24/11/2022 25/11/2022 Με την επισήμανση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσης παραμένει σταθερά η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος, ο ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αφρικανών αδελφών, ολοκληρώθηκαν  οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου στο Κάιρο την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου...
24 Νοεμβρίου, 2022 - 21:06
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 - 4:16

Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Τελευταία ημέρα: Οι εργασίες, οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα

Διαδώστε:
Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Τελευταία ημέρα: Οι εργασίες, οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα

Με την επισήμανση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσης παραμένει σταθερά η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος, ο ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αφρικανών αδελφών, ολοκληρώθηκαν  οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου στο Κάιρο την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας εψάλη ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ’, καθώς και δέηση επί του τάφου του από τον Μακαριώτατο.

 

 

Ακολούθως, άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου με την περικόσμηση από τον Μακαριώτατο με τον Ανώτερο Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζάμπιας κ.Ιωάννη, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος και Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου, για την συμπλήρωση δεκαετούς ευόρκου αρχιερατείας τους.

 

 

 

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Οργάνωση και διεξαγωγή Πατριαρχικής επισκέψεως σε εκκλησιαστική Επαρχία του Θρόνου».

 

 

Επίσης, διεξήχθη διαλογική συζήτηση για ιδιαίτερα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα, τα οποία παρουσίασαν οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος και Κανάγκας κ. Χαρίτων.

 

 

Μεταθέσεις, εκλογές και προβιβασμοί Επισκόπων

Κατόπιν η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εισήγησης του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου, προέβη στην μετάθεση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιέρι κ. Νεοφύτου στην Ιερά Επισκοπή Ελντορέντ της Κένυας, ενώ εξέλεξε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πανάρετο Κυκκώτη σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Νιέρι και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο Ξυνό σε Βοηθό Επίσκοπο Βερενίκης.

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι κ. Νεόφυτος μετατέθηκε στην Ιερά Επισκοπή Ελντορέντ της Κένυας

 

Ο νεοκλεγείς Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος

 

Ακόμη, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας προεβιβάσθη σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ταμιάθεως.

 

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας προεβιβάσθη σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ταμιάθεως

 

Τέλος ο Θεοφιλ. Βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ορίσθηκε ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

 

Ο Θεοφιλ. Βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ορίσθηκε ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

 

Η ολοκλήρωση των εργασιών

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ συνεχάρη τον αιτιολογημένως απουσιάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο για τη συμπλήρωση 25ους πολυκάρπου αρχιερατικής και ιεραποστολικής διακονίας.

Επίσης, εξέφρασε ολόθυμες ευχαριστίες προς όλους τους Ιεράρχες του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου για το κοπιώδες και θυσιαστικό ποιμαντικό έργο που επιτελούν στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσεως παραμένει σταθερά η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος, ο ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αφρικανών αδελφών.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Αλεξάνδρεια – Μόσχα: Η επόμενη μέρα των τολμηρών αποφάσεων για την Αφρική

Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

Ομόφωνες και σε πλήρη σύμπνοια οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη Ρωσική Εκκλησία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων