17/06/2022 17/06/2022 Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (ANITP), διοργάνωσε ένα ενημερωτικό συνέδριο για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων το οποίο απευθυνόταν σε ιερείς, κοινωνικούς λειτουργούς και εργαζόμενους που συμμετέχουν στην υποστήριξη των προσφύγων. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Βουκουρέστι, είναι...
17 Ιουνίου, 2022 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2022 - 18:45

Η εν Ρουμανία Εκκλησία στον αγώνα για την πρόληψη εμπορίας ανθρώπων

Διαδώστε:
Η εν Ρουμανία Εκκλησία στον αγώνα για την πρόληψη εμπορίας ανθρώπων

Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (ANITP), διοργάνωσε ένα ενημερωτικό συνέδριο για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων το οποίο απευθυνόταν σε ιερείς, κοινωνικούς λειτουργούς και εργαζόμενους που συμμετέχουν στην υποστήριξη των προσφύγων.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Βουκουρέστι, είναι το τέταρτο που διοργανώνεται και θα συνεχίζονται να γίνονται στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας «Ενωμένοι, προσφέρουμε ελευθερία! Η εκμετάλλευση καταπιέζει ψυχές και καταστρέφει τα πεπρωμένα».

«Με βάση το πρωτόκολλο μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, έχουμε αυτή τη συνεργασία και διοργανώνουμε συχνά τέτοια συνέδρια , ειδικά τώρα, μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της εισροής προσφύγων», είπε ο π. Ciprian Ioniță, πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας.

«Έχουν γίνει τέτοια συνέδρια σε όλες τις περιοχές όπου εισήλθαν Ουκρανοί πρόσφυγες, όπως τη Σουτσεάβα, την Μπάγια Μάρε και την Τουλτσέα», συμπλήρωσε.

«Και εμείς ως ιερείς συναντάμε ανθρώπους που διακινούνται, αλλά δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε πώς να τους αναγνωρίσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας.

Αναμένονται να γίνουν άλλες τρεις συνεδρίες, μια πιθανότατα στην κομητεία Dolj, και οι άλλες στη βόρεια της Ρουμανίας, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Το συνέδριο χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό για την Ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανθρωπία (IOCC), εταίρο της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Τα αίτια

Τα περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( 74% ) προέρχονται από τη Ρουμανία. Ο κύριος σκοπός της εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση και το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι ανήλικοι. Μόνο το 0,2-0,4% καταφέρνει να ξεφύγει.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Σκλαβιάς δείχνει ότι η Ρουμανία, με 86.000 θύματα εμπορίας, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σύγχρονης δουλείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα περισσότερα θύματα βιώνουν σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η εμπορία ανθρώπων στη Ρουμανία συνυφαίνεται έντονα με τη μετανάστευση και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες, όπως η πορνεία, η επαιτεία, η κλοπή, η καταναγκαστική εργασία και η πώληση οργάνων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου το 50% των θυμάτων εμπορίας είναι ανήλικοι που υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση, καταλήγουν σε καταναγκαστική εργασία ή παίρνουν τα όργανά τους.

Θύματα εμπορίας ανθρώπων στη Ρουμανία πέφτουν σε αυτό με πολλά μέσα: Είτε τους απαγάγουν οι διακινητές είτε οι ίδιοι οι γονείς τούς πουλάνε. Άλλες φορές, οι διακινητές τους στρατολογούν με το να προσποιηθούν τους συντρόφους ή τους συζύγους .

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο γιατί σπάνια υπάρχει διέξοδος και μερικές φορές η πορνεία “κληροδοτείται” από τη μητέρα στην κόρη. Επιπλέον, οι συμμορίες μπορεί να πλησιάσουν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή το θύμα που είναι σε ανάγκη, και τους δανείζουν με δυσβάσταχτο τόκο.

Έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για την εμπορία ανθρώπων στη Ρουμανία

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ρουμανική κυβέρνηση δεν πληροί πλήρως τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, ωστόσο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, τη συμμετοχή σε διπλάσιες διεθνείς έρευνες και τη διεξαγωγή πολλών ενημερωτικών εκστρατειών.

Ακόμη, η έκθεση αποκάλυψε ότι η συνέργεια σε αδικήματα εμπορίας ανθρώπων παρέμεινε ατιμώρητη, ειδικά στην περίπτωση δημοσίων υπαλλήλων που εκμεταλλεύονταν ανηλίκους σε κρατικά κέντρα.

Οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για την εμπορία ανθρώπων ή δεν έχουν εντοπίσει τα θύματα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι αιτούντες άσυλο και τα παιδιά σε κρατικά ιδρύματα.

Επιπλέον, η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση για υπηρεσίες παροχής βοήθειας και προστασίας συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα, αφήνοντας τα περισσότερα θύματα απροστάτευτα, επιρρεπή σε νέα τραύματα και ευάλωτα σε νέες πράξεις εμπορίας ανθρώπων.

Η Ρουμανία παραμένει η κύρια πηγή διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας στην Ευρώπη. Ρουμάνοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη γεωργία, τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία, τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, καθώς και εξαναγκάζονται να επαιτούν και να προβαίνουν σε κλοπές στη Ρουμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γυναίκες και παιδιά από τη Ρουμανία είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη Ρουμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των γυναικών στη Ρουμανία που στρατολογούνται σε ψεύτικους γάμους στη Δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια καταλήγουν στην πορνεία ή την καταναγκαστική εργασία.

Οι ανήλικοι αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού αριθμού των θυμάτων που εντοπίστηκαν στη Ρουμανία. Παιδιά, και κυρίως κορίτσια σε κρατικά ιδρύματα και κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν πέσει θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση. Παιδιά Ρομά, μόλις 13 ετών, υφίστανται εξαναγκαστική επαιτεία ή σεξουαλική εκμετάλλευση από διακινητές.

Η έκταση της εμπορίας ανθρώπων από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας προς και μέσω της Ρουμανίας είναι ασαφής, αν και ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι διακινητές δρουν στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, εκμεταλλευόμενοι γυναίκες από τη Μολδαβία και κορίτσια από τη Ρουμανία σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η Ρουμανία είναι χώρα προορισμού για έναν μικρό αριθμό θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών από την Αφρική και τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (ANITP)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, οι ρουμανικές αρχές έχουν αναπτύξει μια συντονισμένη δράση για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εκμετάλλευσής τους από διακινητές λευκής σαρκός. Ακόμη λαμβάνονται μέτρα για ητν πρόληψη εμπορίας ανθρώπων αλλά παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων .

Η ANITP μαζί με θεσμικούς εταίρους (κυβερνητικά ιδρύματα, τοπικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς), πραγματοποιεί συνεχείς δραστηριότητες παρέχοντας στους πρόσφυγες τις απαραίτητες πληροφορίες, στα ουκρανικά, για την πρόληψη της θυματοποίησης.

Επίσης, το προσωπικό της ANITP, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιεί ενέργειες ενημέρωσης/εκπαίδευσης για ειδικούς που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με πιθανά θύματα, σχετικά με τους δείκτες κυκλοφορίας και τον τρόπο δράσης σε τέτοιες καταστάσεις.

Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων

Ιστοσελίδα: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Ρουμανίας, Facebook: Εθνική Υπηρεσία κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Τηλέφωνο: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: [email protected]

Πώς να αναγνωρίσετε ένα θύμα εμπορίας λευκής σαρκός

Λέει ασυνάρτητα πράγματα, που υποδηλώνουν πιθανή χρήση ναρκωτικών (αναγκαστική από τον διακινητή).
Έχει μικρή ή καθόλου πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.
Δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση.
Δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται.
Δείχνει σημάδια φόβου.

Πώς να αναγνωρίσετε έναν διακινητή

Συνοδεύει άτομο που παρουσιάζει σημάδια ότι είναι θύμα εμπορίας.
Απαντάει εκ μέρους της.
Δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω της.
Προσποιείται ότι είναι συγγενής ή φίλος της.
Μπορεί να συμπεριφέρεται επιθετικά απέναντί ​​της όταν εκείνη αρνείται να κάνει αυτό που λέει.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έρευνα του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων 2020

Διαβάστε ακόμη:

Εκστρατεία Αιμοδοσίας από το Υπ. Εθνικής Αμύνης και το Πατριαρχείο Ρουμανίας

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η Εκκλησία στο πλευρό των αγέννητων παιδιών

Πατριάρχης Ρουμανίας: Να προσευχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας

Πατριάρχης Ρουμανίας: Η προσευχή είναι το πρώτο έργο της Εκκλησίας

Η εν Ρουμανία Εκκλησία αγκαλιάζει τα παιδιά

Φωτογραφία: Basilica.ro, ziarullumina

Κεντρική φωτογραφία: radiorenasterea

Με πληροφορίες από borgenproject.org, ro.usembassy.gov, Basilica, voanews, globalslaveryindex

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων