08/07/2022 08/07/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία» το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται εκκλησιαστικά ζητήματα. Στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της...
08 Ιουλίου, 2022 - 14:02
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 - 19:25

Σμύρνης Βαρθολομαίος: Το νομοσχέδιο για τη Δωδεκάνησο βάζει τέλος σε εθνοφυλετικές βλέψεις

Διαδώστε:
Σμύρνης Βαρθολομαίος: Το νομοσχέδιο για τη Δωδεκάνησο βάζει τέλος σε εθνοφυλετικές βλέψεις

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία» το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται εκκλησιαστικά ζητήματα.

Στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Ελλάδα, και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε και την αρχική τοποθέτηση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη δευτερολογία του οι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή Πιερίας κ. Ελευθέριου Μπαραλιάκου αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ικανοποιημένο με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο, τόνισαν ότι υπάρχει ικανοποίηση καθώς επιλύεται ένα σημαντικό ζήτημα και οι Μητροπόλεις αποκτούν νομική υπόσταση και προστατεύονται από τυχόν κινδύνου.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος στην τοποθέτησή του ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημιουργίας μιας ενορίας η οποία στα εδάφη αυτά πλέον θα απαιτεί έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σύστασή της. Έτσι, σε περιόδους δύσκολους καθώς παρατηρούνται φαινόμενα εισπήδησης σε εδάφη άλλων εκκλησιών με εθνοφυλετικά κριτήρια, αυτό πλέον δεν θα μπορεί να είναι εφικτό στη Δωδεκάνησο καθώς ο νομοθέτης βάζει τέλος σε τέτοιου είδους ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Εκκλησία της Ρωσίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων