18/02/2022 18/02/2022 Με σύνθημα «Ισότητα, δικαιοσύνη και υποστήριξη – από το πρώτο δευτερόλεπτο και σε όλη τη ζωή» ξεκινάνε τον Μάρτιο οι φετινές εκδηλώσεις της «Πορείας για τη Ζωή» και του «Μηνός για τη ζωή» με φυσική παρουσία, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία πραγματοποιούνταν αποκλειστικά διαδικτυακώς. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρουμανία, την...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 18:48

Ρουμανία: Ισότητα ευκαιριών για τις έγκυες και τα αγέννητα παιδιά τους

Διαδώστε:
Ρουμανία: Ισότητα ευκαιριών για τις έγκυες και τα αγέννητα παιδιά τους

Με σύνθημα «Ισότητα, δικαιοσύνη και υποστήριξη – από το πρώτο δευτερόλεπτο και σε όλη τη ζωή» ξεκινάνε τον Μάρτιο οι φετινές εκδηλώσεις της «Πορείας για τη Ζωή» και του «Μηνός για τη ζωή» με φυσική παρουσία, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία πραγματοποιούνταν αποκλειστικά διαδικτυακώς.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρουμανία, την περίοδο 1958-2018, τα στατιστικά στοιχεία των κρατικών ιδρυμάτων κατέγραψαν 22.880.236 αμβλώσεις. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τις αμβλώσεις που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και τις ιατρικές αμβλώσεις σε κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, λόγω του ότι δεν καταγράφονται, ούτε τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται από Ρουμάνους της διασποράς, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αν λαμβάνονταν υπόψη και αυτά τα δεδομένα, για τα οποία δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ο αριθμός των αμβλώσεων πιθανότατα θα διπλασιαζόταν.

Ο «Μήνας για τη ζωή» λαμβάνει χώρα, όπως κάθε χρόνο, όλο τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της άνοιξης και τον μήνα που εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η «Πορεία για τη Ζωή», που είναι το αποκορύφωνα των εκδηλώσεων του «Μηνός για τη ζωή», έχει προγραμματιστεί για φέτος το Σάββατο, 26 Μαρτίου.

«Πρόκειται για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις έγκυες γυναίκες που αντιμετωπίζουν διάφορες δύσκολες καταστάσεις και για τα αγέννητα παιδιά τους», είπαν οι διοργανωτές της «Πορείας για τη ζωή» (March for Life) στο Βουκουρέστι: οι οργανώσεις Student for Life και Romania for Life.

«Η ιδεολογία της άμβλωσης κρύβει το δράμα της κρίσης της εγκυμοσύνης, απορρίπτει την ιδέα της υποστήριξης της ζωής και έτσι δημιουργεί ανισότητα ευκαιριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης. «Για κάθε παιδί, η ισότητα των ευκαιριών ξεκινά πριν αυτό γεννηθεί» και αυτό σημαίνει ότι η μητέρα του έχει την απαραίτητη υποστήριξη, για να το γεννήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όπως ένα αγέννητο παιδί δεν έχει λόγο μπροστά στη γυναικολογική απόξεση, έτσι και μια έγκυος δεν έχει κανέναν λόγο μπροστά στην κοινωνική «απόξεση», η οποία έχει τη μορφή της έλλειψης βοήθειας, του εξοστρακισμού από αυτούς που αγαπά, της ενοχοποίησής της επειδή είναι έγκυος και επειδή «χαλάει» τα σχέδια και τις επιθυμίες των άλλων», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Η έλλειψη υποστήριξης και η ανισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη αγνοούνται τόσο από τους προοδευτικούς που διεκδικούν ίσες ευκαιρίες μόνο μετά τον τοκετό όσο και από τους συντηρητικούς που πιστεύουν ότι η προσωπική επιτυχία εξαρτάται πρωτίστως από τις επιλογές που κάνει ο καθένας για τον εαυτό του και όχι από το τι κάνουν οι γύρω τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ίσες ευκαιρίες για ένα παιδί που συλλαμβάνεται σημαίνει ότι ένα αγόρι δεν προτιμάται από ένα κορίτσι. Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά σημαίνει επίσης άμεση βοήθεια σε ένα παιδί που γεννιέται με κάποιο πρόβλημα αλλά και στους γονείς του, ακόμη και πριν τη γέννηση του παιιδού», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Για παράδειγμα, οι στρατηγικές για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με σύνδρομο Down είναι ελλιπείς και άδικες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο Down στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποβάλλονται.

Το ανακοινωθέν εφιστά επίσης την προσοχή στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι αμβλώσεις κατ’ απαίτηση: αυτό ορίζεται από την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τις γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 67% των γυναικών που έκαναν έκτρωση δεν υποβλήθηκαν σε συμβουλευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για μητέρες και παιδιά που προτείνει η “Πορεία για τη ζωή”:

Όπως κάθε χρόνο, το κίνημα «Πορεία για τη ζωή» στη Ρουμανία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη εγκυμονούσων και αγέννητων παιδιών τους:

  • Χορήγηση, μετά την 14η εβδομάδα κύησης, επιδόματος στην έγκυο για την κάλυψη ειδικών αναγκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Χορήγηση του επιδόματος ανατροφής παιδιών και γυναικών που δεν έχουν εργαστεί τους τελευταίους 12 μήνες πριν τον τοκετό, σε ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό.
  • Ίδρυση κέντρων υποστήριξης εγκύων, όπου οι εγκυμονούσες μπορούν να επωφεληθούν, κατόπιν αιτήματος, δωρεάν ψυχολογικής και συμβουλευτικής καθοδήγησης και κοινωνικής βοήθειας.
  • Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού και παροχή συμπληρωματικής μη ιατρικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των αναγκών και την ευημερία των γυναικών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μετά τον τοκετό.
  • Παροχή νομικής βοήθειας σε εγκυμονούσες οι οποίες δεν μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί και επιθυμούν να ξεκινήσει η διαδικασία υιοθεσίας πριν τον τοκετό , με τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη  κατά τη γέννηση, όπως προβλέπεται και στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία.
  • Ανοιχτή νομοθεσία για την υιοθεσία , η οποία θα μπορούσε ευκολότερα να οδηγήσει σε ανάδοχη φροντίδα ή υιοθεσία παιδιών που δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν οι γονείς του ή οι βιολογικοί συγγενείς του.
  • Υποστήριξη εγκύων εφήβων ώστε να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη ως ένα βήμα προς την υπευθυνότητα, και να ενθαρρυνθεί η νοοτροπία ότι μια τέτοια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει παιδί μια θετή οικογένεια.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την υιοθεσία, προκειμένου να εξαλειφθεί η περιφρονητική νοοτροπία προς τα υιοθετημένα παιδιά, τους θετούς γονείς και, ιδιαίτερα, προς τις μητέρες ή τους πατεράδες που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα κέντρα υιοθεσίας.
  • Πρόβλεψη νομοθεσίας για την τοποθέτηση στα νοσοκομεία ειδικών εγκαταστάσεων όπου οι μητέρες θα μπορούν να τοποθετούν τα βρέφη  όταν θα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να φροντίσουν – ως μία έσχατη λύση σε μια κατάσταση κρίσης. Έτσι θα αποτραπεί η βρεφοκτονία και η εγκατάλειψη νεογνών.
  •  Εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υποστήριξης μέσω των οποίων τα δημόσια ιδρύματα να συνεργάζονται με τους κοινοτικούς οργανισμούς και τα κέντρα υποστήριξης, ώστε οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ώστε να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από την κοινωνία και τους γύρω τους.

Εγγεγραμμένες αμβλώσεις στη Ρουμανία κατά την περίοδο 1958–2018

Σε αυτές τις συνθήκες ανεπαρκούς καταγραφής, το 2017 η Ρουμανία κατέλαβε την 8η θέση παγκοσμίως στον συνολικό αριθμό αμβλώσεων στην ιστορία της χώρας, και την 5η στον κόσμο ως προς την αναλογία μεταξύ του συνολικού ιστορικού αριθμού αμβλώσεων και πληθυσμού. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι ένα τοις εκατό πίσω από τη Ρουμανία σε αυτή τη δεύτερη κατάταξη, δείχνοντας ότι η νοοτροπία των Ρουμάνων σχετικά με τις αμβλώσεις είναι η ίδια στα αριστερά και στα δεξιά του ποταμού Προύθου.

Οι 10 πρώτες χώρες σε παγκόσμια κατάταξη με βάση τον συνολικό αριθμό των αμβλώσεων που αναφέρθηκαν από κάθε χώρα μέχρι το 2017:

Έτσι, 1η είναι η Κίνα, 2η η Ρωσική Ομοσπονδία, 3ες οι ΗΠΑ, 4η η Ουκρανία, 5η η Ιαπωνία, 6ο το Βιετνάμ, 7η η Ινδία, 8η η Ρουμανία, 9η η Κορέα, 10ο το Καζακστάν.

Οι 10 πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη αμβλώσεων με βάση την αναλογία του συνολικού αριθμού αμβλώσεων έως το 2017 προς τον πληθυσμό των χωρών το 2017:

Έτσι 1η είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, 2η η Λετονία, 3η η Εσθονία, 4η η Ουκρανία, 5η η Ρουμανία, 6η η Μολδαβία, 7η η Λευκορωσία, 8η η Σερβία, 9ο το Καζακστάν. 10η η Βουλγαρία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση: Έκθεση για τις αμβλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Πηγή φωτογραφίας: basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων