12/07/2022 12/07/2022 Με την τέλεση Πατριαρχικής Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην πόλη των Ιωαννίνων, τα θυρανοίξια του οποίου τελέστηκαν χθες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Παναγιωτάτου στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. ...
12 Ιουλίου, 2022 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2022 - 11:36

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Διαδώστε:
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Με την τέλεση Πατριαρχικής Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην πόλη των Ιωαννίνων, τα θυρανοίξια του οποίου τελέστηκαν χθες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Παναγιωτάτου στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. 

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μ.υρων κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Προύσης κ. Ιωακείμ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας επ’ ονόματι του Παναγιωτάτου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων όπου θα τελέσει τα Εγκαίνια της Σχολής.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί για προσκύνημα τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα, πολιούχου των Ιωαννίνων, καθώς και τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας.

Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αναγόρευση του Παναγιωτάτου σε Επίτιμο Δημότη Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

“Ο Άγιος Παϊσιος υπήρξε εύρος αγάπης μοναδικής”

Χθες το απόγευμα τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου στην πόλη των Ιωαννίνων με τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο να αναφέρεται στην προσφώνησή του στο μεγάλο αυτό γεγονός για την πόλη το οποίο συνδυάστηκε με την ευλογητική παρουσία του Παναγιωτάτου τον οποίο και ευχαρίστησε ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαδρομή για την ανέγερση του ναού.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε γνωρίσει από κοντά τον Οικουμενικό Άγιο της εποχής μας και επί των ημερών του έγινε η αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Παϊσίου.

Έβλεπε κανείς επαναλαμβανόμενα τα παλέσματα και τα κατορθώματα των αρχαίων νηπτικών ασκητών της Θηβαϊδος, του Σινά, της Συρίας, του Ολύμπου της Βυθινίας και του παλαιού Αγίου Όρους. Ταυτοχρόνως, όμως, έβλεπε και την βασιλειανήν έμπρακτον και με πολλή φιλότιμον έκφραση της στοργικής ειρήνης για τους ανθρώπους και μάλιστα του εμπεριστάτους, τους ασθενείς, τους κινδυνεύοντας, τους ταλαντευομένοις περί την πίστην, τους νέους με τους πολλούς πειρασμούς και τα παιδιά. Βάθος εσωστρεφείας παλαμικής, ύψος θείας εμπειρίας θεοτικής και εύρος αγάπης μοναδικής. Αυτός ήτο ο Γέρων Παϊσιος. Παραλλήλως, εις καιρούς εξαιρέτως τραγικούς, είχε προσφέρει την πολύτιμον υπηρεσίαν του εις την Ελλάδα ως στρατιώτης της πρώτης γραμμής. Τουτω ένεκεν ανηγορεύθει και προστάτης Άγιος των Διαβιβάσεων. Πάντοτε είχε πολύ αγάπη δια την πατρίδα η οποία τον εδέχθη πρόσφυγα, βρέφος όντα ακόμα”, σημείωσε ο Παναγιώτατος.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά για τον Άγιο Παϊσιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παϊσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό” μια παραγωγή του Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός η οποία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας.

“Η προ τινών μηνών μετάδοση από της τηλεοράσεως εν Ελλάδι και Κύπρο ωραιοτάτης σειράς τηλεοπτικών επεισοδίων με θέμα τον θαυμαστό βίο και την πολιτεία του Αγίου Παϊσίου με τίτλο “Άγιος Παϊσιος. Από τα Φάρσα στον Ουρανό” εσημείωσε μοναδική για τα τηλεοπτικά λογικά τηλεθέαση καταπλήξασα τους αρμοδίους. Χρακτιριστικό και τούτο της μεγάλης αγάπης του πιστού λαού για τον ταπεινό Άγιο μας”, υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Μετά την ολοκλήρωση του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε εκδήλωση στο προαύλειο του Ναού.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχτηκε μία τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και του κ. Χριστοβασίλη, την οποία επέδωσε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την ΠΑΕ στο παρελθόν και βρίσκεται κοντά στο Πατριαρχείο, ο δικηγόρος Γιώργος Βήτας.

Ο κ. Βήτας μαζί με τον Γ. Χριστοβασίλη είχαν επισκεφθεί παλαιότερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του είχαν δωρίσει μία φανέλα με τις υπογραφές των παικτών, ενώ τον είχαν ανακηρύξει και επίτιμο πρόεδρο της ομάδας.

Ο κ. Βήτας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ καλωσόρισε στα Γιάννινα, τον επίτιμο πρόεδρο του και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο! Με επιθυμία του ιδιοκτήτη Γιώργου Χριστοβασιλη».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Βελλάς

Οικουμενικός Πατριάρχης από Ιωάννινα: “Η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο” – Πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων