25/04/2023 25/04/2023 Συνήλθε σήμερα υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώπιον της οποίας ο Παναγιώτατος έθεσε το θέμα του Αρχειοφύλακα Μέγα Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου. Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου έγινε ανταλλαγή απόψεων και λήφθηκε υπόψην η ως εκ των συμβεβηκότων δυσφήμιση του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συνεπώς,...
25 Απριλίου, 2023 - 18:05
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 - 18:37

Τέρμα στη διακονία στο Φανάρι για τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο

Διαδώστε:
Τέρμα στη διακονία στο Φανάρι για τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο

Συνήλθε σήμερα υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώπιον της οποίας ο Παναγιώτατος έθεσε το θέμα του Αρχειοφύλακα Μέγα Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου έγινε ανταλλαγή απόψεων και λήφθηκε υπόψην η ως εκ των συμβεβηκότων δυσφήμιση του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συνεπώς, η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε να τεθεί τέρμα στην εν Φαναρίω διακονία του ως άνω κληρικού.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Συνήλθε σήμερον, 25ην Απριλίου 2023, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώπιον της οποίας ο Πατριάρχης έθεσε το ανακύψαν θέμα του Αρχειοφύλακος Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου.

Μετ’ ανταλλαγήν απόψεων και ληφθείσης υπ’ όψιν της ως εκ των συμβεβηκότων δυσφημήσεως του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απεφασίσθη όπως τεθή τέρμα εις την εν Φαναρίω διακονίαν του ως άνω κληρικού.

Όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυξ», οι Τουρκικές Αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 17 Απριλίου, τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελο Σίσκο για κλοπή ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας, το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.

Μπήκε στη φυλακή από την οποία ωστόσο αποφυλακίσθηκε με παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον έβαλε σε αργία επ’ αόριστο. Πηγές εκ των έσω του Φαναρίου είπαν στον «Ε.Κ.» ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πάρα πολύ προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν διότι διασύρεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού το θέμα έχει λάβει εκτενείς διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο και στο ίντερνετ με προβολή σχετικού βίντεο.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

Επισημαίνεται ότι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατάγεται από την Καστοριά και πήγε στο Πατριαρχείο ως λαϊκός και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει διότι ήταν μέσα στο Μετρό. Σε δεύτερη επικοινωνία μας μία ώρα αργότερα διημείφθη η ακόλουθη στιχομυθία:

«Εθνικός Κήρυξ»: π. Αγαθάγγελε, έχετε κάποιο σχόλιο για το θέμα της κλοπής του ρολογιού στο οποίο εμπλέκεσθε;

π. Αγαθάγγελος: Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα για το ενδιαφέρον που δείχνετε, δημοσιογραφικό προφανώς. Εχει ανατεθεί το θέμα σε νομικό. Όσο γίνεται έρευνα δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι και επίσης δεν έχω και την άδεια του διευθυντού του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διότι είναι θεσμικό το ζήτημα, διότι στο εν λόγω βίντεο αναφέρεται στην ιδιότητα κάποιου κληρικού του Πατριαρχείου η εν λόγω κυρία, οπότε είναι θεσμικό το ζήτημα και δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι.

«Ε.Κ.»: Ωστόσο το πρόσωπο στο βίντεο είστε εσείς.

π. Αγαθάγγελος: Σας είπα αυτό, δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο.

«Ε.Κ.»: Γιατί ο Πατριάρχης σας έβαλε σε αργία επ’ αόριστο;

π. Αγαθάγγελος: Αυτό είναι ένα πνευματικό ζήτημα που το γνωρίζει ο ίδιος ο Πατριάρχης, τώρα τι να σας πω;

 

Διαβάστε ακόμη: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων