06/04/2023 06/04/2023 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σε χθεσινό μήνυμά του για την 110 επέτειο από την ίδρυση της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου αλλά και έκανε έκκληση για στροφή στην ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και στην επικέντρωση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξιοπρέπεια. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η ίδρυση της Ακαδημίας “Η επέτειος των 110...
06 Απριλίου, 2023 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 15:02

Πατριάρχης Ρουμανίας: Ανάγκη για ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και για στροφή στην αξιοπρέπεια και ακεραιότητα

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Ανάγκη για ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και για στροφή στην αξιοπρέπεια και ακεραιότητα

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σε χθεσινό μήνυμά του για την 110 επέτειο από την ίδρυση της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου αλλά και έκανε έκκληση για στροφή στην ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και στην επικέντρωση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξιοπρέπεια.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η ίδρυση της Ακαδημίας

“Η επέτειος των 110 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην ακαδημαϊκή, οικονομική και πολιτιστική ζωή, αποτελώντας μια καλή ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις γενιές εκπαιδευτικών που αφιέρωσαν τον εαυτό τους σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την κατάρτιση των νέων, αλλά και μια ευκαιρία να καταθέσουμε το ρόλο και την αποστολή του Ιδρύματος στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Αναφερόμενος στην ίδρυση του Πανεπιστημίου, ο Μακαριώτατος τόνισε: “Μετά την ανακήρυξη της Ρουμανίας σε βασίλειο το 1881, ο βασιλιάς Κάρολος Α’ οραματίστηκε ένα τεράστιο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και των θεσμών της. Η Ακαδημία Ανωτάτων Εμπορικών και Βιομηχανικών Σπουδών , το όνομα με το οποίο ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο στις 6 Απριλίου 1913 με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλιά Καρόλου Α’, αντιπροσώπευε εκείνη την εποχή ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στον τομέα της οικονομίας στη χώρα μας”.

“Η Εμπορική Ακαδημία , όπως ονομαζόταν στην αρχή, σχεδιάστηκε ως ένα “ελίτ” Πανεπιστήμιο, υπό την έννοια ότι το διδακτικό προσωπικό αποτελούνταν από πτυχιούχους των πιο διάσημων Πανεπιστημίων της Ευρώπης. […] Επίσης, οι φοιτητές επωφελήθηκαν από εξαιρετικές συνθήκες σπουδών για την εποχή εκείνη (ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκη, κυλικείο, πολυΐατρείο, φοιτητική εστία). Το Παλάτι της Εμπορικής Ακαδημίας θεωρούνταν  για πολύ καιρό μετά τα εγκαίνιά του το 1926 ως το πιο σύγχρονο κτίριο στο Βουκουρέστι”, υπογράμμισε.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου και η στροφή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

“Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου γίνονται διαρκώς αλλαγές, ο ρόλος του Πανεπιστημίου στη μόρφωση της νέας γενιάς είναι καθοριστικός. Πέρα από την ακαδημαϊκή αριστεία, τον επαγγελματισμό που αποκτάται μέσω της κατάρτισης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της διαμορφωτικής διάστασης του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο καλείται να διαμορφώσει δυνατούς χαρακτήρες, προωθώντας μια γνώση όχι μόνο για το σχολείο, αλλά σε έναν πιο ολοκληρωμένο ορίζοντα, για τη ζωή”, τόνισε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

“Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν χώρο διαλόγου, δόμησης και ενίσχυσης της συνείδησης της κοινωνίας, της αξιοποίησης του προβληματισμού στη συνάντηση μεταξύ πολιτισμού, επιστήμης, οικονομίας και πνευματικότητας. Ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, όταν βλέπουμε έναν επιταχυνόμενο κατακερματισμό των πεδίων της επιστήμης και μια υπερεξειδίκευση της εκπαίδευσης, υπάρχει ανάγκη να ανακτήσουμε και να αξιοποιήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη προοπτική της γνώσης που συσχετίζεται με ό,τι αφορά την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου“, είπε χαρακτηριστικά.

“Εκτιμούμε τον ρόλο της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι στη δυναμική και την εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Ρουμανία και τη συμβολή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του είναι ένας ρόλος αναφοράς στην ανάπτυξη ακαδημαϊκής συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί μια ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και μια έρευνα ανοιχτή στις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία”, επεσήμανε.

Συνδυασμός της εκπαίδευσης με την πίστη στον Θεό

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι, μερικούς από τους οποίους προέρχονται από την ύπαιθρο, εντάσσονται επιτυχώς στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο βοηθά και ενθαρρύνει τους νέους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

“Σε ένα από αυτά τα εκπαιδευτικά έργα που πραγματοποιούνται από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, με “Επιλέξτε Σχολείο”, ανακαλύφθηκαν οι δεξιότητες και οι δυνατότητες πολλών παιδιών, τα οποία συνειδητοποίησαν ότι συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την πίστη στον Θεό, θα έχουν την ευκαιρία για ένα λαμπρό μέλλον, θα αποκτήσουν μια διαφορετική προοπτική για τον κόσμο, θα είναι πολύ πιο πλούσια πνευματικά και θα προσφέρουν αγάπη και βοήθεια στον συνάνθρωπό τους. Η μέριμνα για τη νέα γενιά που φαίνεται μέσα από τα εκπαιδευτικά έργα και προγράμματα της Εκκλησίας συμβάλλει στο να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, να εκπαιδευτούν επαγγελματικά και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες της χώρας μας”, υπογράμμισε

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι “η Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι συνεργάζεται με την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διοργάνωση συναντήσεων, συνεδρίων και πάνελ διαλόγου για πνευματικά θέματα με σκοπό την πνευματική διαμόρφωση των νέων ή για την οργάνωση προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους ή στο Άγιο Όρος για το διδακτικό προσωπικό”.

Τέλος ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον Ακαδημαϊκό Nicolae Istudor, πρύτανης της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών στο Βουκουρέστι, τους καθηγητές και φοιτητές και, ειδικότερα, σε όσους διοργάνωσαν αυτήν την επετειακή εκδήλωση.

“Προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό να ευλογήσει και να ενισχύσει το έργο όσων εργάζονται σκληρά σε αυτό το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό ίδρυμα, για να αναδείξουν την ρουμανική πνευματικότητα, την πολιτιστΙκή και οικονομική έρευνα στο πλαίσιο του σημερινού κόσμου”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Βίντεο: ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων