προκαλέσει γενεαλογική βλάβη στο μέλλον του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στα Σλαβικά Εδάφη. Όλοι προσευχόμαστε για μια γρήγορη και δίκαιη κατάληξη αυτής της περιττής ιμπεριαλιστικής εκστρατείας και για ένα τέλος στην άσκοπη και αλόγιστη πολιτικοποίηση της Εκκλησίας στη Ρωσία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο κανόνας ο οπλισμός της χριστιανικής μας πίστης.

…Οι ορισμοί και οι συμφωνίες θα είναι άχρηστες εάν η «ορθοπραξία» μας δεν συνάδει με την «Ορθοδοξία» μας.
Τι χρησιμεύει μια κοινή δήλωση για την ειρήνη εάν επιδιώκουμε τον πόλεμο; Ειδικά στον τεχνολογικά κυριαρχούμενο κόσμο μας, όπου η λεγόμενη «Τεχνητή Νοημοσύνη» μπορεί να μιμηθεί την τέχνη των διακηρύξεων μας, χρειαζόμαστε, ακόμη περισσότερο, να φανερώσουμε αυτό που είπε ο Κύριος τόσο ξεκάθαρα σε άλλο σημείο στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη:

….Επομένως, καθώς προσβλέπουμε στα έργα του Θεού που είναι η κλήση μας ως Χριστιανοί, ας δεσμευθούμε εκ νέου σε μια αληθινά ανιδιοτελή και ενσυναίσθητη αγάπη ο ένας για τον άλλον και τα οκτώ δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας – ο καθένας άξιος και άξιος της αγάπης μας.

Διαβάστε επίσης: Οι Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τον εθνικισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων